Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 12 Mar. 2012, 16:08
0
11211

Ioan-Aurel Pop. Cum e în viața de zi cu zi noul rector

ioan aurel pop.cum e viata de zi cu zi noul rector
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Un om normal, cu aplecare spre oameni. Cam aşa este văzut noul rector al Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, de către cei care-l cunosc mai bine, dar aceleaşi trăsături generale reies şi din portretul pe care i-l schiţezi după o primă impresie.

Ioan-Aurel Pop are vocaţie de dascăl şi talent managerial. Recită, cântă frumos şi dansează bine, merge pe jos în proporţie de 80-90%, nu cu maşina, face cumpărături, ca orice om normal, vorbeşte cu oamenii – o foarte mare calitate. Îi place şi câte un pahar de bere, de vin mai ales. Îi place istoria realitate, cum spune el. Aşa îl caracterizează prof. univ. dr. Ioan Lumperdean (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) pe omul Ioan-Aurel Pop. 

Lumperdean este unul dintre cei ce-l cunosc bine pe noul rector al UBB, rector care - la cei 57 de ani ai săi - este încă cel mai tânăr membru titular al Academiei Române. Cei doi se ştiu de aproape 4 decenii. Au fost colegi de armată, de facultate, de grupă, au stat în aceeaşi cameră şi-şi cunoşteau reciproc părinţii.

Memorie şi suflet mare

Ioan Lumperdean povesteşte cum l-a întâlnit pe Ioan-Aurel Pop în armată, la 19 ani, şi care a fost prima impresie pe care viitorul său prieten i-a făcut-o: „L-am cunoscut la 1 octombrie 1974, într-o zi de marţi. Eram la Sighetu Marmaţiei, unde am fost încorporaţi pentru stagiul militar după admiterea la facultate. De la început am avut o comuniune de idei şi o interferenţă prietenească păstrată până azi. Cam după o săptămână de la încorporare, presaţi puţin de situaţia specifică a armatei, am hotărât ca în fiecare duminică să facem un fel de mic colocviu pe diferite teme: istorie, filosofie, economie, literatură. Ce m-a impresionat la prima întâlnire: ştia sute de versuri din Coşbuc, Alecsandri, Goga, Eminescu, Blaga. Avea şi are o slăbiciune pentru Goga. Îi plăcea să recite Dăscăliţa şi-i plăcea să cânte cântecul pe versuri de Goga, cu Laie Chioru. Dar asta n-a fost nimic. Am început să intrăm pe alte discuţii şi cita din memorie pagini întregi din Rebreanu, Blaga, din Românii supt Mihai Voievod Viteazul de Nicolae Bălcescu. Avea şi are o memorie extraordinară”.

Chiar şi la instrucţia din armată era „foarte serios, meticulos, de o corectitudine ireproşabilă”.

Ioan Lumperdean crede că aceste trăsături i-au fost transmise în bună măsură genetic: „Pleacă de la străbunii lui, cu care se mândreşte, ţărani iobagi din Câmpia Transilvaniei, şi dintr-o familie de preoţi. De aici vine şi numele Pop. Cred că de la cele două ramuri – de ţărani şi de preoţi - a primit genetic două lucruri pe care le-a păstrat şi le-a amplificat de-a lungul timpului: seriozitatea în muncă şi căldura sufletească, pentru că este un om de o deosebită căldură sufletească”. 

De această trăsătură a beneficiat şi profesorul Lumperdean, la începutul stagiului militar, când îi murise tatăl. „Cu atâta căldură, cu atâta bunătate m-a ajutat în cele 9 luni de armată şi apoi să trec peste momentul acela complicat şi greu când îţi dispare un părinte”, îşi aminteşte Ioan Lumperdean.

Premiantul

Aplecarea spre studiu se făcuse simţită încă din copilărie, ca elev, apoi ca student. „Eram 34-35 în an, toţi eram într-o luptă pentru calitate. Ultima medie de admitere la facultate a fost 8,33. Prima medie de admitere a fost 9,66, a lui Ioan-Aurel Pop. Când am terminat facultatea, ultima medie era 9,20 şi prima medie era 10,00, a lui Ioan-Aurel Pop. Noi îi spuneam premiantul. Nu ştiu exact dacă în şcoala generală şi în liceu a avut numai medii de 10, dar ştiu că a terminat Liceul «Andrei Şaguna» din Braşov cu diplomă de merit, care cred că se dădea numai dacă erai cu 10. Şi a terminat facultatea în 1979 cu diplomă de merit, cu 10,00”, povesteşte Lumperdean.

La un moment dat, „Premiantul” era să ia şi nota 9, spune Lumperdean: „În facultate, la un examen foarte greu, la un profesor deosebit de pregătit şi de exigent, Samuel Goldenberg, era să ia un 9. Profesorul era foarte chiţibuşar. Noi aveam de citit foarte multă bibliografie, mii de pagini, 12-15 cărţi erau nimic. Şi după ce trăgeai subiectele şi răspundeai, profesorul spunea că trecem pe bibliografie şi începea să-ţi pună întrebări. Văzând că Ioan-Aurel Pop ştie tot, îl întreabă dintr-o carte a sa, a profesorului, despre un olandez spre Indii. Era un olandez care a plecat spre Indii, a eşuat expediţia, o chestie nesemnificativă. Ne-am uitat apoi în carte şi era un pasaj de 10 rânduri. Îl văd pe prietenul meu Ioan-Aurel Pop că începe să transpire puţin şi memoria lui foarte solidă seta şi reseta. La un moment dat spune: ştiu, domnule profesor, este Van Olmen. Şi explică ce s-a întâmplat cu expediţia. La care, profesorul spune: n-am ce face, trebuie să-ţi dau 10”.

David Prodan, drepţi la studentul Pop

O altă întâmplare se petrecea în 1979, când Ioan-Aurel Pop era încă student. Publicase un articol în Napoca Universitară, revistă care, ca o ironie a sorţii, îl avea ca redactor şef pe fostul rector Andrei Marga, pe atunci asistent universitar.

„Ioan-Aurel Pop a scris la un moment dat un articol în Napoca Universitară, închinat marelui istoric David Prodan, cu ocazia lansării cărţii acestuia <> şi a împlinirii vârstei de 77 de ani, cred. Fiind într-o relaţie de amiciţie foarte bună, îmi spune că revista a ajuns la bătrânul Prodan. Şi, prin profesorul Pompiliu Teodor, a primit invitaţia să-l viziteze pe Prodan. Nu uit momentul acesta, l-am condus până la Biblioteca Academiei, l-am aşteptat. Credeam că doar îi duce revista, dar trece un sfert, o jumătate de oră, până la urmă cam o oră a fost discuţia între un tânăr student şi marele academician David Prodan, care poate fi considerat cam cel mai mare istoric pe care l-a dat acest pământ. Îl întreb cum a fost. El spune: nu ştiu cum a fost, dar când am terminat, David Prodan s-a ridicat în picioare, s-a încheiat la haină şi mi-a dat mâna”, rememorează prof. Lumperdean.ăscoala>

Tată şofer, mamă ţesătoare

Singur la părinţi, Ioan-Aurel Pop s-a născut în prima zi a anului 1955 la Sântioana, lângă Gherla, dar ulterior s-a mutat cu familia la Braşov. 

Ioan Lumperdean, care şi-a vizitat prietenul în mai multe rânduri, îi descrie familia: „Familia lui Ioan-Aurel Pop a fost pentru mine ca a doua familie. Eu mergeam vara la el la Braşov, el venea la mine la Bistriţa. Mama mea era prietenă bună cu tanti şi cu nenea Pop. Tatăl lui era şofer şi mama sa ţesătoare. Totdeauna am comparat-o pe tanti Pop cu o sfântă, o femeie liniştită, blândă, cumsecade. Tatăl său era un om mai dinamic, voinic, ne îndemna să bem câte un pahar de vin, era om de viaţă, un om deosebit. Din păcate s-au stins amândoi şi întâmplarea face că la căpătâiul lui tanti Lucreţia Pop am fost aproape până în ultimul moment, el era plecat atunci la Veneţia, ca director al Institutului Cultural Român. Venea, pleca şi eu cu colegul Bolovan mergeam şi o vizitam pe tanti Pop la spital”.

„El este om mare prin faptele sale. De câte ori mă gândesc la el, la cariera lui, la felul său de a fi mi-aduc aminte de un epitaf citit pe o piatră funerară, aproape de mormântul părinţilor mei, a unui medic Mureşan, celebru în Bistriţa. Spune cam aşa epitaful: omul este mare nu prin al său nume, naştere, avere, ci prin fapte bune. Cred că Ioan-Aurel Pop numai prin fapte bune se identifică. Pot să greşesc, pot să fiu subiectiv, că-s prietenul lui de-o viaţă, dar nu ştiu să fi făcut ceva rău omul acesta”, a mai spus prof. uni. dr. Ioan Lumperdean.

Scurt CV

Academician, profesor universitar şi doctor în istorie, Ioan-Aurel Pop este noul rector al UBB, obţinând funcţia cu 659 de voturi, cu 64 mai multe decât contracandidatul său din turul al II-lea, Cristina Ciumaş. Vorbeşte 5 limbi, este căsătorit şi are o fiică. E membru în mai multe organisme ştiinţifice din ţară şi din lume, e autor, coautor a câtorva zeci de cărţi, unele apărute la edituri de prestigiu din străinătate. A fost, printre altele, directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995), directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007) şi directorul Centrului de Studii Transilvane (din 1992).

Ioan-Aurel Pop preia al 28-lea mandat de rector al universităţii clujene, universitate care a mai fost condusă, printre alţii, de Sextil Puşcariu, Emil Racoviţă, Iuliu Haţieganu, Emil Haţieganu, Nicolae Drăganu, Florian Ştefănescu-Goangă, Alexandru Borza, Emil Petrovici, Constantin Daicoviciu, Ştefan Pascu şi Ionel Haiduc.

Marius Avram

Foto: Dan Bodea

 

Articole din aceeasi categorie
Consiliul Județean (CJ) Cluj a achiziționat și dat în folosință, în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello", nu mai puțin de 30 de noi echipamente și aparate medicale de ult
19 Feb. 2019
09:14
0
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfășurat în ultimii ani mai multe campanii de cercetări arheologice la Tîrgu Ocna și Periprava, în locuril
19 Feb. 2019
08:30
0
La finalul săptămânii trecute, polițiștii clujeni au reținut pentru câte 24 de ore doi bărbați, bănuiți că au furat bunuri din locuințe din municipiul Cluj-Napoca.
18 Feb. 2019
15:59
0
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj informează participanţii la trafic în legătură cu faptul că, în cursul dimineţii de luni, 18 februarie, pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate sau închi
18 Feb. 2019
09:13
0
Primul planetariu mobil din România va ajunge în Câmpia Turzii între 27 și 29 martie 2019.
18 Feb. 2019
08:30
0
Un tezaur fabulos prezentat în premieră în România, dar și o expoziție despre ce însemna luxul în Transilvania cu secole în urmă, sunt „cap de afiș” printre evenimentele organizate în 2019 de Muzeul N
17 Feb. 2019
10:05
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide