Cum descifram codurile de ulei pentru motor?
In intentia de a schimba uleiul la masina, nu de putine ori ni se intampla ca odata intrati intr-un magazin auto sau intr-o benzinarie, sa ne aflam intr-o mare dilema din cauza ofertei foarte variate.
Si pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, bidoanele de ulei de motor ale producatorilor au incriptionate pe ele diverse coduri. Adeseori v-ati intrebat, poate, ce inseamna 15W-40 si de ce este mai bun vara decat 15W-30. Sau de ce iarna un 0W-40 este mult mai indicat decat un 10W-50?
In cele ce urmeaza, citynews.ro incearca sa-ti faca lumina in aceasta problema. La inceputul erei automobilului nu exista nicio metoda pentru a descrie capacitatea de lubrifiere a uleiului la atingerea temperaturii de lucru, de aproximativ 100 grade Celsius. S-a constatat ca aceasta este direct proportionala cu vascozitatea uleiului la temperatura respectiva: un ulei mai vascos avea un factor de ungere mai bun.
Societatea Inginerilor de Automobile (Society of Automotive Engineers), SAE, infiintata in 1911, a propus standardul care ii poarta numele, prin calcularea timpului mediu de scurgere a uleiului respactiv printr-un orificiu dat. Gradul de vascozitate SAE nu este altceva decat intervalul de timp exprimat in secunde, necesar pentru ca uleiul sa se scurga prin orificiul etalon. Sistemul SAE a stability 11 clasificari in functie de vascozitatea uleiului de motor : SAE 0W, SAE 5W, SAE 10W, SAE 15W, SAE 20W, SAE 30, SAE 40, SAE 50, SAE 60 .
“W” indica gradul adecvat de folosire in conditii de temperatura scazuta. Cu cat numarul este mai mic, cu atat este mai mica si temperatura la care uleiul asigura protectia. SAE 20 si SAE 20W sunt doua clasificari diferite. Uleiurile monograd asigura o protectie limitata, de aceea au un numar redus de intrebuintari. Un ulei SAE 20 ajunge la cerintele de vascozitate ale uleiului SAE 20W si viceversa .
Cele care fac aceste lucruri sunt clasificate SAE 20W-20 . Abilitatea multigrad mareste numarul de intrebuintari ale unui ulei pentru ca intruneste cerintele a doua sau mai multe clasificari. Exemple de uleiuri cu multi vascozitate sunt SAE 5W-30, SAE 10W-30, SAE 15W-40 si SAE 20W-50. Numarul cu “W” desemneaza proprietatile uleiului la temperaturi scazute. Celelalte numere caracterizeaza proprietatile la temperaturi ridicate.
Citynews.ro
Foto: autopyramis.ro