Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 27 Apr. 2012, 20:32
0
2072

INCOGNITO: Cum am trăit din gunoaiele Clujului

4771_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

 

Peste 9 milioane de români trăiesc la limita sărăciei. Dintre aceştia, peste 6 milioane suferă de lipsuri materiale severe, arată cel mai recent studiu Eurostat. 

Asta înseamnă că unul din trei români nu îşi permite să mănânce carne odată la două zile, are restanţe la cheltuieli sau nu îşi poate încălzi locuinţa corespunzător. Pentru a supravieţui, unii se văd obligaţi să trăiască din gunoaiele altora.

Numărul tot mai mare ne-a făcut să ne întrebăm cum este posibil ca aceste persoane să traiască de pe urma gunoaielor. Am fost şi noi pentru o zi printre oamenii gunoaielor. Am descoperit o lume nebănuită în care traiul zilnic îţi depinde de kilogramele de hârtie şi metal pe care le găseşti în ghenele dintre blocuri.

Pentru a ne integra cât mai bine în această lume ne-am luat „recuzita” folosită la alte experimente, ne-am machiat şi ne-am ales la întâmplare mai multe ghene din cartiere.

Am început experimentul în cartierul Gheorgheni. După ce am cotrobăit în mai multe ghene şi am adunat aproape o jumătate de sac de carton şi hârtie am fost surprinşi că cineva a intrat în vorbă cu noi. „Voi ce căutaţi acolo?”, ne-a întrebat bărbatul, care tocmai se întorcea de la serviciu. I-am spus că adunăm cartoane, ca mai apoi să le vindem. „Bine faceţi, faceţi şi voi un ban. Stai să văd ce mai am de mâncare, amu vin de la servici. Vă dau, uite că am nişte smântână, că mi-am pus la lucru, dar n-am mâncat. Un pateu, o ceapă... muştar. Nu ştiu ce-i aici... brânză. Să mâncaţi sănătoşi”, ne-a spus bărbatul. 

Înainte să ne despărţim de el ne-a spus că lucrează la una dintre universităţile din Cluj. 

„ Lucrez pe un salar de cinci milioane, după care mă amendează poliţia pentru tot felul de nimicuri. Unul zice fă aia, unu zice nu face. Ştii cum e? Peste tot este unul mai mare. Dumnezeu este cel mai mare în universul ăsta. Şi îi va răsplăti pe fiecare după faptele lor. Chiar nu le ajunge? Numai unii să trăiască şi alţii să trăiască din gunoi? Toţi sunt oameni”, ne-a spus el încurajator, după care ne-a atras atenţia să nu fumăm în preajma ghenei să aprindem din greşeală mormanul de crengi uscate din apropiere. 

De la câteva ghene în care am cotrobăit am strâns un sac întreg de cartoane şi peturi şi ne-am decis să lăsăm cartierul Gheorgheni în urmă.

Am ajuns în Zorilor, dar după ce am luat la puricat mai mule tomberoane ne-am dat seama că nu vom avea prea mare succes. Pesemne gunoierii au fost mai rapizi ca noi şi nu au lăsat nimic în urmă. Am continuat incursiunea în lumea gunoaielor în cartierul Mănăştur unde nu ne-a trebuit mult până să dăm de alţii ca noi.

Cei doi spuneau că adună fier din gunoi pentru că se vinde mai bine. Nu erau foarte vorbăreţi şi la scurt timp după sosirea noastră au plecat de la ghenă.

Noi am mai strâns un sac de cartoane şi am plecat la alte tomberoane. Ne-am mirat când la unul dintre acestea am găsit o adevărată colecţie de discuri cu muzică din anii '80 şi '90. Rezemate de ghenă erau discuri fără nicio zgărietură cu muzica lui Cătălin Crişan,  Mădălina Manole, Mirabela Dauer, Dumitru Fărcaş sau Mihai Constantinescu. În apropierea noastră am văzut pe un platou mai mulţi saci de gunoi adunaţi la un loc. 

I-am observat în preajma sacilor şi pe cei doi cu care ne-am întâlnit anterior, iar alături de ei un bărbat care îşi plimba câinele.

„Luaţi şi sticla asta de plastic nu? Că ăştia care au plecat numai mizerie fac. Iau toate pungile să le rupă. Că o venit copiii săracii, o pus bani, o cumpărat pungi, o adunat mizeria şi n-o venit nimeni să le ridice, şi ăştia, ce-o văzut, o văzut motiv să vină să adune fierul. Şi le duc acolo sus, că nu duc la Remat, că îl duc acolo sus, în pădure”, a spus bărbatul revoltat.

Aveam deja o cantitate destul de mare de cartoane, hârtii, peturi şi doze de bere şi am decis să lăsăm şi Mănăşturul în urmă. Am ajuns apoi în zona Parcului Detunata, cunoscut pentru faptul că este o zonă preferată de oamenii străzii. La o ghenă de bloc ne-am intersectat însă cu un bărbat căre nu s-a bucurat prea mult la vederea noastră. 

„Dar nu-mi trebuieşte nici să-mi vii aici! Aici îi lucru meu, eu pentru asta primesc bani. Nu se dă voie să intri în ghenă. Dar nu-mi trebuie să-mi intri tu aicea. Înţelegi? Că lumea mă vede şi mă alungă de-aici de la lucru. Băi! Da nu se intră în ghena de gunoi. Tu ştii vreodată ori nu? Ce e în cutie poţi să iei de acolo, dar de aicea nu”, a ţipat omul la noi alungându-ne.

Mai lipsea puţin pentru ca omul să ne ia la bătaie aşa că am plecat. Am ajuns la o un alt tomberon ascuns după câteva blocuri unde din nou am dat de alte persoane „ca noi”. 

„Cartoanele, da, le ia la reciclare. Dar cum faci cu ele...vă trebuie un cărucior ca să duci multe şi să iasă banii. Noi nu strângem cartoane. Noi strângem haine, maimuţoaie, ce putem vinde la Oser sâmbăta. Nu ştiţi unde-i Oseru? Întrebaţi la un taxi şi vă duce cu 10 lei. Banii ies pe loc, numai să ai marfă bună. O dată un prieten de-al meu a găsit patru telefoane în bidoane (Tomberon- n.red.). Un pic le-a curăţat şi s-a dus şi le-a vândut”, a spus bărbatul, care s-a recomandat Tibi.

După ce am aflat de la aceştia noi metode de a face bani din gunoaiele oraşului, ei s-au oferit să ne ajute dacă vom avea probleme cu alte persoane la alte ghene. 

„Zi-i că aici locuieşti şi-l cunoşti pe Tibi, şi pe Dorel, ai grijă. Aşa să zici. Toată lumea mă cunoaşte pe aici. Spui aşa frumos, îl chem pe Tibi, pe Nica şi pe Cosmin. Îs fraţii mei ăia, verii noştri auzi? Pa, v-am pupat. O zi frumoasă vă doresc”, ne-a urat acesta.

Am fost impresionaţi de solidaritatea dintre aceşti oameni dispuşi să ajute necondiţionat doi străini din aceeaşi lume ignorată de restul societăţii. Experimentul nostru însă nu s-a încheiat aici. După o zi întreagă în care am suportat mirosuri cumplite și am pus mâna pe lucruri la care nici nu ne-am fi gândit înainte ne-am ales cu mai multe deșeuri reciclabile cu care ne-am dus la centre de colectare pentru a le valorifica.

La primul centru la care am ajuns se cumpărau doar hârtia şi cartonul. „Plasticuri nu luăm şi doze. Le puteţi duce altundeva. Lângă calea ferată este un centru. Aveţi 13 kile jumate. E 20 de bani kilu la hârtie, rămâi în mână cu 20 de bani, e 26 de fapt, dar se trage 16%, rămâi cu 21”, ne-au spus cei de la centru. Am primit pentru cele 13 kilograme de hârtie şi cartoane doi lei. Am plecat dezamăgiţi la cel de-al doilea centru.

„Deci peturi, îs două kile jumate, da? Şi doze... jumate de kil. Aici ar fi un kilogram. Deci peturile, 2,5 ori 0,7, da? - 16%. E un leu 47. Dozele e trei lei. 0,5 ori 3 – 19% e un leu şi 24. Deci ar fi, doi lei 60. No, rămân?”, a spus bărbatul. „Pai da rămân, ce să fac? Doar nu le-om arunca la loc”, i-am răspuns. 

Pentru toate acestea am primit trei lei, însumaţi cu cei doi lei de pe cartoane, am strâns cinci lei, suficienţi să ne cumpărăm o pâine şi un pateu.

La ieşirea din centrul de colectare am dat de o altă persoană care se ocupa cu colectarea de deşeuri. Fără să ezite acesta ne-a dat mai multe sfaturi pentru a ne feri de probleme. 

„Să nu prea umblați pe la gară…Pe acolo sunt mulţi şi sunt care tot aşa, nu sunt de prin Cluj, sau sunt care îs şi de prin Cluj, dar cam o să se ia de voi, vă ia şi banii, dacă-s mai mulţi. Dacă faceţi acolo un 20-30 de lei mai bine vă cumpăraţi vouă ce vă trebuie decât să vă salte din bani, nu? Să nu mergeţi pe acolo seara când e întuneric, că atunci o să aveţi probleme, că atunci vă atacă, ştii. Ziua nu au curajul”, a spus acesta.

După o zi petrecută printre oamenii gunoaielor ne-am dat seama că supravieţuirea din ceea ce găseşti prin tomberoane nu este uşoară. Aceşti oameni înfruntă condiţii de nedescris pentru a-şi câştiga pâinea. Am aflat că o parte din lucrurile găsite în tomberoane ajung să fie vândută în piaţa de vechituri. O altă parte este predată centrelor de colectare a materialelor reciclabile. 

Dar şi în lumea oamenilor gunoaielor există reguli nescrise, respectate de toţi, care te ajută să te fereşti de probleme sau care îţi sunt de folos pentru a-ţi câştiga existenţa din gunoaiele altora.

Elza Almasi

Tudor Răvoiu

Foto: citynews.ro

 

 

 

Articole din aceeasi categorie
Joi, 15 noiembrie, polițiștii Compartimentului Rutier Câmpia Turzii, împreună cu polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii, au organizat și desfășurat o acțiune având ca scop „respec
16 Noi. 2018
12:04
0
Nico de Transilvania, o artistă româncă plecată în Anglia în urmă cu 20 de ani, se întoarce «acasă» pentru a-și lansa albumul de debut, Be One, ce conține mai multe piese inspirate din folclorul auten
16 Noi. 2018
10:09
0
Centrul de Geografie Regională al Facultății de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai organizează, începând din luna decembrie 2018, o serie de întâlniri la care vor fi dezbătute teme legate
16 Noi. 2018
08:45
0
Președintele Consiliului Județean Cluj a semnat autorizațiile de construire în vederea executării lucrărilor de alimentare cu apă a două noi localități clujene, respectiv Valea lui Cati din comuna Cea
15 Noi. 2018
12:10
0
Miercuri, 14 noiembrie, în jurul orei 12.30, jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Călățele-Fântânele, aflați în misiune de patrulare pe raza comunei Mărgău, județul Cluj, în locul cunoscu
15 Noi. 2018
08:45
2
Trupa Byron continuă seria de concerte ALTorchestra 100 care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ și muzică simfonică.
14 Noi. 2018
15:02
0

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide