Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Sâmbătă, 03 Mai. 2014, 17:02
17
15788

FOTO Castelul-calendar de la Zau de Câmpie, în paragină. Monumentul istoric a fost abandonat de autorități

De aproape doi ani, una din bijuteriile arhitectonice ale Transilvaniei zace în paragină. Castelul de la Zau de Câmpie, monument istoric inclus în patrimoniul național, a fost dat uitării de autorități și se degradează pe zi ce trece.

vlcsnap 2014 05 03 16
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

După ce zeci de ani a fost fie sanatoriu, fie depozit pentru cereale, fie casă de copii, construcția a rămas a nimănui. Uşile sunt sigilate, iar pe holuri se mai aud doar paşii şi fluieratul paznicului. Autorităţile nu iau nicio măsură pentru a exploata castelul din punct de vedere turistic sau ca sediu pentru o instituție.

Construcția castelului de la Zau de Câmpie a început în anul 1911 la ordinele baronului Istvan Ugron, care era ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia. Mai este numit și castelul-calendar, pentru că are 365 de ferestre, 4 turnuri, 7 terase și 12 holuri. Timp de trei ani, oamenii din zonă au fost obligați să muncească gratuit, cu uneltele și cu animalele lor, pentru a ridica palatul.

După 1945, construcția a fost naționalizată de autoritățile comuniste, care i-au dat, rând pe rând, mai multe utilizări.

Castelul se află în administrarea Direcției generale de asistență socială și protecția copilului Mureș din 1997. În 2012, acest centru a fost desființat, prin hotărâre de consiliu județean, iar ultimii copii au fost mutați de acolo în case de tip familial, potrivit reprezentanților Direcției.

„Centrul face parte din patrimoniul Consiliul Județean Mureș, ca proprietari de drept, iar Direcția, administratori, asigurăm paza”, a declarat Doru Constantin, purtător de cuvânt al DGASPC Mureș.

Castelul a fost revendicat în instanță de o persoană care a afirmat că este urmașa baronului Ugron, dar a rămas în proprietatea publică a statului.

Reprezentanții DGASPC spun că nu pot face renovări fără avizul Ministerului Culturii:
„Este considerat monument istoric. Nu se pot face renovări, în afara unui aviz din partea Ministerului Culturii. Au fost trimise prezentări ale situației, dar nu am primit răspuns”, a spus Doru Constantin.

Doru Constantin, purtător de cuvânt al DGASPC Mureș, explică ce destinații ar putea avea castelul, dacă ar exista fonduri:

“Castelul ar putea găzdui un centru de integrare prin terapie ocupaţională pentru persoane adulte cu dizabilităţi uşoare şi medii. O altă opţiune ar fi, un lucru care este necesar, un centru pentru copiii care au săvârşit fapte penale, dar nu răspund penal, datorită stării de minoritate şi ultima propunere ar fi un centru pentru persoane vârstnice.”

Castelul se deterioreză însă pe zi ce trece. Acum, aici mai locuiește doar un paznic și cei câțiva câini pe care îi are în grijă. În schimb, autorităţile ridică neputincioase din umeri şi se feresc să-şi asume responsabilitatea.  Reprezentanţii Cosiliului Judetean Mureş au refuzat sa facă orice fel de declaraţii pe această temă, deși instituția ar trebui să asigure fonduri pentru renovare.

Viceprimarul Zau de Câmpie, Vasile Greu, spune că au existat investitori interesați de castel, dar costurile mari i-au făcut să renunțe:
„Au fost trei potenţiali investitori, singura problemă la care ei s-au împotmolit este faptul că această clădire nu are fundație, iar pereții sunt afectați de igrasie.”

Oamenii din sat își amintesc cu părere de rău de bijuteria de altă dată. Astfel, atunci când cineva va veni, în sfârșit, cu o soluție, s-ar putea să fie prea târziu.

Articole din aceeasi categorie
Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca desfășoară investigații pentru stabilirea identității unui bărbat bănuit de implicarea în comiterea a două furturi.
20 Feb. 2019
13:42
0
Căluțul Eston, pentru care în luna decembrie Clinica de Ecvine din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) a organizat un bal caritabil cu strângere de fonduri, a fost
20 Feb. 2019
12:46
0
Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca și-a prezentat recent bilanțul activității din 2018.
20 Feb. 2019
08:30
0
Luni, 18 februarie, a fost dat ordinul de începere pentru lucrările de modernizare a pasajului denivelat „Nod N”, una dintre principalele căi de acces în municipiul Cluj-Napoca dinspre Oradea și asigu
19 Feb. 2019
12:38
1
Polițiștii din Turda au identificat și reținut un bărbat din localitate, bănuit de comiterea unei tâlhării.
19 Feb. 2019
11:28
0
Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj se alătură proiectului Donează o carte pentru promovarea limbii române în diaspora, prin organizarea unei campanii de donație de carte nouă pentru copiii româ
18 Feb. 2019
11:08
0

Post new comment

Comentarii

Buna sunt Alina si traiesc in Italia d in '91,pana atuncea am trait si eu 2ani in acel castel,imi amintesc ca eram 100de fete circa ,castelu era ingrijit bine ,inca nu l am vizitat de atuncea ,cit de curand o s o fac ,scuzati Ma pntr romana mea

Am trait in acest castel din '93 pana in 2002,in acele vremuri castelul arata ft bine,....binenteles existau si atunci probleme legat de cladire dar in nici un caz asa de grave,....de ce?!?!?!,....pt ca au existat mereu omeni din afara,organizatii crestine care veneau si renovau cate ceva,......tin minte ca intr-o vara s-au renovat toate camerele,baiile,holurile,si o parte din cladire din exterior unde era nevoie de reparatii.Erau vremuri cat de cat mai bune dar niciodata nu a avut parte aceasta cladire de ajutorul statului,nici acum nu se pot decide ce sa faca ,se spala pe maini si arunca "mingea" dintr-un teren in altul,doar atunci se v-a vorbi si se vor lua masuri cand se v-a prabusi acest castel deoarece din ce am citit un are fundatie(nu stiam),pacat ca nu apreciem si nu avem grija de valorile acestei tari dar asa cum stim si no cu totii,...."Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!!!!!"

Este o aberație să declari, că în anul 1911, se lucra gratis,timp de 3 ani ( și mai ales să spui că erau construcții fără fundații)....acum se vede prostia cu care eram spălați la creier,în orele de istorie ( mă refer la anii comunismului).Din 1848 a fost șters iobăgia, și dacă ar fii încercat baronul să forțeze oamenii să lucreze pe gratis,atunci ar fii fost pomenit în ziarele din acea perioadă...nu mai pomenesc,de ce scandal puteau să facă deputații români din Parlamentul ungar....Statul,sau mai bine spus câțiva deștepți au refuzat să retrocedeze castelul urmașului,iar acum nu sunt bani pentru renovare,de vândut nu-l pot,că urmașii iarăși vor revendica...,deci poate să se dărîme sângur.....

Urmeaza sa fie revendicat si trebuie refacut inainte? Nu are fundatie? Deci fala de suprafata. Iar palatul Banffi , revendicat a fost retrocedat pe acte destul de dubioase, dupa cum se spune. Acoperisul e facut , pe urma cei cel detin nu au mai facut nimic. As vrea sa stiu cat inpozit platesc proprietarii? In Franta, daca nu -si platesc impozitul, castelul e trecut in patrimoniu national, iar contele sau ce-o mai fi ,are voie sa locuiasca intr-o zona. Ca si Pelesul. E retrocedat, dar tot statul sustine intretinerea si pe cei 500 de salariati. Iar daca statul vrea sa organizeze ceva, trebuie sa plateasca chirie. Asa ca merci!

Primul lucru care se face la o clădire ,care urmează să fie renovat ,este protejarea pereților de apă,deci normal că s-a pus acoperiș.Pentru renovarea camerelor,după planul original trebuie să se facă cercetarea zidurilor,cum au fost zugrăvite,etc. și numai după aceea se poate trece la o renovare complectă,care trebuie aprobată de Minister,etc. Aici trebuie o groază de hârțogărie,cu ștampile puse la locul corespunzător,aprobări care deseori sunt refuzate ( renovările coastă o groază de bani,și săracul funcționar todeauna așteptă să -i pice ceva mărunțiș ),altfel apare Fiscul ,să vadă unde este greșeală, și poate și ei așteptă o mică atenție.....deci nu vă mirați că reparațiile și renovările la monumentele istorice se fac așa de lent....

Daca macar 30 la suta din dijma ce se duce la bucuresti din bugetul Judetului Cluj s-ar aloca pentru aceste cladiri monument in max zece ani 90%din ele ar fi simboluri lustruite care ar atrage privirile.Sa nu pomenesc ce ar fi daca ar ramane la noi inca 20 pentru sanatate scoli....hai doamne cu un cutremur sa nu mai sustinem atatea guri de l.b.g.i trantori de peste carpati

Dragi ziaristi,redactori va felicit pentru artico, dar nu este de ajuns sa apara acest articol,trebuie sa-l lasati pe prima pagina macar o saptamana cred ca este mai important decat stiri precum o nebuna zgarie masini accident pe stiu eu ce strada ,..etc Articole de acest gen trebuie sa constientizeze populatia si nu zavoreanca eba clujeanul fosforescent.

Romanii n-au construit niciodata palate.In toata istoria lor au construit bordeie si biserici,fara sa aiba nevoie de scoala pentru aceasta.La vestici stilurile arhitecturale au evoluat odata cu scoala care pregatea meseriasii.Si cum taranii si ciobanii,n-au avut niciodata scoala,e normal ca le este inutil orice lucru care are de a face cu educatia,cultura,meseriile,tehnologia.Daca din palat s-ar face crasma poate s-ar gasi careva sa-i mai traga o spoiala.

Citez : "Timp de trei ani, oamenii din zonă au fost obligați să muncească gratuit, cu uneltele și cu animalele lor, pentru a ridica palatul". Cu atata "dreptate" din partea grofului de atunci, mai vreti ca romanii sa-i dea si un lustru, tot moca?
Lasa taica, ca aveti si voi blocuri unde sa locuiti, facute tot de romani. Oricum tot ceea ce fac romanii este contestat de natia "atoatestiutoare" a minoritarilor.... Ha ha. Vorba aia, Germania-i fix pu..... pe langa ei.

Cand ma refer la construit nu inteleg,sapat,carat caramida cu roaba,dat la mana mortar.Prin construit inteleg in principal cine comanda si plateste,cine proiecteaza,cine supervizeaza lucrarea(organizare de santier).Ori niciodata in Ardeal in categoria din urma n-au fost romanii.Si asta din cauza lipsei de educatie si scoala.Si de multe ori cei care au construit ceva in Ardeal au apelat la altii sa le faca proiectele.
De exemplu cetatile Alba-iulia si Oradea au fost proiectate de italieni.

Ai dreptate pe jumatate si nu prea.
Daca te referi la perioada de "glorie" habsburgica, adica de la 1600 incoace pana la 1918, da se datoreaza aproape 90% austriecilor. Cladirile .... sunt de inspiratie habsburgica .............................................................. .......................................................................................................................................
Austrieciiii.....
Austrieciiii.....
Austrieciii......

P.S. : la Zau de Campie s-a platit exact nimic! La asta ma refer. Probabil e o copie ieftina de pe undeva din Germania sau pe unde a umblat groful....

Castelul a fost proiectat de baronul Banffy Janos,în anul 1909,după modelul castelelor de pe valea Loire din Franța,care era cumnatul baronului Ugron Istvan.Baronul Ugron a construi acest castel ,pentru o contesă din Franța ,cu care urma să se căsătorească...din păcate,contesa nu a mai sosit....Acest castel a fost clădit pe ruinele vechiul castel ,care a fost construit în sec. XVI.,deci are fundație..:)....în anul 1948 a fost confiscat ,camerele au fost jefiute și golite de clasa conducătoare al PCR. ( de ce nu sunt surprins? ),iar baronul a trăit și a decedat sărac,într-un azil pentru săraci...sursa: Castele și conace din jud Mureș.editura IMPRESS,anul 1996. ( limb. magh. )..

Sunt de fapt de factura EUROPEANA.Stilurile arhitecturale si cultura vestica au ajuns in Transilvania cu cca 100-150 de ani intarziere fata de locul de pornire si asta datorita nationalitatilor conlocuitoare.
Habsburgii au asuprit si cehii de exemplu.Oare care sa fie motivul ca Cehia arata totalmente altfel decat Transilvania ???

Nu degeaba te numesti nic ca esti nic de tot , habar nu ai despre ce vorbesti ni nicule daca cultura vestica a ajuns cu 100 de ani mai tarziu in Transilvania atunci in Regat a ajuns 400 de ani mai tarziu. Transilvania arata asa cum arata datorita tocmai celor pe care I-ai numit nationalitati conlocuitoare iar faptul ca Cehia arata totalmente altfel este datorata faptului ca cehii nu au fost ocupati de romanii din Regat care au dat inapoi Transilvania cu 200 de ani prin administratia lor de rahat balcanic , Transilvania daca nu ar fi trebuit sa suporte administratia corupta si putreda de microbul fanariot a Regatului ar fi aratat ca Austria nu ca Cehia , cum iti explicit ca in Transilvania gasesti castele si palate si biserici fortificate si orase medievale superbe in timp ce in Regat chirpiciul e fruntea , probabil tot datorita nationalitatilor conlocuitoare domnule nic .

nu au conducatorii din regat care sa urasca tot ce inseamna cuvantu minoritar, la fel cum a facut si toarasu ala care zicea ca "vreau ardealu fara ardeleni", si eu as vrea sa zic ca "vreau ardealu fara regateni" si dupa aia garantat ca va arata si cladirile din ardeal ca si cele din cehia, momentan si daca vrei sa tragi o "spoiala" iti trebuie stampila de la bucale de la regateni.
asa ca aia mari nationalisti care se bat cu caramida in tyept mai bine ar tacea din gura, ca ungurii si austriecii au adus civilizatie si cei cu capitala la istambul au adus ce se vede cu ochiu liber azi (coruptie, spaga, bacsis...etc)

...ca si alt sute de cladiri vechi din romania - este foarte trist - de cand s-a auzit prima data de retrocedari in romania nu s-a investit aproape nimic in cladirile astea de care se stia ca vor fi revendicate - nu a existat o strategie a prezervarii cladirilor pana si dupa retrocedari, in comparatie cu vecinii nostri spre vest - acolo din orice se fac bani - toate cladirile vechi - castel sau conac - s-au facut pensiuni si hoteluri, statiuni de wellness, etc. - iar la noi.....baga o manea ca imediat is gata micii

Vezi palatul Banffy(muzeul de arta,curtea,interiorul)si acesta a fost revendicat dar nu sa investitit in intretinerea lui de cand ma stiu exceptia fiind acoperisul si este situat in centrul orasului.Situatie similara cu articolul este tot palatul Banffy din Rascruci.IAr referitor la manea si mici si vestici,aici ai punctat corect.Aici este punctul de cotitura a civilizatiei.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide