Controale ale ITM Cluj privind securitatea și sănătatea în muncă. S-au aplicat amenzi în valoare totală de 19.000 lei

by admin

În primul trimestru al acestui an, inspectorii de muncă au defășurat mai multe acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale privind securitatea și sănătatea în muncă. A fost verificat în special modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere.

Potrivit celor de la ITM, în activitățile desfășurate în cadrul sectoarelor de activitate silvicultură și exploatare forestieră lucrătorii se confruntă, de cele mai multe ori, cu un mediu de muncă neprielnic, condiții de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare cu consecințe mortale sau foarte grave.

Din analiza dinamicii naționale a accidentelor de muncă, înregistrate pe parcursul anilor 2017-2020, a rezultat faptul că în aceste domenii de activitate nu numai că numărul de accidente de muncă s-a menținut la un nivel ridicat, dar acesta a crescut sensibil de la un an la altul, astfel:

  • în 2017 – 81 accidente de muncă din care 13 mortale;
  • în 2018 – 85 accidente de muncă din care 15 mortale;
  • în 2019 – 86 accidente de muncă din care 12 mortale;
  • în 2020 (9 luni) s-au înregistrat deja 62 accidente de muncă din care 13 mortale.

În ceea ce privește județul Cluj, în perioada 2017-2020  s-au înregistrat două accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă în anul 2017; un accident soldat cu incapacitate temporară de muncă și un accident colectiv de muncă în anul 2019  și un accident mortal în anul 2020.

În cadrul acțiunilor de verificare, ITM Cluj a efectuat un număr de 12 controale. S-au constatat 21 de deficiențe pentru care au fost dispuse măsuri  de remediere cu termene de realizare și s-au aplicat trei amenzi  în valoare totală de 19.000 lei pentru: prezența persoanelor neautorizate în parchetul de exploatare, instruire necorespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă și lipsa analizelor medicale ale lucrătorilor.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza