Expediție la capătul lumii. Alpinistul clujean Vlad Căpușan pleacă în Patagonia

by admin

Clujeanul Vlad Căpușan, unul dintre cei mai buni alpiniști români, se pregătește de o nouă expediție la capătul lumii. Alături de Teo Vlad, el va merge în Patagonia, în America de Sud, unde va încerca să stabilească noi premiere pentru alpinismul românesc.

„Anul acesta plecăm cu planuri îndrăznețe în Patagonia și cu mult optimism, dar în același timp știm din anii trecuți că vom depinde de condițiile pe care le vom găsi la fața locului. În Patagonia orice prognoza e doar orientativă și redă relativ o proiecție corectă. În multe cazuri instinctul și experiență fac diferența.

Sezonul acesta a fost unul închis în sudul Patagoniei cu presiuni joase și ninsori abundente în zona Chalten și Torre del Paines. În acesta turnură climatică am decis să ne îndreptăm spre Frey – Argentina unde probabil ne vom petrece prima săptămâna, savurând câteva trasee reprezentative, iar în a două parte a expediției ne vom îndrepta spre vest, spre obiectivul final, în Chile, într-una dintre cele mai necunoscute zone cu pereți de big-wall.

În văile Cochamo vom sta probabil 3 săptămâni, aici se află unii dintre cei mai mari pereți din America de Sud, zona fiind numită și Yosemite of the South. Diferența e dată de sălbăticia absolută și izolarea perfectă .

Mulți pereți fiind încă neatinși, iar potențialul care e în zona pare a fi uriaș din informațiile pe care le-am cules. Mă bucur să împărtășesc această experiență cu @Teo Vlad cu care am avut deja atâtea experiențe faine până acum.  De fiecare dată când plecăm într-o expediție de acest gen îmi dau seama că astfel de proiecte nu ar fi posibile fără oameni care înțeleg spiritul alpin, natură și valorile după care ne ghidăm” a scris alpinistul clujean pe rețelele de socializare.

Vlad Căpușan a stabilit deja o premieră națională, după ce în urmă cu doi a devenit primul român care a reușit ascensiunea pe vârful Cerro Torre din Argentina, aflat la peste 3.100 de metri altitudine. Atunci l-a avut alături pe arădeanul Zsolt Torok, decedat în vara anului trecut în urma unui accident în Munții Făgăraș.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza