Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 20 Apr. 2012, 13:09
6
38562

Raoul Weiss: Civilizații Europei de azi sunt ţăranii români

1874_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

E scriitor, traducător, vorbitor a şapte limbi, vorbeşte impecabil româna şi maghiara, a lăsat cariera universitară europeană şi mirajul turnului de fildeş occidental şi s-a mutat la Mera, lîngă Cluj. E Raoul Weiss, omul care s-a născut în Alsacia şi a ales o nouă patrie: Transilvania. Şi poate cel mai în măsură să vorbească despre două lumi paralele, a noastră şi a europenilor. Are şi dezamăgirea creatoare, dar şi distanţa necesară ca să facă asta.

Stai într-un sat din Transilvania, aproape de Cluj, deși ești scriitor. Ai predat la universități, vorbești șapte limbi. Deci ești, într-un fel, cetățean global. Ce lipsește dincolo, în Occident, și ai găsit în Transilvania ca să te hotărăști să te muți aici?

Raoul Weiss:  Aici am găsit omenia. Occidentul de azi e reprezentantul unui proces de cel puțin 30-40 de ani de dezumanizare a societății, sub influența neo-liberalismului. Când omul e redus la o funcție de producere și consum, rămâne din el ceea ce vedem azi în Occident: un roboțel isteț, foarte eficient în urmărirea propriului interes. Un aparat destul de bine pus la punct și absolut gol din punct de vedere spiritual. Psihologic, fără nicio legătură emotivă adevărată cu vreo comunitate familială, națională, regională sau lingvistică. O variantă a omenirii cu care eu nu mă mai identific deloc. Eu mă simt mult mai comfortabil emoțional, liniștit, acasă, într-o societate de români sau unguri din Transilvania, decât printre studenți, pedagogi, salariați, sau orice altă categorie socială de la Paris, Strasbourg sau  Berlin. 

Cum te-ai acomodat aici? Cum te înțelegi cu țăranii din Mera? Găsiți subiecte despre care să vorbiți?

Desigur, nu sunt aceleași subiecte pe care le-aș aborda cu dumneavoastră, nu aș vorbi cu ei despre ceea ce vorbim noi acum. Acolo nu am cum să vorbesc despre asta și tocmai aceasta este tragedia societății tradiționale: ea, cultural, nu este echipată conceptual, pentru a măsura primejdia care se apropie. Asta e o foarte mare problemă, care a fost sesizată de cei care au încercat să conceptualizeze problema asta. Cum ar putea societățile tradiționale să reziste globalizării? E întotdeauna aceeași poveste – omul tradițional nu înțelege logica globalizării. Și fiindcă nu o înțelege, nici nu are arme împotriva ei.

Hungtington v-ar privi cu invidie și mirare, apropo de ciocnirea civilizațiilor. 

Eu am puțin spre deloc simpatie pentru Hungtington. Ce am încercat eu să fac este o reîntoarcere la civilizație. Ce pe mine mă atrage cel mai mult în Ardeal este supraviețuirea – drept e, doar sub formă de rămășițe – a unei mari civilizații tărănești europene. Termenul acesta de civilizație țărănească trebuie subliniat, pentru că în România există încă, în masele urbane, ideea modernității mijlocii, prejudecata care opune civilizația și țăranul, ceea ce iarăși e o greșeală enormă. Barbaria modernă de la care eu încerc să fug a fost creată de lumea industrială - acapararea societății prin tehnică. Cei cu adevărat civilizați în Europa de azi sunt țăranii români, cei care au rămas, desigur și care au rămas și cultural țărani. Nu e destul să te ocupi cu agricultura sau să stai într-un sat ca să fii, antropologic, țăran. Mă refer aici la țărănia culturală și la păstrarea tradițiilor caracteristice lumii țărănești tradiționale. În acest moment, eu consider că m-am întors spre civilizație, civilizație care era reprezentată și în regiunea în care m-am născut, dar a fost exterminată de barbaria tehnică. 

Ce se întâmplă acum, în toată această confuzie din interiorul Uniunii Europene? Noi ne așteptam la mutații culturale benefice, care să aducă un plus de complementaritate fiecărei culturi și, de fapt, asistăm la o bătălie în cușcă în care fiecare țară încearcă să dea vina pe cealaltă. Italia pe Spania, Spania pe Grecia, Grecia pe Germania și tot așa. 

 Uniunea Europeană, ca întreg, e pe moarte, e pe cale de dispariție. Cred că pentru țările periferice și nou aderate în spațiul european asta e o veste bună, pentru că pentru ele – România, Ungaria, Bulgaria – Uniunea Europeană nu a fost niciodată altceva decât o structură neo-colonială. Ce era în cadrul așa numitei fraternități socialiste, Uniunea Sovietică, e acum nucleul țărilor conducătoare în cadrul UE. Practic, e vorba de Germania și Franța – una are industria, alta armata, iar împreună, au o majoritate cel puţin relativă în instituțiile europene. Cazul cel mai ilustrativ este exemplul  gazelor din rețelele de distribuire din România, unde există un monopol de stat, un monopol dublu privat – sudul României la francezi, și nordul, mai ales Transilvania, la nemți. Plătim gazul la preț de Germania pentru o stare a țevilor care, în mare, nu a evoluat de prea mult timp. Mari lucrări de modernizare nu au fost făcute. Asta e toată povestea, nu numai a Uniunii Europene, ci a catastrofei neo-liberale din Occident de 30 de ani încoace – și anume acapararea statelor de o oligarhie industrial- financiară. Voi chiar aţi crezut că o să fiţi egalii nemţilor sau ai francezilor? Să fim serioşi: uitaţi-vă la Ungaria: cum a mişcat în front, cum a fost amendată.

E o formulă nouă? O reinventare a Evului Mediu? Asistăm la o nouă colonizare? 

Tema asta cu întoarcerea în evul mediu și neo-feudalitate e una recurentă. Oricât de groaznic sună neo-feudalitatea asta, românul - cumva inconștient desigur - rămâne optimist. Domnitorii feudali țin un predator și au grijă de robi pentru simplul motiv că feudalismul clasic din Evul Mediu însemna că domnia e legată de pământ. Deci dacă faci abuz, dacă duci masele până la înfometare și la moarte, ai o problemă, că nu mai ai pe cine să exploatezi, cine să lucreze pământul. Capitalismul financiar globalizat de azi a rezolvat această problemă într-un fel și mai eficient și cu mult mai mult potențial ucigaș. Bechtel, E-on Gaz și cu prietenul Jeffery Franks de la FMI vin în România, iau ce e de luat și se cară. Că lumea e lungă și lată - mai sunt India și Brazilia de exploatat. 

Dar oamenii primesc cu brațele deschide, cu o anumită ospitalitate și entuziasm această colonizare. Așternem covorul roșu. 

Eu nu susțin isteria anti-comunistă care e la modă în țările de est, dar comunismul e de vină în povestea asta, pentru că a obișnuit masele cu discursul acela idealist și stupid, cu un stat, cu un partid care îți vrea binele. Povestea asta e frumoasă, dar din păcate nu există. Credința în bunăvoința statelor, a țărilor și a guvernelor a supraviețuit pentru populație și iată că nu sovieticii au profitat de ea, ci frații lor din vest.

Ce e, de fapt, în concepția dumneavoastră, Uniunea Europeană?

Dacă o privim din perspectiva României sau Ungariei, pentru că profilul e foarte asemănător și în relațiile lor cu țări precum Germania, dar și Finlanda, UE e o structură de colonizare. 

Adina Fartușnic

Foto: citynews.ro

 

 

 

 

Articole din aceeasi categorie
Primarul Emil Boc a semnat adeziunea la Alianța pentru coeziune (#CohesionAlliance) la finalul celei de a 22-a întâlniri a Comisiei COTER - Comisia pentru politica de coeziune teritorială și bugetul U
26 Mar. 2019
15:24
0
9.652 de voturi au fost acordate de 3.192 de clujeni pentru cele 123 de inițiative de dezvoltare a orașului înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca.
26 Mar. 2019
12:37
0
Compania de apă Someș SA a anunțat întreruperea furnizării apei apei potabile în aceste zile pe câteva străzi din municipiul Cluj-Napoca și în Dezmir.
26 Mar. 2019
09:53
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 26 martie, începâ
26 Mar. 2019
08:30
0
Administraţia prezidenţială a anunţat programul vizitei Papei Francisc în România, în perioada 31 mai - 2 iunie!
25 Mar. 2019
18:21
0
CTP Cluj-Napoca a anunţat modificările de program survenite în urma disputării meciului de mâine dintre România şi Insulele Feroe!
25 Mar. 2019
16:52
0

Post new comment

Comentarii

Suntem norocoși am fost in "așteptare ",perioada comunistă cu toate rele și bune, si dezvoltarea intelectuală a noastră a fiecăruia diferit în funcție de gradul de absorție și sortarea informațiile primite de toți acesta find motivul prețuiri,de către d-lui Raoul Weiss de deșteptare tîrzie a oamenilor acelor meleaguri speciale prin însuși gîndirea lor diferită de ceilalți. Cu tuate acestea au fost unii care avut un grad de stocare și absorție complect diferit vezi Domnul Stolnicul si alți profesori docenți sau nu care nu au așteptat pe distinsul Raoul Weiss să afle cum stăm. Au știut și au rămas acasă nu au cutreera prin alte meleaguri să afle dacă roata este" rotundă". Pe timpul Domnului Ceausescu eu am aflat cum stăm cu dezumanizarea individului asa să nu căutăm toate bubele unde nu sunt!!!!

Nic @ Excelenta remarca. Doare pe unii imbatati cu apa stricata, ce isi spun "progresisti".

Hmmm ...langa Cluj. Sunt convins ca daca era langa Craiova, sau oriunde in Oltenia sau Moldova, avea alte pareri. :(

Doar atat ? Chiar vrei date CONCRETE ? Cand i -am zis generalului Puiu acum trei ani " Nene , matale ai VAZUT ce a facut IN REALITATE Iliescu in ' 89 - 91 ? = ADIO RUMANIE TE -AM RADIAT ! Ai vazut ce a facut Tapul ? = PA SI PU RUMANILOR ! Dar , ai vazut miscarea stiintifica a ministrului Tineretului si sportului Crin Antonescu care a "extras " sectiile de fotbal din Cluburile Sportive ce functionau dupa Statutele de infiintare din 1900 primavara ? = 1 . ECHIPE DE FOTBAL de nivel satesc ( nici macar orasenesc conform principiilor de pana in '89 valabile si azi conform UE ) 2 . CS la ministere sau la te miri cine ( VEZI CAZUL VASILE IANUL ) 3 . PATRIMONIILE C.S vandute pe doi lei si transformate in ZONE REZIDENTIALE ( vezi zona rezidentiala progresu ) => ADIO SPORT , ADIO SPORT DE PERFORMANTA IN CARPA ROMANIE TRANSFORMATA REVOLUTIONAR . Realizezi ca abrogarea LEGII MINELOR valabila din 1924 modificata neesential (procente de participare )de Carol II A PRODUS mineriadele COSTESTI si STOIENESTI care au fost consecintele aplicarii Legii petrolului 134/1995 SI Legii minelor 61/1998 prin ABROGAREA LEGII VALABILE DIN 1924 ? Ai vazut ca prin AVAS / AVAB au statalizat sistemul bancar ( ca nu era de stat ) si au DONAT ALTORA TEZAURELE BANCILOR CARE SUNT DE 1.000 de ori mai valoroase decat "tezaurul de la rusi vagabond prin europa " ? Ai auzit zisa ministrul nostru de excreme Pres Aspen Institute poreclit Geoana " Insula Serpilor e o stanca alba goala " ? Ai vazut ce a facut Bongonel fata tur si retur ? = Adio Casa de PENSII MILITARE et c =.RUMANIE ZERO ! Ai vazut ce a facut Tariceanu & ministru manecuta cu reforma in sanatate ? = ACAPARAREA FONDURILOR SI PATRIMONIILOR CASELOR DE SANATATE (care nu erau ale statului ) ALE M. Ap. N & M.I SI CFR ! Ai vazut ce a facut Tariceanu & CO cu O.P.S.P.I. ? = ACAPARAREA PATRIMONIILOR LASATE TESTAMENTAR INSTITUTIILOR DE INVATAMANT DE ORICE NIVEL SI VANZAREA LOR PE 2 LEI , ACAPARAREA PATRIMONIILOR M Ap N SI CEDAREA LOR FARA UN BAN ! Nene , totul SE REZUMA in 10 cuvinte : IMIXTIUNE TOTALA INCEPIND DE LA PERSONALITATEA JURIDICA PANA LA PATRIMONIU ! SA CITIM CU ATENTIE LEGILE , STATUTELE DE INFIINTARE , PERSONALITATEA JURIDICA ! Armata ca sa -si desfasoare activitatile specifice va trebui sa plateasca chirie ca sta sau utilizeaza parte din fostele sale patrimonii ..." RASPUNS :" Ilie , la asta nu ne -am gandit . " Sunt obisnuit cu raspunsul asta , il aud in fiecare zi ... Anul trecut ramasitele Spitalului Militar din Timisoara au avut " neobrazarea " sa se opuna vointei autoritatilor locale care le -au inchis "ciocul " "Nu faceti cum am hotarat noi , veti plati chirie " CONFORM NOULUI COD PENAL: ' 89 "asa vrea muschiul meu ,eu fac legea / ordonanta TU NU O EXECUTI - faci puscarie ; TU O EXECUTI - faci puscarie EU PARLAMENTAR SAU MINISTRU ! Vezi https://www.youtube.com/watch?v=bHhuYS3we0U Sa fim bine intelesi "autororitatile locale " au imprumutat comunitatea pe cativa zeci de ani cu sume de vorbesti singur ... SA BAGAM LA CAP : PANA IN '89 NICI O INSTITUTIE DIN RSR NU A CONTRACTAT UN IMPRUMUT MACAR DE 1 $ ! IMPRUMUTURILE FACUTE SI RAMBURSATE AU FOST EFECTUATE DE INTREPRINDERILE DIN RSR CARE NU ERAU DE STAT erau pe teritoriul RSR conform Codului Comercial si celorlalte legi internationale , din cauza abrogarii Codului Comercial au aparut CREANTELE deoarece nu mai exista firmele CONTRACTUALE iar contracte intre state nu prea sunt ! Colac peste pupaza se pastreaza si in actualul Cod Comercial "Titlul II / faptele de comert si TITLUL III / despre comercianti cu “ARTICOLUL 8 Statul, judetul si comuna nu pot avea calitatea de comercianti.” Din '90 incoace INSTITUTIILE STATULUI se imprumuta pentru functionare ... In ce calitate ? De ce ? Si mai ales pentru cine ? Necunoasterea legilor nu te absola de aplicarea rigorilor legilor . AVETI HARTIE CARE SA STEA DREPTI SINGURA PENTRU CE ATI FACUT PANA ACUM ? LIMBA NU SE POATE COASE LA DOSAR , ASA CA TREBUIE SA VA LEGAM !Doriti bibliografie legislativa ? Va asigur TOTUL E DE LA CUZA CITIRE : "TOT CE E RUMANESC SA PIARA !" pana astazi ...

Stimati credinciosi, vedeti ca maine vin sa va miruiesc. Tarifele sunt dupa cum urmeaza:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea si mana dreapta, plus bonus de tamaiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mana dreapta si somoiogul de busuioc cu care va dau in freza;
3. 50 de lei - Patrafirul si crucea plus mana stanga cu care ma scarpin la cơaie;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgarcitilor. Sa nu va imaginati ca intrati in rai cu banii ascunsi in chiloti;
5. 10 lei - Va dau sa pupati salamul barbos, ca altceva nu meritati, paduchilor;
6. 5 lei - Ma sterg la cųr cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Sa mergeti la biserica sa va agheasrnuiasca parintele Cocalarie, pampalailor.

Dea lungul timpului in mod tendentious s-a cautat a se implementa o imagine nefavorabila taranului in literatura si in mass media Romaneasca si se continua si astazi de unii care tin
mortis sa adauge la saracia impusa si discreditarea lui totala. Nu s-au luat in considerare conditiile sociale care se schimba de-a lungul timpului si care determina printer altele si comportamentul fiintei umane dominate in primul rind de instinctele primare.Asta nu inseamna ca reperele morale au disparut ci doar s-a schimbat ordinea prioritatilor. Taranul roman care si-a dovedit existent si statornicia morala timp de 6000 de ani in tot ce il inconjoara, de la mediu pina la arta si cultura , pare greu guvernabil datorita rabdarii lui proverbiale in fata celor care nu-l merita sau nu-l asculta cautandu-i pricina.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide