Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 04 Apr. 2016, 17:12
19
6159

FOTO Rețetele bunicii, preparate de nepoți: studenții clujeni au reînviat mâncăruri ardelenești vechi de sute de ani

Cele mai gustoase mâncăruri tradiționale, vechi de zeci și sute de ani, au fost readuse în actualitate de studenții Facultății de Agricultură din Cluj-Napoca. După ce s-au consultat cu cei mai în vârstă membri ai familiei, s-au pus pe gătit. Așa au ieșit, printre altele, plăcintele cu lucernă, cu flori de păpădie ori palanețele cu urdă și mărar.

mancare (35).MTS_snapshot_00.01_[2016.04.04
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Palanețele și plăcintele erau, în trecut, produsele cele mai des întâlnite în alimentația țăranului român. Evident, rețeta conținea doar ingrediente naturale, sănătoase, produse în gospodăria proprie. Așa a apărut, de exemplu, plăcinta cu lucernă, un produs cu o vechime de aproape un secol.

”La noi se mai face și cu urzici, cu leurdă, cu păpădie, foarte multe varietăți de plăcinte. Și se poate pune și brânză de vaci sau de oaie. Plăcinta cu lucernă, spre exemplu, este originară din Bocșa, județul Sălaj. Lucerna este foarte sănătoasă, dar din păcate nu prea este utlizată în alimentație”, spune Raluca Ardelean.

O altă mâncare tradițională este palanețul cu urdă, din zona Sâmpetru de Câmpie, județul Mureș. ”Este o rețetă veche de cel puțin 50 de ani. Eu o cunosc de la bunica mea. S-a înlocuit drojdia, care se folosește în zilele noastre, cu maiaua, care este un produs tradițional. Maiaua înseamnă un aluat mai vechi, păstrat la rece, iar compoziția este din urdă. Urda este de vacă, dar se poate face și cu urdă de oaie”, explică Mădălina Ruța.

Studenții clujeni au reprodus rețete vechi de cel puțin 30 de ani din zonele din care provin. Unele dintre acestea se mai prepară extrem de rar: ”Avem aici tocină de Bogdana, din județul Sălaj, care este preparat din cartofi răzuiți, pastă de jumeri, mărar și btânză burduf. Din câte mi-a spus o bătrânică din sat, rețeta ar avea peste 200 de ani”, declară Alexandru Țiclea.

”Acest stil de a găti este foarte sănătos și noi trebuie să ne inspirăm din ceea ce făceau strămoșii noștri. Țăranul român gătea cu ingredientele proprii, din zona lui”, susține Mircea Groza, specialist în gastronomie populară.

Parada produselor tradiționale are loc în fiecare an la USAMV Cluj și are scopul de a scoate din anonimat rețete culinare autentice românești.

Articole din aceeasi categorie
Duminică, 19 noiembrie 2017, ora 23.59, este ultima zi din etapa de vot final din cadrul procesului de Bugetare participativă Cluj-Napoca 2017, primul proces de bugetare participativă online din Român
15 Noi. 2017
15:25
2
Circulația pe strada Câmpeni din Cluj-Napoca s-a reluat pe dublu sens începând din 8 noiembrie.
08 Noi. 2017
15:29
1
1.740 de arbori cu balot vor fi plantați în Cluj-Napoca până în luna martie a anului viitor. Primii arbori au fost deja plantați pe câteva stă și în curțile unor școli din oraș.
01 Noi. 2017
14:50
0
Primăria Cluj-Napoca propune acordarea denumirii de Piațeta ”Jean Calvin” zonei care găzduiește statuia Sfântului Gheorghe, cuprinsă între Biserica Reformată și Liceul Teologic Reformat.
31 Oct. 2017
09:57
11
Primăria Cluj-Napoca a aprobat în acest an 431 de locuri pe domeniul public pentru comercializarea florilor şi lumânărilor cu ocazia zilei de 1 noiembrie.
24 Oct. 2017
12:59
0
Celebrul Sting va concerta marți la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.
16 Oct. 2017
10:13
2

Post new comment

Comentarii

Cautam urgent colaboratori care vor sa castige comisioane prin colaborare la domiciliu! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe detalii, trimiteti un email cu textul "INFO" la alessandra7887@yahoo.com

Eu am o reteta veche de 7830 de ani, mostenita de la bunicii mei. Se ia niste mei, se prajeste in untura de porc, se asezoneaza cu scaieti din spatele grajdiului, se adauga usturoi si sare, se stinge dupa juma de ceas cu apa de fantana, apoi se da la cuptor pentru 2 ceasuri, se scoate si se pune urda de bou peste si se serveste cald. Recomand sa incercati!

Eu am o reteta veche de 7830 de ani, mostenita de la bunicii mei. Se ia niste mei, se prajeste in untura de porc, se asezoneaza cu scaieti din spatele grajdiului, se adauga usturoi si sare, se stinge dupa juma de ceas cu apa de fantana, apoi se da la cuptor pentru 2 ceasuri, se scoate si se pune urda de bou peste si se serveste cald. Recomand sa incercati!

Eu am o reteta veche de 7830 de ani, mostenita de la bunicii mei. Se ia niste mei, se prajeste in untura de porc, se asezoneaza cu scaieti din spatele grajdiului, se adauga usturoi si sare, se stinge dupa juma de ceas cu apa de fantana, apoi se da la cuptor pentru 2 ceasuri, se scoate si se pune urda de bou peste si se serveste cald. Recomand sa incercati!

lucerna?
chiar asa rau am ajuns?

,,mi-a spus o bătrânică din sat, rețeta ar avea peste 200 de ani '' clar ! era o reteta ungureasca, voi nici nu erati inca in Ardeal atunci ,eventual cativa slugi romani care lucrau pt.grofi unguri, dar si ei mancau mamaliga,daca aveau,, daca nu mucles.ro

Tot aşa la un festival cu daci şi romani s-au etalat produse culinare bimilenare. Cartofi prăjiţi în ulei de floarea soarelui,mămăligă,fasole,vinete coapte şi salată de roşii.Apropo de Sănpetru de Cămpie. Comuna s-a numit peste 700 de ani Uzdi Szentpéter.După invazia tătară satul a fost repopu.lat de Regalitatea Ungară cu o comunitate de uzi .În Ardeal sunt foarte multe localităţi de acest fel. Cunosc toată comuna.Acolo am început să învăţ rromâneşte. Mişto pirande. Tot de acolo a început şi revoluţia din 89. László Tőkés a fost repartizat la biserica reformată din comună,dar nu s-a supus . Şi atunci a început revolta lui personală,care la Timişoara a luat amploare.Mădălina Ruţa.Nu prea ţine legătura cu satul natal. Acolo la modă,mai ales acum, sunt loboda,ştevia,şălătuţele de pădure.

Si ti-i ciuda, bozgore?... :-)) Ai uitat sa mentionezi din meniu p.ulishoare romanesti de sugiuk pentru bozgoritze, in foi de vitza, m.uishoare zemoase pentru tine si restul bozgorilor, cu ardei gras, s.ulisoare intarite in faina de casa ce mananca gura lui Tochies Lazlo, etc, etc

Mai bozgor (fara de tara) esti tu. Vorba vestitului Ciocan: esti vinitura. Tara ta e dincolo de carpati. Aici esti si tu bozgor.

Fiule, tu esti?

Szervusz meştere !

ioi, chind copil eram eu mancat k.k pe bat. reteta maghiare veche de sute de ani bun era daca tineai de nas dar copi rumani batut si infipt bat in dos la mine....

Hai nu mai fi atat de rautacios... daca stam bine sa ne uitam in trecut, intotdeauna s-au "furat" de la vecini idei si tehnici pentru un trai mai usor... pun pariu ca si ungurii au cate ceva de la romani si alte natii...

Retete vechi de sute de ani, dar cel putin 30 ?!?!... In afara de salamul cu soia si parizer cu MDA ce retete mai sunt de 30 de ani? Cafeaua cu naut, numita si cafea nautica sau nechezol? Altceva?

Ioi, mai sunt: sarmale din pipota si slanina, frisca din smantana indulcita cu zahar, senvis din cartela de paine cu cartela de carne, etc.....toate autentice romanesti.. Veniti si voi cu retete proprii!!!

Ioi, mai sunt: sarmale din pipota si slanina, frisca din smantana indulcita cu zahar, senvis din cartela de paine cu cartela de carne, etc.....toate autentice romanesti.. Veniti si voi cu retete proprii!!!

Ioi, mai sunt: sarmale din pipota si slanina, frisca din smantana indulcita cu zahar, senvis din cartela de paine cu cartela de carne, etc.....toate autentice romanesti.. Veniti si voi cu retete proprii!!!

Un palanet adevărat are varza piperata din belsug și nu este mai gros decât degetul unui copil. Cât o pizza xxl ca mărime și forma, uns cu pana de gasca cu oloi și pus la copt pe foi de varza în cuptorul de pâine. Nu ceea ce vând escrocii astăzi la tot felul de dughene insalubre!

retete maghiare vechi de sute de ani, furate de rumani

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide