Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Duminică, 07 Apr. 2013, 11:25
0
8495

AFLĂ unde poţi pescui în perioada de prohibiţie

Cu toate ca in anii precedenti, practicarea pescuitului sportiv se făcea cu succes pe apele publice, pana la intrarea in vigoare a ordinului in ceea ce priveste perioada de prohibitie,anul acesta se pare ca a fost mai putin prietenos cu pescarii.

afla unde poti pescui perioada de prohibitie
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Conditiile meteo din aceasta primavara au favorizat cresteri de debite pe toate cursurile de rauri,astfel incat ne-am trezit pur si simplu in pragul perioadei de prohibitie,fara a avea prea multe partide de pescuit reusite.

Chiar daca timpul nu ne-a permis sa ne aventuram in cautarea scobarilor pierduti, un lucru in opinia mea este cert si anume faptul ca speciile de pesti au ramas in habitatul lor si nu in plasele traistarilor.

Stiind ca,arealul raurilor interioare din judetul nostru au fost mutilate si grav afectate de exploatarile balastierelor, in aceasta primavara, prin caderile abundente de precipitatii speram ca speciile de pesti sa poata urca din aval in amonte in vederea  depunerilor de icre. De obicei pe debite mari pestele are tendinta de a urca. Poate este un lucru bun si sper ca populatia de pesti sa creasca pe rauri. Un alt factor important prin cresterea debitelor ,este spalarea substratului,a bentalului,care dupa un an secetos a favorizat o mare abundenta de alge si vegetatie acvatica. Speram in acelasi timp odata cu cresterea debitelor sa se modifice si arealul zonelor in care au functionat balastiere si albiile sa intre in matca lor naturala.

Asadar incepand cu data de 8.04.2013 intra in vigoare ordinul 400/2013 privind prohibitia pana pe data de 6.06.2013 inclusiv,dupa cum urmeaza:
   Zone şi perioade de prohibiţie
    ART. 1
    (1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 8 aprilie-6 iunie inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 8 aprilie-22 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.
    (2) Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 90 de zile, în perioada 8 aprilie-6 iulie inclusiv.
    (3) Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în faţa gurii Dunării - Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile,în perioada 8 aprilie-6 iunie inclusiv.
 ART. 4
    (1) În zonele de refacere biologică/zonele de protecţie sunt interzise:
    a) pescuitul oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice;
    b) lucrări care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existenţa resurselor acvatice vii, cum ar fi îngustarea/bararea cursului apei, tăierea şi recoltarea plantelor, extragerea de nămol, nisip şi pietriş, colectarea gheţii;
    c) lucrări în zona malurilor, precum şi tăierea arborilor şi arbuştilor de pe mal;
 SECŢIUNEA a 2-a
    Specii şi perioade de prohibiţie

    ART. 5
    (1) Prin excepţie de la art. 1 se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice, după cum urmează:
    a) ştiuca, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 25 martie; în perioada 8 aprilie-6 iunie inclusiv, pescuitul ştiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv şi a momelilor artificiale, cu eliberarea capturii în mediul acvatic natural;
    b) pietrarul (Zingel zingel), ghiborţul de râu (Gymnocephalus baloni), cernuşca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus), şalăul vărgat (Stizostedion volgensis), aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul de baltă (Proterorhinus marmoratus), guvidul de Babadag (Neogobius syrman), zglăvoaca răsăriteană (Cottus poecilopus), lostriţa (Hucho hucho), mihalţul (Lota lota) şi caracuda (Carassius carassius), precum şi alte vieţuitoare acvatice incluse în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările ulterioare, tot timpul anului;
 c) coregonul, păstrăvul de mare, lipanul, tot timpul anului;
    d) păstrăvul indigen, păstrăvul curcubeu şi păstrăvul fântânel, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie şi din 15 septembrie până pe 31 decembrie;

 ART. 11
    Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sancţionează potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", cu modificările şi completările ulterioare.

Pescuitul sportiv se poate practica in perioada de prohibitie pe incintele si bazinele piscicole private ,confor regulamentului instituit de administratorii acestora.Pentru a veni in sprijinul pescarilor bistriteni in perioada de prohibitie in judetul Bistrita-Nasaud se poate pescui pe lacurile: Dorolea, Unirea, Brateni, Uriu, Sigmir, Sarata si Marisel. De asemenea se poate pescui pe lacul Mica si pe salba de lacuri Catina, Lacu, Taga si Rosieni jud.Cluj. In jud MS pe salba de lacuri Mihesu de Campie, Saulia, Zau de Campie, Gabud, Faragau, Toldal, Taureni si Paiengeni.

Pana la deschiderea sezonului de pescuit pe apele publice,ne vom delecta cu partide de pescuit pe bazinele private,revenind in numarul viitor cu tehnici de pescuit ,ale diferitelor specii de pesti.

Aprilie - Calendarul Pescarului

In luna aprilie pescuitul da rezultate la aproape toti pestii datorita cresterii temperaturii apei, aparitiei vegetatiei subacvatice si larvelor. La jumatatea lunii de regula pescuitul intra in prohibitie.

Avat - se obtin unele rezultate cu peste viu (oblet) si naluca mica, rotativa alba, intre ape;
Babusca si obletul continua sa prefere libelula, viermusul de carne dar incep sa cada si la paste (mamaliga, paine);
Pescuit excelent la biban si stiuca, cu peste viu. La lanseta se obtin rezultate de-a lungul perdelelor de stuf si in coada lacurilor si iazurilor;
Carasul, crapul, linul si platica isi manifesta prezenta prin bule de aer ce apar la suprafata apei. Continua sa prefere momelile animale (rame, viermusi ...). Crapul mai cade si la mamaliga;
In apa limpede cleanul cade la sange inchegat, insa este tentat si de un buchet de viermusi pe carlig triplu;
Mreana prefera inca branza topita;
Rosioara se prinde bine cu libelule, viermusi;
De regula in aceasta perioada scobarul se reproduce, asa ca pescuitul nu da rezultate;
Somnul mic musca la rama in apele curgatoare;
La salau se obtin unele rezultate la peste viu;
Vaduvita -continua sa muste inca la momeli animale dar si la mamaliga; exemplarele mari -cu naluci.

Marius Rus       
Asociatia Pescar Sportiv

 

Articole din aceeasi categorie
Aflat în prezent în ruină, castelul care a aparținut contelui Mariaffy, din comuna mureșeană Sângeorgiu de Mureș, va fi reabilitat cu fonduri europene.
20 Apr. 2018
15:43
0
Poliţiştii gherleni au pus în aplicare un mandat de perchiziţie domiciliară, iar în urma acesteia au reţinut un bărbat de 24 de ani din Dej care este acum cercetat pentru furt calificat.
20 Apr. 2018
14:43
0
Deși edilii au cerut rezolvarea problemelor cauzate de alunecările de teren din Gorj, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au aprobat o singură intervenție.
20 Apr. 2018
14:13
0
Ca să-i convingă să nu mai plece din țară, un primar dintr-o comună gorjeană vrea să le ofere tinerilor bani.
20 Apr. 2018
14:06
0
Cu bani strânși din evenimente caritabile, aparatura din staţia de sterilizare a Spitalului Clinic de Copii Braşov, care datează din anii ’70 şi cu greu face faţă necesităţilor unităţii medicale, va f
20 Apr. 2018
13:00
0
Clujul va fi promovat, între 22 și 25 aprilie, la târgul de turism Arabian Travel Market de la Dubai.
20 Apr. 2018
12:59
2

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide