Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Duminică, 27 Mai. 2012, 22:03
0
9759

CLUJ: Harta zonelor unde sunt căpuşe

Un grup de cercetători de la USAMV Cluj au studiat 14.000 de căpuşe din toată ţara şi au descoperit că specia proprie zonelor de pădure este cea mai periculoasă şi se întîlneşte mai mult în Transilvania. În mai multe ţări europene, căpuşele au devenit o p

7394_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Echipa de cercetare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj a obţinut în 2010 finanţare de la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior pentru un proiect dedicat studiului ecologiei şi biologiei moleculare a bolii Lyme. Rezultatele, hărţile cu localizarea căpuşelor şi concluziile sunt în curs de finalizare. Transilvania REPORTER a intrat în posesia unor date preliminare în exclusivitate.

Zonele în care cercetătorii au găsit şi recoltat căpuşe din judeţul Cluj sunt: Făget, Hoia, Turda, Becaş, Sălicea, Floreşti, Valea Ierii, Luna de Jos, Vultureni, Coruş, Satu-Dorna. 

Cercetătorii şi-au propus să afle care sunt zonele de risc pentru ţara noastră şi răspândirea căpuşelor care transmit boala Lyme. „Am examinat 14.000 de căpuşe din peste 300 de locuri din ţară. Există foarte multe specii de căpuşe, fiecare are un alt habitat. Specia care duce la boala Lyme este răspândită în toată România şi preferă habitate forestiere, în unele locuri chiar şi până la 1.000 de metri altitudine. Acest timp de căpuşă nu o să o găseşti niciodată pe câmp. E cea mai frecventă specie întâlnită pe om din Transilvania”, explică medicul veterinar Andrei Mihalca, şef lucrări la USAMV Cluj.

Căpuşa purtătoare a virusului care produce boala Lyme stă pe orice gazdă, om sau animal şi practic stă pe o gazdă o dată în viaţă, având trei stagii: larvă, nimfă, adult. „E o falsă impresie că acum avem mai multe căpuşe. Este o variaţie sezonieră. Probabil pentru că am avut o iarnă mai lungă, au ieşit toate deodată. Sunt într-adevăr mai multe cazuri diagnosticate cu Lyme pentru că au început să se ocupe mai mult de această boală la nivel naţional”, precizează medicul veterinar Andrei Mihalca, doctor în ştiinţe medicale.

Fiecare specie de căpuşă poate transmite o listă întreagă de boli. Dintre cele bacteriene, cele mai frecvente sunt Lyme sau „boala cu 1.000 de feţe" (provoacă afecţiuni ale pielii, ale articulaţiilor, iar în cazurile mai grave, afectează chiar şi inima sau sistemul nervos), anaplasmoza (scade numărul de celule roşii), ehrlichoza (o boală infecţioasă cu evoluţie potenţial letală), dintre cele virale - encefalita de căpuşe (inflamaţie a creierului), dintre cele parazitare - piroplasmoza (afectează globulele roşii ale sângelui). Pentru boala Lyme nu s-a produs încă un vaccin. 

„Orice zonă împădurită reprezintă risc de contact cu căpuşe. Dacă ne îmbrăcăm corespunzător, cu pantaloni şi mai ales dacă scoatem căpuşa în 24 de ore riscul de-a contacta orice virus este mult mai scăzut. Bacteria se transmite după 24 de ore de la înţepătură, e foarte important să ne examinăm după ce am fost în astfel de locuri”, atrage atenţia dr. Andrei Mihalca.

Echipa este formată din 29 de cercetători, director de proiect fiind conf. dr. Călin Gherman. „În urma studiilor epidemiologice efectuate în această etapă se poate concluziona că în zonele luate în studiu, predomină atacul cu căpuşe din specia Ixodes ricinus, principalul vector al Bolii Lyme în România”, se arată în prima etapă a cercetării. 

Cu alte cuvinte, specia căpuşelor care pot provoca boala Lyme este cea mai prezentă la noi în ţară. Rezultatele cercetătorilor mai indică şi principalele zone endemice pentru borrelioza Lyme, şi anume localităţile: Cluj-Napoca (CJ), Arini (BV), Cuca (AG), Goleşti (VL), Sfântu Gheorghe (CV), Ceatalchioi, Sălcieni, Maliuc, Satu Nou, Visterna (TL), Nuntaşi şi Săcele (CT). Studiul este primul din România care semnalează un tip de infecţie (Borrelia burgdorferi) de la o specie de căpuşe şi la arici, câini şi cai.

În Europa, bolile transmise de căpuşe la oameni sunt: encefalita de căpuşe, boala Lyme (borelioză), febra recurentă şi febra hemoragică Crimeea-Congo.

Biroul Regional European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a realizat un studiu prin care arată că încălzirea globală favorizează extinderea capuşelor şi deci pericolului contractării bolii Lyme. Boala a fost identificată şi diagnosticată în 1977, în localitatea americană Lyme. Abia câţiva ani mai târziu a fost stabilită şi cauza producerii bolii. Căpuşele pot transmite mai multe boli grave, boala Lyme fiind cea mai răspândită prin purtători din Europa şi America de Nord. Cea mai mare incidenţă din spaţiul european este în Austria, Cehia, Germania, Slovenia şi Țările Baltice. În raportul întocmit de Biroul Regional al OMS, România figurează fără date statistice. În lume, au fost identificate şi clasificate 850 de specii de căpuşe. Cele periculoase pentru om, care sunt purtătoare ale bacteriei bolii Lyme, fac parte din familia Ixodidae-lor, cea mai întâlnită specie în Europa. 

În Occident există în comerţ instrumente de înlăturat căpuşe, de dimensiuni mici, care pot fi purtate în buzunar, unele au ataşată şi o lupă. În multe ţări europene, în Suedia de exemplu, există o monitorizare la nivel instituţional a evoluţiei populaţiilor de căpuşe, hărţi cu distribuţia geografică şi cu zonele cu risc ridicat. În Germania, ghidurile turistice pentru străini atrag atenţia că există un potenţial pericol ca oamenii să fie muşcaţi de căpuşe.

Vaccinul pentru înţepătura de capuşă nu protejează de Boala Lyme

Vaccinul împortiva înţepăturii de căpuşă disponibil în Europa protejează împotiva Encefalitei de căpuşă. Encefalita de căpuşe este o boală virală declanşată de flavivirusuri transmise prin înţepătură de căpuşă Ixodes spp. (I. ricinus şi I. persulcatus). Sunt aceleaşi căpuşe care pot transmite şi Boala Lyme. Boala cu tablou clinic blând sau uneori grav se corelează cu expunerea la căpuşă în zonele împădurite din Europa Centrala şi de Est, în lunile de primăvară şi vară. În zonele cu encefalită de căpuşă şi produsele din lapte nepasteurizat sunt incriminate. 

"Există patru vaccinuri inactivate disponibile în Europa produse în Austria şi Germania care includ tulpini de flavivirusuri Europene şi încă două vaccinuri manufacturate în Rusia care includ tulpini identificate în Extremul Orient. Este necesară administrarea a 3 doze pentru a asigura protecţie cu durată imprecis delimitată. Cele două vaccinuri europene sunt considerate sigure şi eficace", explică dr. Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj . 

Cum numărul de cazuri noi de encefalită de căpuşe poate varia semnificativ, strategia de administrare a vaccinului trebuie stabilită în funcţie de aprecierea riscurilor la nivel naţional şi chiar regional. Raportarea cazurilor este premiza care permite stabilirea strategiei optime. În regiunile cu număr de cazuri ≥5 cazuri/100.000 persoane/an, raportate în ultimii 5 ani, OMS recomandă vaccinarea tuturor grupurilor de risc, inclusiv copiii. În regiunile în care frecvenţa encefalitei de căpuşă este sub acest prag se recomandă vaccinarea în areale restrânse, sau vaccinarea persoanelor cu risc occupaţional (e.g. muncitori forestieri). 

"Conform datelor emise de Ministerul Sănătăţii în România au fost 57 de cazuri de encefalită de căpuşă în anul 2010 şi 32 de cazuri în anul 2011. Boala Lyme este cauzată de bacterii denumite Borrelia burgdorferi sensu lato transmise de căpuşe. Nu există vaccin disponibil actualmente pentru profilaxia Bolii Lyme. De asemenea, împotriva vectorului căpuşă se poate acţiona cu insecticide, iar omul se poate proteja prin îmbrăcăminte adecvată", a declarat dr. Lupşe. 

Alina Mihuţ (Transilvania REPORTER)

Foto: citynews.ro

 

 

Articole din aceeasi categorie
Mirii anului 2019 sunt așteptați cu o serie de târguri destinate lor în anul ce urmează. Ofertele sunt care de care mai atrăgătoare, însă care târg este de neratat?
17 Dec. 2018
10:54
0
În cursul dimineţii de luni, 17 decembrie, pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier, circulaţia desfășurându-se, pe mai multe sectoare de drum, în condiţ
17 Dec. 2018
10:11
1
Joi, 13 decembrie, la ora 13.26, o femeie de 43 ani din comuna Corneşti, județul Cluj, a sesizat prin SNUAU 112 şi ulterior prin plângere Secţia 7 Poliţie Rurală Gherla, că autoturismul pe care îl deţ
14 Dec. 2018
13:12
0
De la începutul lui 2019, candidații clujeni la statutul de șofer cu acte în regulă vor putea susține proba de traseu și la Huedin.
14 Dec. 2018
09:30
0
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că a propus oficial schimbarea denumirii Casei de Cultură a Studenților (CCS) astfel încât aceasta să poarte numele maestrului Dumitru Fărcaș.
14 Dec. 2018
08:30
0
Consiliul Județean Cluj a aprobat recent, în calitate de for tutelar, achiziționarea de către Școala Populară de Arte „Tudor Jarda" a două noi dotări necesare în vederea derulării în condiții opt
13 Dec. 2018
10:48
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide