VEZI „De la 5 la 6”: Despre autism cu personaje adevărate
De Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, Transilvania L!VE prezintă, în cadrul emisiunii „De la 5 la 6”, un film despre Asociaţia Autism Transilvania şi copiii recuperaţi cu ajutorul specialiştilor de aici.
Numit „În recuperarea timpului pierdut”, filmul realizat de Transilvania L!VE în colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania din Cluj-Napoca vorbeşte despre greutăţile prin care trec cei afectaţi de această tulburare şi apropiaţii lor, despre eforturile care s-au făcut până acum pentru adoptarea unei legi dedicate şi despre ce am putea face fiecare dintre noi pentru a-i ajuta.
Nu rataţi şansa de a o cunoaşte pe Mara care, la 11 ani, demonstrează că autismul nu e o boală, cum îi place ei să spună, ci doar un fel diferit de a fi. Diagnosticată la 2 ani şi 5 luni cu autism infantil, Mara urmează în acest moment cursurile unei şcoli de masă – Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj. Familia şi specialiştii care au ajutat-o să se recupereze au reuşit să transforme un simptom al autismului – obsesia ei pentru muzică – într-o calitate rară. Mara, care are auz absolut, a înţeles că muzica este modalitatea perfectă oprin care se poate exprima, iar la 11 ani a compus deja mai multe piese de muzică clasică premiate la concursuri naţionale.
Din acelaşi film veţi avea ocazia să cunoaşteţi pe Izabela Baciu, mama a două fetiţe gemene diagnosticate la rândul lor cu autism, care a luat decizia de a se muta cu întreaga familie de la Piatra Neamţ la Cluj, pentru ca gemenele să poată beneficia de serviciile oferite la centrul Asociaţiei Autism Transilvania.
În România sunt diagnosticaţi cu autism peste 3.000 de copii, dar realitatea de dincolo de statistici ar putea fi alta: la nivel mondial, una din o mie de persoane are simptomele bolii. Înfiinţată de câţiva dintre părinţii copiilor diagnosticaţi cu această afecţiune, Asociaţia Autism Transilvania luptă din 2006 pentru ca aceştia să primească o şansă în plus la recuperare. Pentru părinţi, cel mai mare duşman în această misiune este timpul: cu cât încep mai devreme să lucreze cu copiii lor, cu atât speranţele ca micuţii să fie integraţi în societate sunt mai mari.
Transilvania L!VE lansează săptămâna aceasta şi o campanie de conştientizare a publicului faţă de această afecţiune, campanie care militează pentru donarea celor două procente din impozitul pe venit către Asociaţia Autism Transilvania.