Bitcoin și celelalte criptomonede se prăbușesc, iar semnalul este îngrijorător. Cristian Păun: Arată teama pentru viitorul apropiat

by Oana Spiru

Bitcoin şi celelalte monede virtuale sunt pe un trend descrescător şi în 2022. Bitcoinul a început anul evaluat la peste 46.000 de dolari, însă a scăzut chiar şi sub 40.000 de dolari ieri. În acest moment, cine vrea să cumpere Bitcoin plăteşte mai mult de 42.000 de dolari. Şi alte criptomonede au urmat acelaşi trend, indiferent că e vorba despre Ethereum, Dogecoin sau Cardano.

Nu e o perioadă prea bună la bursă nici pentru acţiunile marilor companii, dar în cazul lor nu e vorba despre scăderi pe linie ori devalorizări foarte mari.

“E clar că atunci când vezi prăbușindu-se prețul la Bitcoin te gândesti la semnale. Aceste criptomonede au caracteristici specifice, în sensul că nu prea știi cum să le evaluezi. Înseamnă că atunci când cumpărăm acest tip de active, le cumpărăm cu ochii închiși, ne uităm cum a evoluat prețul în ultima perioadă și încercăm să ne dăm seama cum va evolua fără să avem date concrete.

Trendul acesta descrescător poate reflecta o teamă de viitorul foarte apropiat, investitorii care au lichiditățile blocate în aceste tipuri de active bănuiesc o perioadă mai dificilă și încearcă să își securizeze plasamentele, întorcându-se la lichiditate.
Criptomonedele nu prezintă bani, nu poți cumpără lucruri cu ele și, ca sa nu riște să aibă lichiditățile blocate în astfel de active, vedem aceste ieșiri din piață, care prăbușesc prețul lor.

E o tendința ușor pe termen lung, oamenii își retrag investițiile din acest tip de active foarte greu de evaluat și riscante. Pe fondul unor îngrijorări legate de inflație, creșterea dobânzilor ca răspuns la inflație – asta în toată lumea – putem interpreta și ca pe un semn legat de o neîncredere în ceea ce urmează.

Acest exces de lichiditate se duce prima dată către acele elemente care sunt cel mai apropiate de tiparniță. Instrumentele financiare sunt în prima linie lângă tiparniță, primele care se supraevaluează sunt activele financiare, mai ales aceste criptomonede.

Cred că în cazul lor s-a supraevaluat, inclusiv funcția pentru care au fost create. S-a vorbit că vom face plăti cu ele, că vor înlocui banii clasici. Criptomonedele au apărut ca ciupercile după ploaie, dar eu eșuat în misiunea pentru care au fost create, de a înlocui banii”, a explicat la Digi24 economistul Cristian Păun.

Sursa: digi24.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza