Tarifele RCA au crescut 10% mai mult în ultimele două săptămâni! Irimie Popa (UBB):”ASF și Consiliul Concurenței rostogolesc prin buzunarul persoanelor fizice și juridice sarcina costului polițelor de asigurare.”

by Christian Suciu

Prețul polițelor RCA a crescut cu 10% în ultimele două săptămâni după retragerea licenței de funcționarea Euroins iar Autoritatea de Supraveghere Financiară și Consiliul Concurenței își pasează responsabilitatea pentru eșecul care a destabilizat piața asigurărilor din România.

Auditorul financiar Conf. Univ. Dr. Irimie Popa a cerut răspundere din partea celor două instituții în cadrul unei intervenții pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron pentru inerția acestora ce a dus la falimentul Euroins și majorarea simțitoare a tarifelor RCA.

”Atât ASF, cât și Consiliul Concurentei sunt instituții publice gândite pentru a satisface nevoia de informare a publicului larg. Ambele instituții sunt puternic populate cu sinecuri politice iar acest lucru se vede. Nu era voie ca o societate să ajungă să dețină 43-35% din piața asigurărilor din România cu un singur tip de produs asigurat. Nimeni și-a pus întrebarea dacă prețul practicat ar fi unul de dumping dar un preț de dumping în piață distorsionează concurența, nu este unul corect.

S-a dovedit că City Insurance avea niște poliție la reasiguratorii săi, ce nu erau plătite însă cele două instituții în continuare nu fac nimic și rostogolesc în buzunarul persoanelor fizice și juridice toata sarcina costului polițelor de asigurare.” a declarat în cadrul emisiunii Prima News, Conf. Univ. Dr. Irimie Popa.

Totodată lipsa de măsuri a celor două instituții publice a fost evidențiată și de Radu Hoza, managerul general al unei firme de transport din România, ce consideră că creșterea tarifelor va atrage în consecință și alte creșteri semnificative în domeniul transporturilor.

”Cu siguranță ASF și Consiliul Concurenței au rolul de a supraveghea dacă o companie de asigurări are în portofoliu produsele RCA care în mod normal sunt un cârlig pentru a vinde și alte produse. Nu au cum să spună ca au fost surprinși de ce s-a întâmplat.

Toate aceste lucruri se vor răsfrânge prin plata daunelor de fondul de garantare care va trebui să suporte acum tot ce înseamnă polițe și daune iar acest fond îl plătim noi, cei care rămânem asigurați. Dacă s-ar fi sesizat din timp se puteau găsi soluții pentru ca aceste companii să fie preluate de companii din afară.

Aceste greșeli le resimt și transportatorii dar și oamenii de rând. Cheltuielile mele doar pentru RCA au crescut cu 91 de mii de lei pe lună în ultimii 2 ani iar ca să fac rost de acești bani normal că am să cresc prețurile la transport și astfel tăvălugul merge mai departe.” a mai afirmat Radu Hoza pentru emisiunea Prima News.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza