Permis pentru pescuit sportiv. Cum se poate obține și ce beneficii oferă carnetul de membru AJVPS Cluj / Vezi care sunt zonele de pescuit gestionate de Asociație

by admin

Dacă în zonele private pescuitul se poate realiza fără obligativitatea deținerii unui permis, situația este puțin mai diferită în ceea ce privește oficial pescuitul sportiv. Clujenii care doresc să dețină un permis de pescuit sportiv, dar și un carnet de membru, cel care face dovada apartenenței la o asociație, pot să le procure contracost de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Cluj (AJVPS Cluj). Aceste documente oferă pescarilor câteva beneficii în schimbul unor serii de reguli stricte.

“Pentru obținerea unui permis al AJVPS Cluj este nevoie de un act de identitate pentru a putea întocmi electronic un permis de pescuit și să-l emitem în baza specificațiilor. Totodată eliberăm și un carnet de membru în care se pun vizele anuale. De asemenea, permisul ANPA se face în fiecare an, cu valabilitate de la data emiterii până la 31 decembrie. Viza se achită pentru suma de 120 de lei pentru persoanele cuprinse cu vârsta între 18 ani și până la pensionari. În baza talonului de pensie, aceștia achită jumătate de cotizație.

Cei cu dizabilități au reduceri, elevii de asemenea au scutire până la 14 ani. Se pune doar viza pe carnetul de membru. Cei care sunt la facultate și nu depășesc vârsta de 21 de ani au reducere 50%”, ne explică directorul AJVPS Cluj, Ionescu Dan.

AJVPS deține patru tronsoane de curs ale râurilor: Arieșul, un tronson de 48 de km lungime (Lungești-Gligorești), Someșul Mic în lungime de 31 de km (de la Valea Ormanului – confluența cu Someșul Mare Dej), Someșul Mare – 25 km, (limita județ – confluență Someș Mic Dej), Someș – 32 de km (Confluența cu Someșul Mic cu Someșul Mare – limita județului Sălaj).

Specii pașnice de pești: clean, mreană, mreană vânată, beldiță, scobar, morunaș, caras, plătică, crap, babușcă, roșioară, obleț, ghiborțul, boarța, boiștean, porcușorul de vad, zglăvoacă, fusar.

Specii răpitoare: somn, șalău, știuca, biban, avat, bibanul soare, avat, păstrăv indigen.

Pe partea verso a permisului există un tabel, denumit fișă de captură, în care pescarul trebuie să treacă mereu capturile.

“Se completează data în care a mers la pescuit, tronsonul în cauză și rezultatul activității: ce fel de pește a prins, dar și cantitatea. Toate aceste detalii se predau până în luna februarie a anului viitor. În baza lor, noi facem un calcul asupra cantității de pește care s-a extras din râuri. Prin contractul de gestionare avem obligativitatea să facem o repopulare a zonelor de pescuit anual.

Nu există obligativitatea de a elibera captura proprie. Doar în cazul în care se prind exemplare aflate sub dimensiunile minime. În carnetul de membru există o listă cu dimensiunile minime ale speciilor de pește pe care pot să le rețină”, precizează directorul AJVPS.

Asociația deține și cluburi în Dej, Gherla și Câmpia Turzii. În anul 2020, au fost înscriși 2.221 de pescari.

Beneficiul deținerii permisului de pescuit

“Carnetul de membru face dovada apartenenței de o Asociație. Permisul de pescuit eliberat îți dă dreptul să pescuiești în apele contractate. Un pescar care are permisul vizat la noi, are posibilitatea să meargă și în alte zone din țară care nu sunt ale noastre, fără a primi o sancțiune, dar cu mențiunea că gestionarii din zona respectivă pot să îi solicite o taxă suplimentară”.

Sediul AJVPS Cluj se află pe strada Cuza Vodă, bloc A, intrarea pe Brassai Samuel.

Pescarii care vor să pescuiască pe aceste tronsoane din subordinea AJVPS și nu dețin un permis se expun unor riscuri: “Jandarmeria Cluj efectuează controale destul de dese. Se verifică și pe timp de noapte cu diverse aparate pentru a putea fi găsiți și cei care se ascund în fel de fel de tufișuri. Amenda pentru cei care pescuiesc și nu dețin un permis special este de câteva sute de lei, iar totodată se confiscă și sculele de pescuit.

Contează foarte mult și sculele prin care se exercită pescuitul. Pescuitul sportiv se face cu undița, nu cu altceva. Fără plase, vârșe, năvoade sau echipamente electrice. Este strict interzis. În funcție de asta poate intra și încadrarea juridică”, spune Ionescu Dan.

Perioada de prohibiție

“De obicei ea este în perioada primăverii și în toamnă (în zona de munte), însă pe noi ne interesează cea de la începutul anului. Prohibiția are loc între lunile aprilie și iunie pe o perioada de 60 de zile, dar nu este bătută în cuie această perioadă. În funcție de fiecare sezon ea este stabilită de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. În luna ianuarie suntem anuntați de perioada prohibiție a anului în curs prin ordin de ministru.

Pescarii se interesează singuri de aceste informații. De asemenea, noi avem panouri de afișaj la fiecare sediu Asociație, dar și pe malul apei. Pescarii trebuie să cunoască legea, deoarece în perioada de prohibiție, din punct de vedere juridic se trece de la contravenție la infracțiune”, mai adaugă directorul AJVPS Cluj.

Pescuitul interzis pe tronsoanele deținute de AJVPS

“Există zone pe lungimea tronsoanelor unde nu se poate pescui conform legislației. În zona podurilor cu cel puțin un picior în apă, 500 de metri în amonte și 500 de metri în aval”.

Reciprocitate cu Bistrița-Năsăud

“Membrii noștri pescari pot să pescuiască fără taxă în apele gestionate de AJVPS Bistrița-Năsăud. Este vice-versa”.

Apele gestionate de AJVPS Bistrița-Năsăud:

Pârul Lechința, Pârâul Meleș, Lacul Izvorul (Măgurii), Lacul Tăul (Măgurii), Lacul Tăul zânelor, Lacul Colibița, Râul Anieș, Râul Tibleș, Râul Sălăuța Superioară/Inferioară, Râul Gersa, Râul Cormaia, Râul Someșul Mare inferior, Râul Valea Ilvei, Pârâul Iliuța, Pârul Valea Leșului, Râul Bistrița, Râul Colibița Superioaă/Inferioară, Râul Bordușelu, Râul Budacul Superior/Inferior, Râul Bistrița, Pârâul Rosua, Jerna, Râul Someșul Mare, Râul Șieu.

Alt tip de permis pentru pescuit

“Acest permis se poate realiza foarte simplu de pe internet. El dă dreptul pescarilor de a pescui în apele necontractate, deci care nu aparțin niciunei Asociații. Aparțin Agenției Naționale și Deltei Dunării. El este gratuit”, a încheiat Ionescu Dan.

Lista apelor necontractate din România:

http://www.anpa.ro/wp-content/uploads/file/lista%20ape%20necontractate%2015,01,2021.pdf

Te-ar putea interesa si

3 comentarii

Ling Vasile 31/08/2021 - 10:23

Buna ziua,Am obtinut un permis de vinatoare in urma cu 10 sau 11 ani si nu lam ridicat.As vrea sa stiu daca pot sal ridic acuma. Va Multumesc

Raspunde
Pantea ioan 23/06/2022 - 12:44

De unde se poate scoate un permis de pescuit.Pt Aries.Jud.Cluj.

Raspunde
Șerban Tiberiu 20/01/2023 - 13:47

La Câmpia Turzii, mai exista filiala pentru pescari ?
Unde putem sa ne vizam permisul de pescar sportiv, pe anul 2023 ?
As dori și un număr de telefon al unei persoane de contact, responsabila cu vizarea permisului de pescuit.
Mulțumesc

Raspunde

Comenteaza