Panouri fotovoltaice montate la Băile Ocna Mureș! Investiția va aduce economii la plata facturilor

by Bianca Baraboi

Pe 13 mai 2023 complexul Băile Sărate Ocna Mureș își redeschidea porțile pentru publicul larg, după o investiție de 8 milioane de euro. Astfel că nerăbdători, oamenii au luat cu asalt locul. Doar anul trecut au avut peste 250 de mii de vizitatori, care s-au bucurat de noul complex al băilor sărate.

Acum după acest succes, societatea care administrează Băile Sărate Ocna Mureș a investit aproximativ 550.000 de lei din profitul realizat de la deschiderea bazei de agrement pentru montarea unor panouri solare heliomate și a unor panouri fotovoltaice. Astfel se estimează economii de 7 – 800.000 de lei/an la plata facturilor, și că investiția va fi amortizată în circa 6 luni, scrie ocnamuresinfo.ro.

„Panourile solare care încălzesc apa pentru dușuri sunt niște panouri speciale (…), care au o sticlă heliomată, iar în momentul care apa ajunge la temperatura stabilită ele se închid la culoare și blochează radiația solară. Ele funcționează până la minus 20 de grade, doar să fie soare, chiar nu este căldură, dar să fie radiație solară. Panourile de încălzit apa se supraîncălzesc pe timp de vară și atunci am mers pe varianta asta cu sticlă heliomată, pentru că ele reglează temperatura și radiația solară.

Acestea au fost montate în noiembrie 2023 și funcționează de atunci. Totodată, avem panourile fotovoltaice cu o putere instalată de 190 kW. Noi consumăm foarte mult curent pe timp de zi, circa 150 – 160 kW, și atunci oarecum nici nu mai dăm în rețea, consumăm tot curentul în sistem. Ele sunt gândite ca prosumatori, dăm în rețea și ne compensăm, dacă avem surplus.

Probabil pe timp de vară o să fie surplus, pe timp de iarnă nu prea, pentru că noi consumăm tot curentul pe care-l producem la Băile Sărate. Făcând media vară-iarnă, ar trebui să ajungem undeva la o economie de 75-80% din curentul electric și o parte din gaz”, a declarat primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, pentru ocnamuresinfo.ro.

În viitor, investițiile prioritare vizează montarea unor panouri solare pentru a încălzi și apa din bazine.

sursa info: ocnamuresinfo.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza