Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 16 Iun. 2011, 20:03
0
3553

Inginerii pastelor fainoase

2426_
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Nu sunt bucatari, dar in ultimele luni au intors pe toate partile zeci de kilograme de spaghete, macaroane si alte tipuri de paste fainoase: cinci studenti de la Constructii au participat pentru prima data la Campionatul Mondial de Structuri din Paste Fainoase RECCS din Budapesta. Desi nu au urcat pe podium, s-au intors acasa cu cateva premii si dorinta de a organiza si la Cluj o competitie similara. 

De unde pana unde paste fainoase? Pentru ca banalele spaghete prezinta rezultate similare in privinta rezistentei la compresiune cu cele ale betoanelor de inalta rezistenta, iar construirea unei structuri din acest material presupune cunostinte ingineresti cat se poate de serioase. Chiar daca mai multe universitati tehnice din Europa si chiar din Canada organizaza concursuri similare, RECCS isi revendica statutul de competitia cu cele mai inalte standarde, multumita rezultatelor obtinute de-a lungul timpului (in 2008, de exemplu, unul dintre participanti a stabilit recordul mondial de rezistenta, podul lui din spaghete sustinand o greutate de 560,3 kilograme inainte sa se rupa).

La editia de anul acesta, desfasurata pe 20 mai, au fost inscrise 39 de lucrari din sase tari. Pentru prima participare, studentii de la Universitatea Tehnica clujeana nu s-au facut de ras: structurile lor au ocupat doua locuri 4; doua locuri 5 si un loc sase, iar una dintre ele si-a adjudecat premiul pentru inovatie si estetica.

Un pont pentru gospodine

Echipa care a reprezentat UTCN la competitia de la Budapesta a fost formata din cinci studenti de anul III de la Facultatea de Constructii: Kis Alpor Sandor, Hadi Szabolcs, Kadar Gyorgy, Biro Csongor si Mate Pentek, coordonati de profesorul Gobes Ferdinand si supervizati, de la Cluj, de prodecanul Nicolae Chira. Ei s-au dus in Ungaria cu o saptamana inainte de concurs, pentru a asambla acolo delicatele structuri pe care le afecteaza nu doar transportul, ci si conditiile meteo – umiditatea sau, dimpotriva, aerul uscat.

“Am stat la Dabas, la 50 de kilometri de Budapesta. Nu am vrut sa mergem cu structurile gata asamblate de la Cluj, sa nu se strice pe drum. De la Dabas le-am transportat in niste cutii de bicicleta – a fost ideea studentilor – invelite in spuma poliuretanica”, spune profesorul Gobesz Ferdinand, care le-a povestit studentilor prima data de competitia din Ungaria in urma cu un an.

Pregatirea propriu zisa pentru competitie a inceput, insa, in luna octombrie a anului trecut, cu testarea pastelor fainoase.

“Conform regulamentului competitiei, nu putem folosi materie prima decat din comert, asa ca am inceput sa testam caracteristicile tuturor pastelor pe care le-am gasit in supermarketuri”, spune Mate Pentek.

Atat de multe teste au facut, incat acum pot sa aprecieze cu usurinta, dupa culoare, ce cantitate de ou contin. “Cea mai buna constanta la calitate o au pastele italienesti de la Barilla. La cele romanesti variatia de calitate este, din pacate, foarte mare”, spune profesorul Gobesz Ferdinand.

Studentii au trimis celor de la Barilla un mesaj prin care ii informau despre rezultatul analizelor si in care le spuneau si ce au facut din pastele lor, dar pana acum n-au primit nici un raspuns.

Inventivitate de inginer

Dupa ce s-au lamurit cu pastele, studentii au cautat metode de a le pregati pentru asamblare (conform regulamentului competitiei, ele pot fi lipite cu adeziv din comert).

“In Ungaria exista laboratoare intregi dedicate pregatirii structurilor din paste fainoase, dar noi ne-am descurcat cum am putut, slefuind pastele cu bormasina si, in cazul lucrarilor mai fine, cu freza dentara”, spune profesorul Gobesz.

Participarea la competitia din Budapesta a costat aproximativ 2.000 de euro, din care aproape jumatate (4.000 de lei) s-au dus pe materiale si scule.

Cheltuiala a fost facuta insa cu folos, si nu doar pentru ca clujenii s-au intors din Ungaria cu premii, ci mai ales pentru ca dupa competitie au fost invitati sa vorbeasca despre experienta lor in cadrul mai multor evenimente de profil, intre care Conferinta Internationala de Constructii si Arhitectura care a avut loc la inceputul lunii la Simleu Ciuc (unde au primit o invitatie de a paerticipa la un eveniment similar din Pecs).

In plus, ei se gandesc sa organizeze la Cluj prima competitie dedicata structurilor din paste fainoase. “Dupa ce au vazut ce-am reusit sa facem, mai multi colegi s-au aratat interesati. Speram sa ne ajute Universitatea da organizam o competitie, daca nu eventual sa gasim ceva sponsori”, spune Mate Pentek.

Pana una alta, studentii au un proiect ceva mai usor de pus in practica: un spagheti party cu pastele care s-au rupt in timpul constructiei - e vorba de vreo 20 de kilograme, deci marfa este. Ar mai fi nevoie si de niste bucatari, pentru ca ei se pricep la paste, dar nu neaparat sa le gateasca.

Peste 1.000 de ore de munca

Studentii clujeni au facut pentru concurs 11 constructii carora, pentru ca trebuiau denumite, le-au ales nume de branduri de whisky.

Johnny si Jak au luat locurile 4, respectiv 5 la poduri, iar Jameson, Jim si Brooks au luat locurile 4, 5 respectiv 6 la structuri. Brooks a luat premiile speciale pentru inovatie (studentii au observat ca daca sunt rasucite, manunchiurile de spachete rezista mai bine) si estetica.

Pentru realizarea celor 11 structuri au fost folosite aproximativ 40 de kilograme de paste fainoase, iar constructia unei machete a presupus, in medie, 100 de ore de munca (o structura are intre 400 si 700 de parti componente). Partile componente au fost facute din tara, dar machetele au fost asamblate in saptamana dinainte de concurs la Dabas, un oras aflat la 50 de km de Budapesta.

Elena Nicolae
Foto: Arhiva personala

Articole din aceeasi categorie
Un tren InterRegio care circula pe ruta Iași – Timișoara a deraiat duminică la ieșirea din Gara Dej. Cei 200 de călători au trecut prin momente de groază.
25 Sep. 2017
12:28
1
Președintele Consiliului Județean Cluj spune că directori de regii sau alte societăți duc campanii denigratoare împotriva institiuției și a sa personal.
25 Sep. 2017
12:09
0
Consiliul Județean Cluj a adoptat vineri, 22 septembrie 2017, proiectul privind creșterea eficienței energetice în a Școlii Gimnaziale Speciale – Centru de Resurse și Documentare privind Educația Inc
22 Sep. 2017
16:28
0
O fată în vârstă de 16 ani este acuzată de cel puțin trei furturi. Tânăra a fost prinsă de poliție și reținută pentru 24 de ore.
22 Sep. 2017
15:46
1
Polițiști rutieri au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 55 de ani care conducea un autoturism deși era sub influența alcoolului.
22 Sep. 2017
15:10
1
Polițiștii rutieri au organizat în noapte de joi spre vineri o nouă razie printre amatorii curselor ilegale de mașini. În 3 ore și jumătate au fost date 31 de amenzi.
22 Sep. 2017
14:36
7

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide