Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 29 Noi. 2008, 13:44
0
8873

Cele 26 de bogatii din judetul Mures

027987_5123_castel
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

 

Judetul Mures are cele mai multe castele din tara, un numar de 26 de castele medievale sau moderne se raspandesc pe valea Muresului. Din pacate multe dintre acestea au fost lasate in paragina, nu s-a investit si s-au deteriorat cu timpul, ramand doar ruinele, sau au fost folosite in alt scop. Aceste bogatii trebuie promovate la adevarata lor valoare, restaurarea monumentelor istorice fiind vitala, nu numai pentru a salva de la distrugere o parte importanta a culturii noastre, ci si pentru a valorifica acest tezaur in scop economic.

 


Castelele de valea Muresului ar putea fi comparate cu castelele de pe Valea Loarei din Franta, cunoscute in intreaga lume si vizitate de o multime de turisti. Si in judetul Mures aceste monumente istorice,renovate si promovate, ar putea deveni un punct de atractie turistica ce poate conduce, in timp, la dezvoltarea economica a intregii zone.

 


Vom  prezenta pe scurt castelele din judetul Mures si intrebuintarea acestora in prezent:

 

Castelul Brancovenesti

 

Castelul Brancovenesti este cel mai tipic exemplu de castel medieval transilvanean. Din anul 2004, cladirea castelului gazduieste copii cu probleme psihice.


Castelul medieval a fost construit dupa invazia mongola, probabil folosindu-se piatra din castrul roman. Forma renascentista a castelului a fost creata dupa constructiile din 1537 si 1555, care au fost comandate de Ferenc Kendi. Dupa moartea lui Kendi in 1558, perioada urmatoare a cunoscut o succedare rapida de proprietari, pana in anul 1648 cand a intrat in posesia lui Janos Kemeny, si ramane in mainile familiei Kemeny timp de trei sute de ani. Janos Kemeny, desi nu a fost un literat, a jucat rolul de indrumator al vietii literare transilvanene dintre cele doua razboaie mondiale. In iunie 1926 a invitat in castelul sau 28 dintre cele mai proeminente personaje literare ale timpului si impreuna au fondat asociatia “Helikon transilvanesc”. Din acest moment, timp de douazeci de ani castelul brancovenesc a devenit centrul intalnirilor literare. Castelul si parcul au fost retrocedate familiei Kemeny, dupa multi ani au redevenit posesorii proprietatii.

 

Castelul Huszar din Apalina

 

In perioada medievala, manastirea benedicta stapanea regiunea, iar in timp, domeniul Apalina a ajuns in posesia bisericii. Castelul a avut mai multi proprietari de-a lungul anilor, iar in urma nationalizarii de la 1848, toate cladirile castelului au fost confiscate. Din 1953 au functionat in cladire birouri si spatii cu destinatie agricola detinute de catre stat, iar mai tarziu, un internat pentru copii cu probleme de sanatate mintala. In 1989 copiii au fost mutate intr-o noua cladire construita in gardina castelului.


Mai mult, castelul a fost utilizat drept depozit, astazi cladirea si parcul aferent fiind in ruina. Localitatea Apalina este renumita in zilele noastre pentru desele problemele cu rromii, care sunt prezenti in numar foarte mare aici.

 

Castelul din Gurghiu

 

Fortareata regala din Gurghiu a fost o fortificatie importanta in Transilvania medievala. Prima datare este din secolul a XVI-lea, cand regina Izabela a cerut restaurarea cladirii.


Castelul din Gurghiu si-a schimbat destul de des proprietarul: Zsigmund Bathori a fost urmat de Istvan Bocsai, apoi Zsigmund Rakoczi, iar mai tarziu, fortareata si domeniul au ajuns in proprietatea lui Gabor Bathori, principe al Transilvaniei.


In 1638, pamantul a fost vandut lui Gyorgy Rakoczi I, care avea o mare pasiune pentru gradini, insa in 1708, cand rebelii maghiari au pierdut batalia impotriva trupelor imperiale austriece, comandatul militar habsburgic Rabutin a dat ordin ca fortareata sa fie distrusa. Rascoala lui Rakoczi a contribuit si mai mult la degradarea castelului, cladirea ramanand nelocuita timp de cativa ani.


Castelul a gazduit Scoala Sivica, care insa s-a mutat intr-o noua cladire in anul 1969. Din aceea perioada castelul gazduieste apartamentele profesorilor si un muzeu. Parcul dendrologic din jurul castelului are o functie educationala inca din 1893, fiind foarte bine intretinut. Conform unei relatari din 1971, in acest parc pot fi gasite 29 de familii si aproape 100 de specii exotice de plante.

 

Castelul Teleki din Gornesti

 

Ultimul proprietar al castelului, contele Mihai Teleki a donat castelul autoritatilor sanitare din Romania. Din anul 1947 castelul a gazduit o clinica TBC, functioneaza si in prezent ca un centru de preventie a TBC.


Castelul in forma de U cu trei axe, cu fata spre gradina, este construit in asa-numitul stil Grassalkovich, foarte raspandit in Budapesta, proiectat de Mayerhoffer Andras. Trasatura sa caracteristica este aceea ca reflecta alcatuirea unui an, avand 52 de camere si 365 de ferestre. A fost numit “cel mai frumos castel din Ardeal” si “Comoara Muresului”.


Samuel Teleki, renumitul calator in Africa, si-a pastrat in acest castel colectia de illustrate si bibloteca familiei care numara circa 6.000 de volume. Din pacate, o marte parte a acesteia a fost distrusa in urma celor doua razboaie mondiale.

 

Castelul Teleki din Dumbravioara

 

In prezent familia Teleki se lupta pentru recuperarea castelului, in 2005 au declarat ca vor avea nevoie doar de cateva camere din castel pentru familie, cand vin in vizita in Romania, restul, va devein loc de cazare pentru turisti. Momentan in cladirea castelului isi desfasoara activitatea Grupul Scolar Agricol Dumbravioara

Satul Dumbraviora a fost odonioara un domeniu regal detinut de-a lungul timpului de proprietary renumiti precum Szechenyis, regale Sigismund, familia Erdelyi din Somberke, Denes Banffy si familia Teleki.

In istoria castelului Teleki pot fi differentiate doua perioade:

-perioada cladirii vechi, in stil baroc, formata dintr-un singur etaj, construita in comanda contelui Samuel Teleki, cancelarul Transilvaniei, in anul 1769.

-partea centrala cu etaj a fost adaugata de contele Samuel Teleki in anul 1912.

Valorile ansamblului in forma de U au disparut in 1944.

 

Castelul Teleki din Glodeni

 

Cladirea a avut mai multe functiuni de-a lungul anilor, incepand de la sanatoriu, pana la scoala, casa de cultura, etc. Astazi, functioneaza ca spital pentru boli mintale, are mai mult de 120 de pacienti. Castelul din centrul satului este construit in stil Empire. Curtea din fata obisnuia sa gazduiasca o gradina sofisticata, insa astazi, gradina din fata nu aminteste in nici un fel monumental istoric de odinioara.

 

Castelul Zichy-Horvath din Voivodeni

 

Complexul Zichy-Horvath este un exemplu minunat de arhitectura baroca din secolul 18 din Transilvania. Cladirea veche a fost initiat detinuta de ordinal Franciscan. Membrii familiei Kemeny sunt primii proprietari cunoscuti. In 1829 domeniul de la Voivodeni a fost mostenit de Samuel Kemeny al II-lea, care la 1841 si-a donat arhiva de manuscrise si biblioteca Muzeului transilvanean fondat in 1842.

Familia Klebelsberg va detine in continuare castelul. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, domeniul Viovodeni a fost nationalizat, recent fiind restituit proprietarului de drept, Josefa Melanie Georgina Huberta Antonia, contesa de Zich si Vasonkeo, carea locuit in castelul din Voivodeni pana in 1949.

Cladirea principala este in prezent in bune conditii, a fost recent renovate si in prezent functioneaza ca centru cultural.

 

Castelul Petki-Mariaffy din Sangeorgiu de Mures

 

Castelul lui Istvan Petki a fost construit la 1640, de-a lungul strazii prinicipale a satului, pe un deal, avand o panorama magnifica. Construit din piatra, in stil renascentist tarziu, castelul a dobandit o infatisare neo-renascentista in 1870.

Domeniul este folosit in prezent de catre armata(politie). Domeniul este ingradit cu un gard dublu, cel din interior aflandu-se in imediata vecinatate a castelului si a baracilor soldatilor. Castelul se afla acum intr-o stare avansata de degradare, usile si ferestrele lipsind cu desavarsire.

 

Castelul Balintitt de la Ernei

 

In prezent castelul si gradina din Ernei nu sunt bine pastrate. In 2005, in cladire functiona o scoala elementara.

 

Castelul din Cristesti

 

In anul 1920 mai putea fi inca vazut castelul in stil romantic de la Cristesti. Domeniul care a apartinut castelului, care a ars in anul 1930 a fost divizat si impartit de proprietarul sau de la aceea vreme.

 

Castelul Toldalagi de la Corunca

 

Biblioteca castelului, care masura 63 metrii patrati, era una dintre cele mai bogate din Transilvania. Dupa nationalizare, unele dintre aceste carti au ujuns in colectia Teleki.

Ultimul locuitor al castelului, contele Jozsef Toldalagi, a parasite cladirea in 1944, castelul fiind apoi utilizat ca depozit pentru cereale. In prezent, castelul se afla in conditii deplorabile si nu are nicio intretinere.

 

Castelul Toldalagi din Murgesti

 

Acest caste a fost jefuit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, apoi a fost folosit ca sediu al institutului agricol municipal, pana la sfarsitul secolului al XX-lea. Momentan, doua dintre camerele sale gazduieasc o expozitie de istorie populara. Castelul necesita lucrari de intretinere, in prezent luandu-se masuri pentru restaurarea sa partiala.

 

Conacul Simen din Calimanesti

 

Dupa 1945, cladirea a fost nationalizata. In 2004 functiona ca un centru cultural.

 

Castelul Balasi si conacul Schell din Dumitreni

 

Despre originile castelului Balasi, autorul Balasz Orban mentioneaza doua legende. In a doua jumatate a secolului al 19 –lea, cladirile castelului au intrat din ce in ce mai mult in ruina, pana cand, in cele din urma au disparut, fiind demolat dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Conacul a fost ridicat in secolele 18-19 in stil classic, astazi fiind un monument istoric. Dupa nationalizare, in cladire a functionat o scoala pana in anul 1966. Ultima renovare a fost realizata in anul 1966, ulterior cladirea fiind abandonata.

 

Castelul  Haller din Sanpaul

 

Batalia de la Sanpaul din 1575 a avariat atat de mult castelul, incat un nou castel a fost construit in locul acestuia. De asemenea, in timpul rascoalei lui Racocsi, castelul fortificat construit de Istvan Haller a fost distrus iarasi si un al treilea castel a fost construit la loc, care mai exista si astazi.

Cladirea a fost restaurata in perioada 1959-1960 de ctre autoritatea pentru monumente istorice. Mai intai a functionat ca un centru agricol, apoi ca scoala, iar din cele din urma o parte a castelului a fost folosita drept spatiu de depozitare pentru legume, restul fiind convertit in apartamente. De la interventia din 1960, decaderea castelului a fost atat de rapida incat ameninta cladirea cu ruinarea ei completa. In 2004 castelul si suprafetele din jur se aflau in proprietatea municipalitatii din Sanpaul. In prezent cladirea este abandonata si nu are nicio functiune.

 

Castelul din Ogra

 

Castelul din Ogra a apartinut, de asemenea, domeniului Haller din Sanpaul. A fost construit in secolul al 18-lea in stil baroc-neoclasic.

 

Castelul Racoczi din Iernut

 

Castelul si mosia de pe teritoriul Iernutului au apartinut pe rand mai multor descendenti ai familiei Bethen pana in 1885, cand Mark Bethlen l-a pierdut intr-o noapte de carti. Castigatorul, contele Jeno Haller a trecut domeniul in proprietatea Bisericii Romano-Catolice din transilvania, de unde domeniul a fost transformat intr-o ferma model si o scoala Agricola, devenind astfel cea mai importanta sursa de venit.

Dupa 1920, domeniul s-a destramat. Ceea ce a ramas a fost nationalizat in 1948, iar castelul a devenit mai intai scoala agricola, apoi colegiu si apoi centru de cercetare. Conform ultimelor informatii, castelul a fost restituit Bisericii Romano-Catolice.

 

Castelul Degenfeld de la Cuci

 

Dupa nationalizare, cladirea a gazduit birourile municipale (in plus, conform altor surse, exista inca centre veterinare si medicale, o biblioteca si unitati agricole). Conditiile fizice ale castelului sunt in continua deteriorare, dar spatiile din interior pot fi utilizabile.

 

Castelul Radak-Pekri din Ozd

 

Domeniul acestui castel a fost nationalizat in 1945, aici functionand, pe rand, o gradinita, o scoala, un centru cultural, sediu C.A.P., etc.

In 1990 castelul a fost abandonat din nou si a inceput ruinarea sa rapida. Din 1996, Fundatia Bonus Pastor a primit in concesiune pe 99 de ani castelul si suprafetele adiacente, cu conditia de a renova cladirea si de a intretine domeniul. Principalul obiect de activitate al fundatiei, care sete patronata de Biserica Presbiteriana, este reabilitarea persoanelor dependente de alcool si droguri. Fundatia intentioneaza sa infiinteze un centru de reabilitare si de conferinte care sa gazduiasca evenimentele lor speciale, precum si cursuri permanente.

 

Castelul Kemeny din Luncani

 

Castelul este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului cluj, elaborate de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.

Dupa 1949, se stabileste aici sediul C.A.P.-ului si o parte din cladirile anexe sunt demolate. In 1990, familia Stefan Banffy reintra in posesia castelului si a unor loturi funciare aferente. Intreaga avere a fost lasata mostenire de Stefan Banffy in anul 2003 “Asociatiei Voluntare Castelul Banffy” din satul Luncani. Acest castel a fost transformat intr-un centru pentru copii handicapati.

 

Castelul Teleki-Mikes din Ocna Mures

 

Castelul din Ocna Mures este in prezent intr-un stadiu avnsat de ruina. In 1994, conform unui raport apartinand lui Szabolcs Guttman, proprietarul castelului era Primaria municipiului Targu Mures. In perioada respectiva, desi starea sa era precara, in castel functiona un mic atelier care producea decoratiuni de iarna. Acest atelier a functionat pana in anul 1999, starea castelului continuand sa se deterioreze.

“Castelul Nou” din Ocna Mures a fost construit la sfarsitul secolului XVIII, din ordinul regalitatii maghiare, pentu protectia salinei invecinate. Din secolul XIV acest castel a devenit proprietatea unor nobili. Din acest edificiu se mai pot vedea azi ruinele unui turn pentagonal, reprezentand vechiul donjon.

“Castelul Nou” medieval a fost daramat partial, in locul sau ridicandu-se intre anii 1850-1860 un impunator castel neogotic pentru familia nobiliara Banffy, edificiu care a intrat ulterior in proprietatea  contilor Teleki. In pertimetrul curtii exista o pivnita de vinuri si o capela care, initial, a fost dotata cu o orga. Din initiative familiei Teleki in jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind raritati dendrologice.

 

Castelul Mikes din Cisteiu de Mures

 

Ansamblul castelului Mikes (castelul, curia, capela, hambarul) si Biserica de lemn “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” de la Cisteiu de Mures sunt inscrise pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Alba, elaborate de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.

Cladirea era goala, in ruina si nepazita in anul 1994, fiind intr-o stare avansata de deteriorate. In ultimii zece ani, tot ce se putea lua, a fost luat (strucutura tavanului, ramele ferestrelor, usile), ramanad doar fatada.

 

Castelul Gyulay-Fay-Ocskay din Simeria

 

Domeniul Simeria a apartinut familiei Gyulay pana la sfarsitul anilor 1880, ulterior devenind proprietatea familiei lui Bela Fay. Acesta a fost membru correspondent al Academiei Ungare de Stiinte si este cel care s-a ocupat de gradina castelului, dezvoltand in mod stiintific un parc dendrologic. La moartea sa, neavand urmasi, parcul a trecut in proprietatea lui Istvan Ocskay, care l-a ingrijit cu afectiune si competenta pana in anul 1949. La 1 martie 1949 familia Ocskay a fost fortata de paraseasca domeniul. Parcul castelului a fost salvat de la devastare prin infiintarea, in 1954, a Institutului Silvic de Cercetare, care a declarat parcul rezerva dendrologica.

In zilele noastre, castelul se afla in conditii satoisfacatoare, desi decoratiunile interioare au fost distruse in perioada comunista.

 

Castelul Bethlen de la Ilia

 

In secolul al XV-lea, Stefan Bathory, regale poloniei, a construit aici un castel de inspiratie renascentista in care s-a nascut in 1580 Gabriel Bethlen, viitorul principe al Transilvaniei (1613-1629). Astazi acest castel mai poate fi vazut in curttea spitalului din Ilia. Acest spital este, de fapt, un castel in stil classic tarziu, construit la mijlocul secolului al 19-lea.

 

Castelul Nopcsa din Zam

 

La sfarsitul secolului al 19-lea, se mentioneaza ca familia Nopcsa detinea un vechi castel, inconjurat de o minunata gradina. In prezent, castelul gazduieste un spital de psihiatrie.

 

 

Marinela Pop

 

 

Articole din aceeasi categorie
De vineri, 22 martie, clujenii au încă o stradă pe care se poate circula pe un singur sens.
22 Mar. 2019
13:58
2
La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajulu
22 Mar. 2019
11:05
0
Peste 300 de motocicliști sunt așteptați să participe la cea de a VII-a ediție a Campaniei de prevenire a incidentelor rutiere intitulată sugestiv Atenție la Motocicliști.
22 Mar. 2019
08:30
1
Timp de două zile, între 21 și 22 martie, Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Startup-urilor, cu ocazia Startup Europe Summit 2019, eveniment cheie al Comisiei Europene dedicat ecosistemului de tehn
22 Mar. 2019
08:30
0
Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeș-Bolyai au ocupat podiumul celei de-a 13-a ediţii a Olimpiadei Sud-Est Europene de Matematică pentru Studenţi (SEEMOUS-2
20 Mar. 2019
11:30
0
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj (BJC) a anunțat inaugurarea Colțului maghiar în cadrul unei Săli multiculturale, care va funcționa la sediul central, Calea Dorobanților, nr.
20 Mar. 2019
08:30
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide