Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 16 Aug. 2016, 13:26
39
5380

"Dacii" fac chef la Cluj. Vor să strângă bani pentru construirea unei case dacice

Asociaţia Virtus Antiqua pregătește un chef dacic în aer liber. Acesta va avea loc sâmbătă, 20 august, la intrarea în satul Sălicea. Atât intrarea, cât şi participarea la activităţi este gratuită, iar fondurile strânse la tombola şi în urna de donaţii vor fi folosite pentru construirea unei case dacice.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Dacă sunteți interesaţi de daci şi de istorie, în general, puteți să trageți cu arcul şi praştia antică, să probați costume, echipamente şi arme dacice, să degustați terciul dacic pregătit la ceaun, sau să va întreceți la aruncatul buşteanului, scandenberg din picioare, sau tras de funie. Și cei mici vor avea ce face la cheful dacic. Pentru ei au fost pregătite jocuri antice, dar şi „colţul arheologului” unde vor pot descoperi obiecte surpriză şi învăţa principiile şi metodele meseriei.

O tombolă cu premii tematice, cum ar fi bustul lui Decebal, steag cu lupul dacic, tablou draco sau căciulă dacică (pileus), va avea loc la chef. Biletul de tombolă costă 10 lei, dar se vor putea face și donații.

Cheful va avea loc la intrarea în Sălicea și începe la ora 12. Toate fondurile strânse la tombolă sau din donații vor fi folosite pentru construirea unei case dacice.

 

Articole din aceeasi categorie
Ediția 2019 a Cupei Vlădeasa - Schi alpinism/Schi de tură va avea loc la finalul acestei săptămâni.
16 Feb. 2019
10:41
0
Primăria municipiului Cluj-Napoca a achiziţionat o "Ambulanță de tip C - terapie intensivă mobilă", de ultimă generație, dotată cu echipamente de cel mai înalt standard.
15 Feb. 2019
11:21
2
Inițiativa locală „Copil iubit la bord” aduce, pentru prima oară în România, un expert internațional care va pregăti agenți ai poliției rutiere și locale din Cluj-Napoca, în verificarea și învățarea
15 Feb. 2019
11:03
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanţii la trafic în legătură cu faptul că, în cursul dimineţii de vineri, 15 februarie a.c., pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate sau înc
15 Feb. 2019
10:44
0
Producători și reprezentanți din sectorul HoReCa au participat la o întâlnire organizată de Nod Verde și Fundația Civitas pentru a pune bazele unei mărci care să ajute la identificarea și promovarea a
15 Feb. 2019
09:14
1
Dupa un sir de editii de succes, Napoca Dog Show va fi organizat din nou, in perioada 16-17 Februarie 2019, pentru prima data la Sala Polivalentă.
14 Feb. 2019
15:19
0

Post new comment

Comentarii

Cam asta a fost Olimpiada Rio 2016:

12.Ungaria 8+3+4=15 medalii;

47.Daci 1+1+2=4 medalii.

Nu fi răutăcios măi rio 2016. De participau dacii,cumva,ar fi luat medalii ca şi americanii. Dacii au fost mari şi tari,din păcate au murit toţi. Ce popor ar fi trăit pe actualul teritoriu al României,dacă ar fi supravieţuit ! Nici nu trebuie să-mi închid ochii şi văd o ţară ca cele nordice.Cu oameni înalţi,solizi,blonzi cu ochi albaştri. Şi când te gândeşti că nomazii ăştya de unguri au venit pe cai şi aurul la Rio l-au luat la canoe,înot,... Ia auzi Katinka Hosszú.....ce nume românesc are. Păi la noi în ţară sunt mii de Hossu,tâţi români.Hai să fim mândri. Katinka Hosszú e de-a noastră.Dănuţa Kozak,altă medaliată,tot de-a noastră.Gabriella Szabó,tot de-a noastră.Emese Szász,Krisztina Fazekas,Tamara Csipes,Áron Szilágyi,Géza Imre,László Cseh,Tamás Kenderesi. Toate numele sunt cunoscute.Sunt de ale noastre. Sunt neamurile noastre. O graniţă nouă,rămâne doar o linie pe hartă. Acum o sută de ani,pentru un loc de muncă,un braşovean se muta la graniţa cu Austria. Un croat în Maramureş,un ceh la Sibiu. Slovacul în Covasna..Era o migraţie normală,în cadrul graniţelor de atunci.Suntem toţi neamuri,ne-am amestecat.Acum globalizarea,cu desfinţarea graniţelor cu aceste olimpiade,campionate de tot felul , ajunge o utopie. Turcia ,cu actuala criză,abordează o politică de toleranţă cu toţi vecinii. Olimpiada asta ,în România,a reuşit să provoace un val de ură şi mai mare. De ce ? Hai să recunoaştem,medaliaţii unguri sunt tot de ai noştrii. Hai să ne bucurăm şi să ne motivăm copii mai bine. Ce contează cine e dat de exemplu.

Fekete Bela...circula zvonul ca acum ceva vreme pe turnul parlamentului din Budapesta atârna o pereche de opinci. Nu știi cumva, erau transilvane, moldovenești sau valahe? Nicăieri nu am găsit precizarea...

Mă,din câte am citit eu ,erau a unui rromân din Ploieşti. Dar încă nu-s lămurit,era dotarea standard a armatei române ? Sau era drapelul de luptă ? Mi-e greu să cred că o armată ,care a ieşit mizerabil din calculele războiului în 1916,a stat pe tuşă 2 ani,şi doar de o pereche de opinci i-o mai ajuns ,în loc de un drapel.Da mă ,aşa e . Acum îmi aduc aminte de o poveste,bazată pe fapte reale. Nemţii-i fugăreau pe români prin pădurile din Moldova şi se mirau cum au trecut cu maşinile printre copaci.Într-un târziu şi-au dat seama că trupele româneşti aveau opinci din anvelope de maşini.651 000 de români transilvani au fost recrutaţi în armata Imperiului Austro-Ungar.82 588 au murit în cei patru ani de război,63 304 au fost cei răniţi şi dispăruţi,79 226 a fost numărul orfanilor,38 630 fiind numărul văduvelor. Sacrificii pentru o altă cauză,nu cea românească. Dar tot aşa ,etnicii maghiari,alături de cei români au fost detaşaţi pe fronturi de luptă depărtate. Au murit în decurs de patru ani prin Bosnia,Galiţia,graniţa Austro-Italiană,etc. După aceşti ani cumpliţi,supravieţuitorii au fost dezarmaţi şi trimişi la vatră. Este momentul când România declară război. După doi ani de pauză. Trupe odihnite,bine motivate,dar din câte înţeleg,prost echipate-opinci ? Nu vă mai lăudaţi cu opincile din Budapesta.Mai bine lăudaţi-vă cu miile de jertfe de vieţi omeneşti. Cele amintite mai sus. Ei s-au înrolat pentru împărat,dar au luptat şi au murit pentru crezul lor. Că a ajuns Transilvania să facă parte din România ? E meritul lor . Nu al celor 100 000 de târgoveţi din Alba,nici al celor ,care au defilat prin Ungaria , cu opinca în loc de drapel. Eu mă opresc la fiecare monument închinat eroilor din primul război şi citesc numele celor morţi. Războiul a fost pentru etnicii români,ca botezul noilor veniţi. Au ajuns transilvani,au ajuns să moară pentru pământul lor. Mă închin în faţa acestor monumente.

iar te caci, bela ? ... se dam tie kurpapir se stergi la kur si la gura ...

mit faci ? ...

Eu am gasit "Razvan si Vidra" in literatura romaneasca, sigur erau doi t z i g a n i.

Cele mai categorice eşecuri ale Stelei în Europa pe teren propriu le-am reusit eu, a explicat Regheblat Dacicus:
16/08/2016 Steaua – Manchester City 0-5
22/11/2012 Steaua – Stuttgart 1-5
01/10/2013 Steaua – Chelsea 0-4

"nu pot ei sa dea atâtea goluri câte suntem noi pregătiți sa luăm" scris cu diacritice dacice, aceasta inscriptie a fost descoperita de Regheblat Dacicus Ana Maria Prodansus.

Prodansus din dacica se traduce in latina vulgara Sumnansus iar in latina literara Fustansus.

FEKETE, noi clujenii am avut aici un site civilizat (citynews), cu conversatii civilizate intre noi, clujenii, pe probleme care intereseaza orasul nostru, pana ai aparut tu cu revizionismul, insultele si indemnurile la ura. Nu ai nivelul de cultura si de conversatie ale unui clujean... si cum spui chiar tu(de parca pe noi ne intereseaza...), tu mai ai inca sa-ti sapi o ...canalizare(!!!), ca sa nu fii inghitit de r.hat... Deci cam pe acolo iti este nivelul... Si parca nici asfalt in fata casei nu ai. Adica traiesti cam asa, prin secolul al XlX-lea... Si in gandire tot cam pe acolo esti... Pe scurt, nu esti din orasul nostru, intoarce-te si stai acolo in localitatea in care traiesti, nu te mai amesteca in problemele clujenilor. Mai ai foarte multe etape de parcurs pana sa ne ajungi din urma, fara suparare.

Daca el traieste la nivelul sec 19 ,voi cu cultura voastra unde va pozitionati?Intrebati toata Europa sa nu va spun eu!!!!

PT oli: Cioran, Eliade, Enescu, Brancusi, Eminescu, Rebreanu, Ionesco, etc., etc., etc., cam pe-acolo, bozgor mic și ciudos. . . ;-D
auzi că ne spui tu!...---că și știe un pîrtz umed de bozgor ca tine ce-i aceea CULTURA ;-D
și mai șterge-te tu la întîi la c-ur și dup-aia la gură înainte să iei cuvîntul pe aici

nu ii mai tzuca pe astia in dos ca tot voi rumanii i-ati exmatriculat din propria tara, asa ca mai incet, cu enescu, brancui...si restul.....mai bine ati accepta adevaru si peste 2 generatii ar arata tara asta un pic altfel, dar pana cand "noi suntem daci, noi suntem lupi, noi suntem.....tyelea de pe poola" pana atunci om fi ultimii din europa cam la toate.......la pariu ca nici in 5 ani nu o sa fie gata A3-ul?.....

Dă-mi un reper.în ce an a fost acest site civilizat ? Când mai scria şi Nea Gherman câte un articol şi voi l-aţi făcut în toate felurile ? Uite o replică semnat Dan :
dan 17 Sep. 2015 | 15:05

replică

+20
Imi place!
-32
Nu-mi place!

asta-i ungur?
cat il tot tineti pe prima pagina?
nu cumva tot el a descoperit si America?
Te ţin minte,am citit multe comenturi,n-am găsit nimic inteligent. Totuşi dacă ai vreunul,copiază-l şi mai pune-l odată. Cât priveşte nivelul de conversaţie,trebuie să mă înervezi tare de tot ,să cobor la nivelul tău.

FEKETE, ti se pare tie asa, ca Clujul are un singur Dan, ca pe la tine, la tara in noroi? Esti cam neghiob tu, daca gandesti asa... Si ne intereseaza pe noi ca tu nici acum nu ai asfalt in fata casei? Cam despre ce am putea discuta cu tine cand tu n-ai nici macar canalizare=un minim de civilizatie?... Ce discutii sa ai tu cu noi, cand prima grija a ta, in fiecare zi, este unde ti se duce astazi r.hatul si pis.tul...!... Noi avem asfalt aici de vreun secol, poate mai mult... Avem discutii la cu totul alt nivel! Stai la tine acolo, ai de recuperat mult si greu, esti ramas in urma foarte mult.

Foarte bine . Şi acum ,ca la copii ăia proşti,mai repet o dată :scoate din arhivă ceva inteligent,ceva cu un grad ridicat de civilizaţie. Ceva ce ai scris tu,nu contează sub ce nume. Să avem şi noi un standard,un reper. Să avem un motiv pentru a ne da silinţa.Uite am mai găsit una :
Dan 03 Aug. 2016 | 15:17

replică

+8
Imi place!
-8
Nu-mi place!

Lasa ca negroteii manelisti nici nu le-ar pune in oala...
Era un articol despre lebede. Noroc că " negroteii manelişti " sunt încă marginalizaţi , şi nu prea citesc pe aici. Altfel s-ar fi ridicat foarte mult nivelul cultural şi de civilizaţie , al dialogului. Poate nu şti unde e arhiva. Dreapta sus,la motorul de căutări apeşi tastele D A N. Şi chiar dacă ai semnat cu alt nume,programul desfăşoară tot. Să încheiem cu asfaltul. Ia spune-ne,amu un secol,cine a turnat asfaltul ? Voi ,ăştya mai tineri,aveţi impresia că România a fost, de când îi lumea, ca în zilele noastre. Eu, când m-am născut,şi mult timp după acea,sufeream din cauza prafului de pe drumurile nebetonate . Era un praf în TV -urile româneşti,de mă ţinea mama lângă şofer şi de acolo nu vedeam cine stătea în spate. De abia în anii 70 s-au turnat plăci de beton şi pe Feleac s-a pus piatră cubică.

Bati campii, FEKETE, rau de tot, consumi multa energie si timp pe siteul asta, dar pacat de tine ca esti prost facut gramada (exact cum ti-am zis...). Comentariile alea nu-s scrise de mine. Ia mai "gaseste" tu vreo cateva, naivitatea ta ma amuza copios si ma intristeaza, in acelasi timp. Tu nu esti numai prost, dar esti un prost din ala cu certitudini... Ma, auzi, sa stii de la mine, cu nerozi ca tine, nicio sansa, la viata voastra, n-aveti voi sa mai puneti mana vreodata pe Transilvania ... ☺

Deci,Transilvania a fost întotdeauna a noastră,a transilvanilor. Că a fost gestionată de daci,de romani,de gepizi,avari şi slavi,de maghiari-pentru cea mai lungă perioadă -,de turci,austrieci ,ruşi sau de români. Să revenim la tine. Deci nu tu ai debitat replicile cu pricina.Hai să mă repet,că vreme am : Dă-ne o dată,un comentariu,o replică cu un nivel de cultură şi de civilizaţie ,la care noi să visăm doar. Ceva scris de tine,nu contează cu ce nickname. Că eu sunt nerod şi prost, sub formă continuată, adică fără lacune,fără sclipiri,dar pân ce neuronii mă ajută,vreau să mă perfecţionez. Nu ca să ocup ceva, ce e al meu,doar pentru simplu fapt că viaţa e scurtă şi vreau să dau un exemplu demn de urmat pentru copii mei şi eventual al altora. Apropo taică-to e bine ? Maică-ta ? RESPECT !

Da, asa este, FEKETE, vreme ai, chiar prea multa...De aia n-ai bani ☺. "Deci," lasa Transilvania, vezi ca ai de sapat o canalizare mai intai...

Dragi colegi ! Acesta este Dan. Unul dintre ei,binenţeles.Că-s mulţi. Eu ? Bani ? De ce mi-ar trebui bani ? Mie -mi trebuiesc lei . Bani-s mici. Lei-s buni,mai ales când îs mulţi. Să dau la doctori,la avocaţi,impozite ,taxe şi ce-o mai fi. Amu cu canalizarea,....am terminat. Urmează asfaltul. La nici trei km trece autostrada.Mă leg direct.

He He He... Mno basdmeg! Are si bozgoru' canalizare... De trei ori Ura... Bine ai venit in secolul xx, acuma ca ti-ai terminat si tu, in sfarsit, o buda.

Pt secolul xxi mai tre' sa astepti vreo 50 de ani... Mental, cel putin, da' si cu restul.

Ma tu minti, maa... Ma, tu vrei sa te dai mare pe aici ca ai closet, maa!... Ti-ai terminat tu closetul, asa, intre doua postari...? Nu-i de crezut... E bine ca-i autostrada la numai 3 km, mai ajung rapid si la tine oameni din alte parti. Sa sparga rezervatia de ungurime. ☺.

Şşşşşşşşş !!! să n-audă nimeni. 4 (patru ) am. Păi voi dacă la cât aveţi ( 1- una ) spuneţi că sunteţi civilizaţi,atunci eu ...mă ,da voi vă puneţi cu mine ? Păi de toarnă primăria la anu asfalt,ajung la valoarea Zorilor sau chiar peste -1 100 euro /mp. Transform casa într-o pensiune cu multe margarete şi mă mut la ţară. Valul ăsta de parvenire,nu mă reprezintă. La Bichiş am şi găsit mai multe case de vânzare,teren,cai,pădure....

Brancusi la unica intoarcere in tara (s-a nascut in satul Hobita din Oltenia): "V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci si mai prosti."

tara de c.acat,bineinteles..

tara de c.acat,oameni de c.acat,bineinteles..

Sunt de acord cu tine 100% dacă te referi la Hungaria.

-iar dobitocenia asta cu "poporul dacic " care nici macar nu a existat ?
ride Europa de noi , clujeni -noi suntem romini , noi suntem romini ..

@cineva
dobitoaca-i ma'ta care te-a fatat.

Herodot zice că au existat..Mă rog, dumneata știi mai bine. Și chiar dacă n-ar fi existat, manifetările astea s-ar putea să le pară unora mai interesante decât vânătoarea de pokemoni, dobitocenie de care nu râde Europa, nu-i așa? Ce treabă ai dumneata cu pasiunile altora?

ha ha se vede ca ai ramas repetent , pt ce nu inveti tu putina istorie din aceea adevarata ?-cum am zis, ride Europa de noi , dar mai mult de voi .. ia mergi tu putin prin Europa sa vezi cum pui capu in pamint ca este romin ..

Serios, istoria adevărată? Și care-i aia? Az igazi története, cumva?

Eveniment ce se anunta fain! O sa merg.

Eu o să donez o găleată de cuie. Abia apuc să gust terciul. Am înţeles că se face în ceaun,cu ulei de floarea soarelui,mălai,paprika,...

Zic sa nu te expui. Am auzit ca daca gusta bosgorii din el,crapa pe loc!. . .

Bosgorii ?Ăştya îs din Stăpânul inelului sau din Star Trek ?

nu. sunt din chi.zda lui m.ata, buozgore

nu, vai. sunt din chi.zda lui m.ata, buozgore

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide