Temperaturi extreme în luna ianuarie

by admin

În ianuarie, chiar dacă este o lună foarte geroasă, se mai pot înregistra şi temperaturi maxime de peste 18-20 de grade Celsius, potrivit specialiștilor Adminstrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Prima lună a anului 2020 va fi caracterizată, astfel, de de cele mai scăzute valori minime ale temperaturii (ca urmare a persistenţei maselor de aer continental polar ce acoperă în această perioadă jumătatea estică a Europei). În același timp, regimul precipitaţiilor este redus, chiar dacă nebulozitatea este accentuată şi zile în şir cerul se menţine acoperit.

“Din datele înregistrate în perioada 1961-2017 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că în luna ianuarie valorile temperaturii aerului sunt negative la nivelul întregii ţări cu excepţia unor suprafeţe reduse situate de-a lungul litoralului Mării Negre şi în sudul Banatului. În zona intra şi extracarpatică valorile medii ale temperaturii se înscriu între minus patru și zero grade Celsius, uşor mai mai ridicate, minus două grade şi zero grade, în partea de sud şi vest a ţării şi ceva mai scăzute, cu valori cuprinse între minus patru și minus două grade Celsius în Moldova şi centrul ţării. În zona subcarpatică şi carpatică joasă, mediile se înscriu între minus șase şi minus patru grade Celsius. În zona carpatică înaltă sau în depresiunile intramontane din estul Trasilvaniei temperatura coboară până la minus opt grade Celsius şi, uneori, chiar sub această limită”, precizează specialiştii ANM.

Temperatura minimă absolută din ianuarie este şi temperatura minimă absolută din România, aceasta fiind minus 38,5 grade Celsius, înregistrată la Bod, în judeţul Braşov, în 25 ianuarie 1942. În aceeaşi dată s-au mai înregistrat minime absolute ale lunii ianuarie la Alexandria ( minus 34,8 grade Celsius) şi la Târgu Mureş ( minus 32,8 grade Celsius).

La Cluj, minima absolută este de minus 34,2 grade Celsius în 23 ianuarie 1963.

Potrivit ANM, anii în care au fost înregistrate cele mai multe minime absolute în România, în luna ianuarie, au fost: 1963, 1985, 1987 şi 1942.

“Chiar dacă ianuarie este o lună foarte geroasă, se mai pot înregistra şi temperaturi maxime, de 18-20 grade Celsius. Anii în care s-au înregistrat cele mai multe temperaturi maxime absolute ale acestei luni au fost: 1984, 1988, 1993, 2001, 2002, 2007”, mai spun cei de la ANM.

 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza