,,Lemn á la Cluj” – Expoziție itinerantă de arte vizuale

by admin

Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” Cluj-Napoca prezintă în intervalul aprilie-mai, în holul forului administrativ județean clujean, Expoziția itinerantă de arte vizuale ,,Lemn á la Cluj”.


În cadrul expoziției pot fi admirate lucrările artiștilor instituției clujene, din cadrul secțiilor externe Turda și Câmpia Turzii, realizate cu prilejul Taberei de arte plastice ,,Lemn á la Cluj”, desfășurată în perioada 7-10 iulie 2018, aceasta având scopul de promovare a unor obiective culturale și turistice din județul Cluj, care au la bază lemnul.


Expoziția a mai poposit și în foaierul Teatrului de Stat ,,Aureliu Manea” din Turda, cu ocazia spectacolului prilejuit de încheierea Taberei Muzicale de Toamnă a Școlii de Arte Cluj. A mai fost, totodată, expusă în cadrul manifestării ,,Seara Artelor”, în luna februarie, la sediul Școlii de Arte Cluj și în luna martie la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.


,,Traseul lemnului” a început în Cluj-Napoca, în cadrul secției în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din parcul Hoia, de la bisericuța din lemn din Cizer, ridicată de Horea în 1733 și cea din Petrindu, realizată în 1612 de către Dumitru Ispas din Gilău – ambele recent restaurate și redate circuitului turistic. În drumul lor spre munte, artiștii amatori, ajunși la Huedin, au făcut cunoștință cu renumitul meșter de lemn Ștefan Bara, autorul unei troițe și alte lucrări în lemn, în Huedin și în Filduri (Sălaj) al cărui atelier l-au vizitat. A urmat Muzeul particular Vincze – Kecskes din Sâncraiu, amenajat într-o proprietate mai veche construită în 1850 și moara de apă – sau vâltoarea – din localitatea Bologa, folosită și în zilele noastre la curățarea ecologică a covoarelor, cergilor, păturilor și obiectelor groase de îmbrăcăminte ale localnicilor din zonă. Apoi în Călățele, mai precis în cimitir, cursanții au imortalizat un gorun, vechi de 200 de ani, martor tăcut al vremurilor, de o mărime apreciabilă, iar la întoarcere, la mormântul voievodului Mihai Viteazu de la Turda, au fotografiat și schițat Troița lui Mihai Viteazu.


Expun următorii cursanți: Baldogi Felicia, Bendreș Flavius Mihai, Bothază Brianna Nicoleta, Bozbics Martin Gabriel, Bucur Iarina Ana, Ciulea Sanda, Crișan Natalia Mirela, Fogarsi Antonia, Hidișan Alina Angela, Ianoș Mihaela, Lucaci Antonia, Moldovan Cornel, Mureșan Adrian, Negrea Maria Magdalena, Negrescu Rodica, Oltean Marcela, Pașca Ildiko Carmen, Pop George Radu, Pop Iuliana, Popa Alexandru Ioan, Rotar Marius Ioan, Rusu Carmen Cecilia, Șandru Viviana, Șoancă Sidonia, Stoica Oana Maria și Trifan Mihai.


Tabăra ,,Lemn á la Cluj” a fost inimos manageriată de către doamna expert Felicia Răcean, coordonatorul secțiilor externe de arte vizuale din Turda și Câmpia Turzii ale Școlii de Arte Cluj, punând la dispoziția cursanților inclusiv atelierul personal pentru realizarea și finisarea lucrărilor.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza