Adio Gradina Zoologica la Cluj !
In Cluj-Napoca exista un spatiu dedicat unei Gradini Zoologice, chiar daca multi clujeni nu stiu acest lucru. Astfel, in Planul Urbanistic General (PUG), o suprafata de teren din zona Tetarom – Muzeul Etnografic – Taietura Turcului primise aceasta destinatie in urma cu mai multi ani.
“In momentul in care s-a facut actualul PUG s-a decis ca in aceea zona ar putea sa functioneze o Gradina Zoologica. Dar cum amplasarea nu o mai permite, din cauza parcului industrial Tetarom, zona a primit o alta unitate teritoriala de referinta (UTR)”, a declarat Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.
In acest moment, in judetul Cluj exista doar Gradina Zoologica din Turda, dar si aceasta este inchisa pana in 2012 deoarece se afla intr-un amplu proces de modernizare. Cu toate acestea, posibilitatea realizarii unui Zoo la Cluj a fost adusa in discutie de mai multe ori. In 1989 a existat o propunere de mutarea a celei din Turda la Cluj-Napoca, in zona strazii Campului, dupa intersectia cu Izlazului, iar in 2008 senatorul Marius Nicoara, in timpul campaniei pentru Primaria Cluj-Napoca, le-a promis clujenilor realizarea unui Zoo.
Zoo-parc la Ciurila
Wilhelm Dietrich a deschis in zona Ciurila – Salicea primul zoo-parc din tara. “Moara de Vant” permite tuturor curiosilor sa mangaie si sa hraneasca peste 20 de specii de animale salbatice si domestice, cum ar fi maimute, ponei, pauni, caprite, catei, iepuri, porcusori de Guineea, cerbi si caprioare. Conceptul zoo-parcului a fost importat din Germania, acolo unde, spre deosebire de marile gradini zoologice, copiii pot mangaia si hrani animalele.
Cum se ajunge la “Moara de Vant”
De la campingul din Faget mai sunt 5,5 kilometri, iar inainte de placa cu Salicea soferii trebuie sa vireze la stanga, spre lacurile Micesti. De acolo mai sunt 2,5 kilometri si, in apropiere de parc, au fost puse indicatoare care semnalizeaza intrarea.
Alexandra Groza
Foto: citynews.ro