Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită de Guvern pentru încă 60 de zile

by Christian Suciu

Guvernul a prelungit printr-o ordonanță de urgență măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia vine ca urmare a discuțiilor purtate de Premierul Ciolacu cu reprezentanții sectorului de retail.

Potrivit unor surse guvernamentale, unele produse aflate pe lista de limitare a adaosului în perioada sărbătorilor de iarnă, cum este cozonacul, vor fi scoase și înlocuite cu alte produse precum carnea de miel.

”Îmi doresc ca familiile cu venituri mici și medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele prețului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanță au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% față de anul 2022, unde prețurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanță.” a declarat Ministrul Agriculturii, Florin Barbu potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în urma discuțiilor cu retalierii, pe lista alimentelor cu adaos comercial limitat și-ar putea face loc ”mielul” după prelungirea măsurii.

”Întotdeauna am avut un dialog atât cu retailerii, cât și cu procesatorii. Discuțiile le vom avea împreună și împreună vom decide acest lucru. (…) Deci lucrurile sunt foarte clare și așa cum v-am spus și în decembrie, în preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem și mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulțumesc pentru propunere și o să o iau în calcul (…) Tot timpul se consumă miel în România și vreau să vă spun că România deține 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie și 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României și de la fermierii români din sectorul ovin.”, a mai adăugat Ministrul Agriculturii privind prelungirea măsurii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza