Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 07 Apr. 2017, 16:22
74
6393

FOTO: Cluj-Napoca, Kolozsvár, Klausenburg! Primăria amplasează plăcuțe multilingve la intrările în oraș și vine și cu o surpriză!

Primăria Cluj-Napoca, obligată de instanță să afișeze placuțe multilingve la intrarea în oraș a renunțat, se pare, la recurs. Emil Boc a anunțat că vor fi amplasate mult discutatele indicatoare multilingve. Ba va afișa chiar mai mult decât denumirea Clujului în limbile maghiară și germană.

ma
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

În perioada următoare, după obținerea autorizațiilor legale, Primăria Cluj-Napoca va amplasa la intrările în oraș indicatoare multilingve, "care să reflecte dimensiunea istorică și multiculturală a municipiului nostru", după cum spun reprezentanții instituției.

În vederea fundamentării acestui demers, Primăria a solicitat sprijin științific de specialitate Universității Babeș-Bolyai, care a numit o echipă de experți pentru a recomanda modalitatea de inscripționare multilingvă, respectând dimensiunea istorică și multiculturală.

Astfel, comisia este formată din următorii experți: prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie; prof. univ. dr. Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române și prof. univ. dr. Radu Ardevan.

"Această comisie a propus pentru intrările în orașul nostru indicatoare multilingve care să respecte criteriile menționate și care să cuprindă inclusiv prima denumire a orașului Cluj-Napoca în calitate de municipiuȚ, a spus primarul Emil Boc.

Formulele propuse sunt următoarele:

I. MUNICIPIUM AELIUM HADRIANUM NAPOCENSE
Fondat de împăratul Hadrian (117 - 138 d.Hr.)

II. MVNICIPIUM ÆLIVM NAPOCENSE
ab imperatore HADRIANO conditum (117 - 138) - traducerea în limba latină a rândului al doilea din prima propunere.

Argumentele comisiei de experți în favoarea variantelor propuse sunt acelea că primul oraș declarat oficial municipiu, pe teritoriul de astăzi al României, a fost Clujul, cel mai probabil înainte de anul 124 d. Hr.

Numele său oficial, municipium Aelium Hadrianum Napoca sau municipium Aelium Napocense, a evoluat dintr-o aglomerare de coloniști civili romani sosiți în primii ani de existență a provinciei și așezați foarte probabil într-un vicus, pe locul așezării dacice Napuca. După Cluj, este pomenit municipium Aelium Drobetense (Drobeta Turnu Severin), care trebuie pus în relație directă cu podul peste Dunăre și cu castrul auxiliar de pe malul nordic. Aceeași origine dintr-o aglomerare creată în jurul unui castru o avem și pentru Romula (azi satul Celei, din Oltenia).

Astfel, în timpul împaratului Hadrian (117-138) s-au creat sigur două orașe, Napoca (Cluj-Napoca) și Drobeta (Drobeta Turnu Severin), amândouă primind titlul de municipium. Napoca a primit dreptul municipal, probabil, înainte de anul 124. El s-a dezvoltat pe locul unei vechi așezări dacice, amintită, fără precizarea situației sale juridice, încă în anii 107-108 în cunoscutul miliar (marcator a o mie de pași, similar bornelor kilometrice de azi) de la Aiton.

Acordarea titlului de municipiu pe timpul lui Hadrian dovedește că aici se formase un puternic nucleu de cetățeni romani, unii colonizați probabil încă de pe timpul lui Traian, alții așezați după aceea. Napoca este un oras civil prin excelență, iar înflorirea lui se datorează, în primul rând, poziției sale geografice, orașul fiind situat în mijlocul unui teritoriu agricol fertil și la intersecția mai multor drumuri.

În afară de drumul imperial, care venea de la Potaissa și continua spre nord, la Porolissum, un drum pornea de aici spre castrul de la Gilău și mai departe spre cel de la Bologa, pe Crișul Repede, iar altul cobora pe Someșul Mic în jos până la castrul de la Gherla și la castrele de pe Someș. Napoca este orașul unor bogați proprietari de pământ, dar și un centru meșteșugăresc de mare însemnătate. Aici își avea reședința procuratorul Daciei Porolissensis. Pe timpul lui Marcus Aurelius (161-180) sau, cel mai târziu, în vremea lui Commodus (180-192), orașul e ridicat la rangul de colonia, după cum rezultă din numele colonia Aurelia Napocensis, atestat de inscripții.

Clujul este primul municipiu din România actuală care a făcut parte, în urmă cu aproape două milenii, din Imperiul Roman, adică dintr-o imensă structură statală care a reprezentat prima încercare de integrare europeană, asiatică și nord-africană, de la Oceanul Atlantic până la Tigru și Eufrat și din cețurile reci ale Britaniei până în nisipurile fierbinți ale Africii. De aceea, amintirea acelui timp revolut este încă foarte actuală și, tot de aceea, acel vechi nume latinesc trebuie rememorat mereu și cunoscut de toate generațiile succesive.

"Această formulă subliniază dimensiunea istorică a orașului nostru, din antichitate până în prezent, precum și caracterul multicultural al Clujului. Varianta propusă de Primărie reflectă o realitate istorică validată științific și, nu în ultimul rând, este o formulă care își propune să unească și nu să dezbine comunitatea clujeană", a declarat Primarul Emil Boc.

În 21 februarie 2017, Tribunalul Cluj a obligat Primăria Cluj-Napoca să inscripționeze și în limba minorităților etnice maghiare numele orașului, pe tăblițele indicatoare. Acest lucru a fost cerut în instanță de Asociația Minority Rights Egyesulet.

 

Articole din aceeasi categorie
Focare de pestă porcină africană evoluează în cinci localități și o gospodărie aflată la câțiva kilometri distanță de municipiul Tulcea și sunt monitorizate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Si
18 Iun. 2018
14:35
0
Polițiștii clujeni au prins la sfârșitul săptămînii nu mai puțin de șase conducători auto care conduceau pe șosele sub influența băuturilor alcoolice.
18 Iun. 2018
13:37
0
Costurile sunt mai mici decât în mod normal, iar municipalitatea strânge bani la bugetul local
18 Iun. 2018
13:16
0
A fost finalizată asfaltarea sectorului de drum județean situat între localitățile Apahida şi Morişti. Lucrările au vizat un sector în lungime de 3,6 kilometri al drumului județean 161A.
18 Iun. 2018
11:51
0
Mai mulţi parlamentari PNL,USR şi UDMR au depus la Senat un proiect care prevede ca Înălţarea Domnului să fie declarată zi liberă.
18 Iun. 2018
11:25
0
Un nou stadion, cu 7.300 de locuri în tribune, precum şi trei terenuri de antrenament vor fi construite lângă Sala polivalentă Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe
18 Iun. 2018
11:21
3

Post new comment

Comentarii

Si va mai intrebati de ce a fost preferata Timisoara pentru Capitala Europeana a culturii?

pe cine pla mea intereseaza o limba care nu mai exista nicaria in lumea asta....dar na, incapatanarea, prostia primariei, sau mai bine zis a piticului, vrea si el sa lase ceva in urma exact ca "marele" fost primar funárbacsi.

intereseaza pe multi, mai ales pe juristi care o folosesc zi de zi. Dar faptul ca tu nu o cunostiu, nu o folosesti nu inseamna ca trebuie sa o uitam toti, mai ales cand ne leaga atat de multe lucruri de limba aceasta. Stiu ca voi, astia ajunsi din stepele asiatice ati vrea sa o uitam, dar noa, #ghinion ca sa zic asa, limba asta e aici si o sa va stea in gat foarte multi ani de acum inainte.

iar de la naftalina, bozgore postac? ca nu ti-am mai auzit demult piuitul!

(4) Autoritățile administrației publice locale vor asigura inscripționarea denumirii localităților şi a instituțiilor publice de sub autoritatea lor, precum şi afișarea anunțurilor de interes public şi în limba maternă a cetățenilor aparținând minorităţii respective, în condițiile prevăzute la alin. (2).alin. (2) În unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autoritățile administrației publice locale şi cu aparatul propriu de specialitate aceștia se pot adresa, oral sau în scris, şi în limba lor materna şi vor primi răspunsul atât în limba română, cât şi în limba maternă. Art. 90 din Legea nr. 251/2001

Ok...ai dat un citat din Lege...si?
Care ar fi esenta comentariului postat de catre tine?
Pentru ca ai dat citatatul si gata.

a patra zi a Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață, Divizia II, Grupa A:
Australia – România: 1 – 5 (1 – 1, 0 – 2, 0 – 2)
au marcat pt. România
Szilard Rokaly (17:44), Istvan Nagy (28:36), Matyas Biro (37:35), Ede Mihaly (51:11) și Csanad Fodor (56:29).

Prost esti, ma, asta care te semnezi "minorități"! Pai aia e Miercurea Ciuc, nenea, dta confunzi voit Miercurea Ciuc, cu Clujul. Ungurii din Cluj n-au marcat...nimic la campionatul mondial de hochei pe gheata...
Si parca era si un Georgescu intre marcatori, dar pana sa ajungi la el nu te-a mai tinut memoria...

A!... ca sint si unguri de treaba in tara asta, acolo da, iti dau dreptate!... Cum este Zsolt Torok, de care va bateti joc tot voi, ungurii, si il insultati in fata si pe unde mai puteti ca isi pune tricolorul romanesc.... Sau cum a fost Szoby Cseh, maghiar, dar si un mare roman!...
Si oricum jucatorii din Miercurea sint recompensati pentru golurile date, cum a observat cineva si inaintea mea, nu marcheaza pe degeaba....

Scorul a fost 5-1.
Dacă ,,între marcatori era și un Georgescu” , acesta o fi fost semnatarul autogolului pt. Australia.
Evident că postarea mea n-a fost în ton cu propaganda xenofobă ce are ca pretext ,,plăcuțele multilingve” dar (,,oricum”) bine că, Astfel, s-o găsît dișteptul care să-i deosebească pe ,,ungurii de treabă” de ... unguri.

Domnule draga, te contrazici chiar d-ta, daca tu insuti recunosti ca "postarea mea n-a fost în ton cu propaganda xenofobă", atunci de ce ai postat-o aici? N-ai stiut sa citesti titlul articolului? Du-te si posteaz-o la articolele de Sport!

Ah, nu se uita nimeni la ea daca o postai la Sport, nu facea nici doua parale postata acolo...!---Deci stiai foarte bine ca faci Propaganda Xenofoba, postand AICI, si nu acolo! Ti-am facut un compliment cand ti-am zis ca esti prost, esti si parsiv pe deasupra...

măi dragă,
ceea ce am postat eu are foarte mare legătură cu acest articol, o știre prin care, fără a ataca pe nimeni (nici o etnie), se autodemonstrează locul și rolul minorităților în această țară
în ce vă privește , se pare că sunteți atât de diștept încât nu vă mai înțelegi propriile creații-fraze
știu că ștampila de ,,propagandă xenofobă” a durut , fiind caracterizarea exactă pt. ceea ce faceți

Ha Ha Ha...!
Iar te-ai razgandit, prostane? Acum are legatura? Tu postezi beat, cu capu' plin? Asadar are sau n-are legatura?? Cand ai mintit, atunci sau acum? Exemplu mai apropiat decat Miercurea Ciuc n-ai reusit sa gasesti?!... Nu te intrebi de ce oare?
Niste goluri de hockey inscrise de cetateni din Miercurea, aduc merite si cinste cetatenilor din ...Cluj! Si le aduc si ...tablite(!!!) cetatenilor din Cluj, colac peste pupaza... Halal merite... Mno nu esti un prost?....?...

In ce priveste "durerea", sunt tanar, nu ma doare nimic si sunt absolvent de Universitate de pe acolo, de la prostii aia mai de la Vest, de prin insulele Printului Charles... Nu ne comparam, nu-ti face griji, nu-mi ajungi nici la unghia degetului mic! :-))
Iar pentru informatia d-tale, voua, bozgorimea, vi se spune tot bozgori si in Insulele Britanice... Sint sigur ca n-ai stiut lucrul asta!... :-) ...Oh well, a venit timpul sa invatati si voi care e Realitatea din 2017, si nu cea din 1917... :-))
Ideile si conceptiile d-tale sunt very obsolete si absolut falimentare in Occident, si au inceput sa devina falimentare si aici in Ardeal, pe masura ce oamenii se trezesc.

Mai mult decat evident este insa faptul ca pe tine te doare rau expresia " măi dragă ", dovada clara ca urasti romanii si tot ce este romanesc!...

Insa odata cu generatia voastra care este pe duca, vor dispare si conceptiile voastre...
Drum bun inapoi in 1917!!

n-ai tu grija, is platiti de club, n-au dat goluri pe gratis :-)

Puneti numele Clujului si in CHINEZA ca avem si 2-3 chinezi pe aici ! Daca nu puneti si in chineza inseamna ca ii discriminati pe chinezii de aici, NATIONALISTILOR !

Căcăctzel, acei chinezi sunt bine-veniți, din păcate ei n-au nicio treabă cu istoria orașului și cu modul în care clujenii și-au numit propriul oraș în care s-au născut și au trăit secole de-a rîndul, adică Kolozsvar.

În plus, chinezii nu au revendicări teritoriale faţă de nicio ţară unde ei locuiesc.

Hong kong ,insulele din marea japoniei ce sant ?

nu stiu de insulele din marea japoniei, insa stiu ca OVIDIU e postac ungur sub acoperire de ani buni pe siteul asta, si pe altele !

Intrebare :
Din moment ce aceste demersuri vin in urma unei actiuni in instanta a Asociația Minority Rights Egyesulet... nu se poate iniția o actiune similara din partea altei Asociatii sau Organizatii din partea majoritatii care sa ceara revenirea la placute in Limba Oficiala ? Fara placute bilingve ...daca Primaria nu doreste sa intreprinda o astfel de actiune ? Nu poate cere altcineva revenirea la denumirea initiala in Limba Oficiala/fara alte denumiri ?

,,Majoritarii” sunt ardelenii și tocmai s-a revenit la plăcuțe ardelenești.

adica Ardealul e unguresc ...

...măi dragă,
până când majoritari vor fi ardelenii, ARDEALUL e ,,ardelenesc” chiar și dacă numărul ardelenilor maghiari ar fi mai mare decât al ardelenilor de altă etnie - inclusiv români.
Strădania postacilor de la acest articol este ca dintr-o problemă locală - din ,,amplasarea unor plăcuțe multilingve” la intrarea în Cluj-N. să facă o miză-o dispută între Ungaria și România (și, binențeles, între unguri și români) iar Strădania și mai mare a acestor postaci este de sări (astfel) peste ,,Transilvania” și tot ceea ce ar putea însemna identitate locală.

Ce-i "măi dragă", te deranjeaza ca a spus ADEVARUL?

Ca, de fapt, voi asta doriti, nu va intereseaza pe voi de nicio placuta, dar, din amanunt in amanunt, vreti sa ajungeti sa dovediti, pina la urma, si mai cu seama Bruxelles-ului, ca Ardealul este unguresc... Uitati ce scrie la intrare...

Incetul cu incetul, se face otetul! Azi un mic fitil aici, maine inca unul, dincolo... Asta da "strădanie"...!...

Si stai tu linistit in banca ta, ca nu mai aburiti voi pe nimeni cu Ardealul este "ardelenesc", si al "ardelenilor"--inca o ipocrizie si o gaselnita ungureasca ticluita, ca si campania "Vinitura", ca sa va IZOLATI si sa EXCLUDETI pe cat mai multi si cat mai multe alte pareri diferite de a voastra, si ca sa sapati la radacina pentru SEPARARE!

Cine or fi, cine sint "ardelenii" astia, dupa paravanul carora va ascundeti mereu parerile separatiste? Pai sint romanii Majoritari, si ungurii -minoritari!... PUNCT!

măi dragă,
dacă ,,ardelenii” ...din Ardeal sunt în majoritate Români,
a spune că ardelenii sunt (ÎNCĂ) majoritari în Ardeal nu are cum echivala cu ,,ADEVĂRUL?” postacului ,,@majoritate” a cărui logică e:
dacă majoritarii (în Ardeal) sunt ardelenii
atunci (...adică...) Ardealul e unguresc...

Măi dragă, probabil, mai mult ca sigur, judeci in limba magyara, postacule.
Nu se intelege nimic.
Te chinui sa spui ca romanii nu sint majoritari in Ardeal... mult succes cu asa ceva! Postarea ta este un nonsens. Exemplu de faliment. Invata sa te exprimi in limba romana. Ca sa ai si tu o sansa.

Observ că @majoritate și @adică au chiulit la cursul de logică (de la școala ajutătoare pt. postaci).
Lecție (pt.începători) online:
- dacă bănățenii sunt în majoritate români, până când bănățenii vor fi majoritari Banatul nu poate fi sârbesc, unguresc etc.
- dacă ardelenii sunt în majoritate români, până când ardelenii vor fi majoritari Ardealul nu poate fi unguresc, nemțesc, rusesc etc.
așa cum speculează (în scopuri propagandistice) corigenții AntiArdeleni / @majoritate și @adică.

asta e tot o inventie ungureasca.

De ce nu pune Boc placute in toate limbile vorbite in Cluj atunci ? Romana, ungureste, ***EDITAT***este, germana, franceza, engleza, italiana, rusa, ucrainiana.. CHINEZA ? Ca doar avem si vreo 2-3 chinezi pe aici !

peste vreo sase luni vor cere sa le vopseasca in verde si sa scrie cu rosu.

nu-ti face probleme, sunt atat de multi contra acestor placute incat vor fi probabil constant vopsite in verde, rosu, galben, albastru. nici nu prea conteaza in ce culoare le-ar dori maghiarii intrucat le vor avea probabil pe toate.

Bozgorilor ori vorbiti limba romana ori mars in Ungaria voastra ! Aici e Romania nu Ungaria !

Eu te sfatuiesc sa te retragi in tara romaneasca,cum ne-au invatat in anii 50-70 !!!!!!!

Aici e Transilvania !

In Transilvania limba oficiala e limba romana nu limba ungureasca, aia e in Ungaria ! Ungureste sa vorbiti in Ungaria voastra nu aici in Romania ! Si Transilvania e parte a Romaniei chiar daca voi ungurii aveti impresia ca inca suntem intre 1867-1918 ! E anul 2017 zapacitilor si spalatilor pe creer ! Transilvania nu mai e de 100 de ani parte a Ungariei, ci parte a Romaniei ! Acum va puteti lua anti-depresivele si sa plangeti dupa Erdely-ul ''pierdut''.

Ce s-a pierdut se vede cu ochiul liber.
Baiu îi că nu se prea vede ceea ce s-ar fi câștigat.

stupyd.

Köszönöm szépen.

...pai sa faca o Comisie sa vada si care este termenul potrivit pentru : gradinita sau crese sau pentru frizerie sau aprozar sau hotel sau casa de amanet sau centru de copiat sau farmacie etc.Cand a fost deschisa prima frizerie ? sau primul aprozar ? si care este denumirea potrivita bilingva ? Este plin centrul Orasului de firme,afise bilingve...unele nici macar nu mai sunt traduse in LIMBA ROMANA ! Exista o decizie , hotarare referitoare la afisaj in oras ? sau la modul in care sunt inscriptionate denumirile firmelor ? Era zilele trecute un afis mare de 1 metru in centrul orasului care anunta ceva expozitie scris doar intr-o limba : fara nici o traducere in Limba Romana... o comisie ceva sa traduca daca doresti sa intelegei ce apare afisat public ! intr-un oras in inima Romaniei ?

Dacă Clujul e în inima României atunci Bucureștiul cam cărei părți anatomice i-ar corespunde?

i-ar corespunde

LOL

de ce trebuie sa complicam totul.?numai ca asa vrei tu?idiota.

Clujul ca oras, istoria sa si mosternirea cultural-istorica de astazi ii datoreaza MULT MAI MULT Regatului Ungar, Imperiului Austro-Ungar si populatiei maghiare traitoare in oras in Evul Mediu, in Renastere, in perioada Luminilor, in perioada industrializarii, in secolul XX si in ziele noastre decat Imperiului Roman. Apoi, orasul s-a numit MULT MAI MULT timp si a fost folosit ca atare DE MULT MAI MULTI clujeni "KOLOZVAR", decat Napoca, astfel ca acest nume e istoric, politic, cultural si social vorbind MULT mai relevant pentru oras decat Napoca. Eu nu stiu de ce oamenii nu inteleg aceste lucruri simple!

Inainte de anul 895 nu era picior de ungur in bazinul carpatic nici in Transilvania nici in Pannonia (Ungaria de azi). Iar Cluj-Napoca nu s-a numit Kolosvar niciodata pana la invazia ungurilor asiatici si ocuparea Transilvaniei. De ce un oras din Europa sa poarte un nume ASIATIC ? Limba ungureasca e ASIATICA nu e nici macar o limba europeana !

Așa e, avem nevoie de un Cluj, de o Românie ca ,,înainte de anul 895”...

Mai latrina umblatoare, arata-mi cladiri facute de romani mai vechi de 200 de ani. NU SUNT. Stii de ce? Ca le-au facut ungurii. Ce a facut Ceausescu sunt doar cutiile de chibrire numite blocuri. Asa ca taci naibii din gura

stiai tu, prostovane, ca si 'latrina', tot cuvint latin este?
si vorbesti, probabil, de blocurile de apartamente pe care dati acum euroi grei si va bateti ca sa locuiti in ele ?
si din care postezi si tu acum...

Transilvania nu a apartinut Ungariei decat intre 1867-1918, iar marea majoritate a cladirolor din centru au fost facute pe timpul habsburgilor (austriecilor) la fel ca si catedrala gotica din centru orasilor nu de voi ungurii. Voi ungurii doar ai preluat de europeni orasele, in special de la germani si va laudati cu ele ca fiind unguresti. Stiati ca Budapesta, capitala voastra ungureasca de azi, a fost secole la rand oras majoritar german si nu unguresc ? Budapesta a devenit oras majoritar unguresc abea in 1880-1890 dupa zeci de ani de magyarizare fortata !
'The Magyarization of Budapest was rapid[39] and it implied not only the assimilation of the old inhabitants, but also the Magyarization of the immigrants. In the capital of Hungary, in 1850 56% of the residents were Germans and only 33% Hungarians, and in 1910 almost 90% declared themselves Magyars.[40]
According to census data, the Hungarian population of Transylvania increased from 24.9% in 1869 to 31.6% in 1910. In the same time, the percentage of Romanian population decreased from 59.0% to 53.8% and the percentage of German population decreased from 11.9% to 10.7%. Changes were more significant in cities with predominantly German and Romanian population. For example, the percentage of Hungarian population increased in Braşov from 13.4% in 1850 to 43.43% in 1910, meanwhile the Romanian population decreased from 40% to 28.71% and the German population from 40.8% to 26.41%.''

Aici nu e vorba despre cui a aparținut sau cui (ar) aparține Transilvania.
Aici e vorba de Transilvania și , mai ales, de transilvăneni - despre cum înțelegem noi să reglementăm / să rezolvăm (azi) un aspect ce ne privește ( din viața cetății-cetățenilor).

Foarte corect! Si exact aceasta viata a cetatii din Cluj spune clar ca exista o minoritate de 11% care doreste niste placute, si restul majoritatii care nu le vrea... Asa înțelegem noi să reglementăm / să rezolvăm aceste aspecte ( din viața cetății-cetățenilor)..

Eu mă refeream la cetățenii din Cluj-N.
Poate că maghiari or fi 15% și ,,restul... majorității” o fi de 85% dar asta nu înseamnă că Pentru plăcuțe multilingve sunt doar 15% și nu înseamnă nici că Împotrivă ar fi 85% (,,restul...majorității”).

Matematica te contrazice :-))
Si stai linistit, Majoritatea sint impotriva placutelor.

asta s-o crezi tu.in primul rand originea latina e cea care conteaza,si care este si un motiv de mandrie.bv boc .bv. primaria.

Nu e foarte istet primarul, trebuia sa treaca pe placa denumirea orasului pentru toate minoritatile care traiesc aici, chiar daca e si o persoana. Si, datorita UMF, avem oameni care s-au stabilit aici din toata lumea.
Deci, Cluj Napoca scris cu litere de-o schioapa si restul, in ORDINE ALFABETICA asa mai micut, un mizilic. Si fireste locuri de parcare langa placute, sa poata descaleca de pe cal turistii" sa caute denumirea dupa nevoi.

stupid people.

stupid people.

Bocule lasa placulele!
Ce faceti cu gunoaiele Clujului, ca Tise o tot lalaie de vreo 10 ani?! Tot Pata-Rat, tot Pata-Rat?
Dar cu faptul ca in "municipium" se intra si se iese pe doua benzi de circulatie si alea vai de capu lor?
Apartii vechiului sau noului SISTEM?..................................hotaraste-te odata, patrihotule!

Dle Primar (E.Boc) , am (aș) dori să vă întreb(ăm):
- ... ...?
- ... ...?
...

Daaaaaaaaaaaaaaaaaa...podul de peste Dunare si tunelul de sub Feleac!
Hi, hi, hi!....oare denumirea de MUNICIPIUM AELIUM BOCUS PITICUS MINCINOSUS n-ar merge?
Primareee cand marcati benzile de circulatie de prin centrul Clujului si reparati fatadele cladirilor???

Dle Primar (E.Boc) , am (aș) dori să vă întreb(ăm):
- ... ...?
- ... ...?
...

11% fac legea in Cluj ?

da in romales de ce nu pun ?

Mai Bula, chiar esti analfabet? Scrie foarte clar si in romales: CLUJ NAPOCA.

Stie ma,stie! Crezi tu ca nu stie. A vorbit cu, calul si i-a nechezat si in limba maghiara-Koooolooooozsvaaaaar!

O "lege" interesantă impune ca numele Municipiului Cluj-Napoca să fie maghiarzat, deşi în oraş nu sunt mai mult de 11% etnici unguri. Oare în baza cărei "legi" s-a decis acet lucru?

Fa un calcul! Dupa 1965 o mare parte al clujenilor au fost populate din est si sud !! Motivul:industrializare!!! Cei care sant clujeni cunosc problemele !

decat un bozgor ascuns dupa pseudonim. De ce simti nevoia sa uneltesti din umbra, "clujeanule" bozgor ? De ce simtiti, toata bozgorimea, nevoia asta?...

Numele Municipiului Cluj-Napoca nu se maghiarizează
(aici nu suntem la RomaniaTv sau Antena3)
ci ,,Primăria amplasează plăcuțe multilingve la intrările în oraș ”.
Oricare comunitate (din lume) poate hotărî și amplasa plăcuțe multilingve la intrările în localitate (mai ales dacă localitatea era identificată prin aceste denumiri în anumite perioade istorice). Una din variantele simplificate este scrierea cu caractere latine a denumirilor în țări precum Japonia China, Rusia, Serbia, Grecia,Israel ș.a.
În unele țări există legi care impun comunităților locale amplasarea plăcuțelor multilingve atunci când ponderea unei minorități trece de un anumit prag (procentual).
La un anumit procent Legea (statul) impune iar sub acel procent se iau în seamă alte considerente - argumente dar, oricum, legea NU e pt. a INTERZICE plăcuțele multilingve.în cazul unor minorități mai mici ci pt. a OBLIGA în cazul unor minorități mai mari.

ba eu sunt de alta parere si zic ca numele se maghiarizeaza, si oricine va citi ce scrie la intrarea in oras observa acelasi lucru

pentru unguri nu sunt legi, ei fac ce vor muschiu' lor, daca comentezi baga placa cu discriminarea.

Foarte frumos...insa atunci primaria ar trebui sa marcheze si momentul crearii orasului medieval. In 1316 regele Carol al Ungariei a acordat privilegii orasenesti locuitorilor Clujului. Chiar anul trecut am sarbatorit 700 de ani de la acest eveniment istoric. Avand in vedere ca orasul actual este continuarea celui medieval si nu celui antic, asa ar fi corect si cinstit sa se marcheze acest eveniment fundamental pentru istoria si dezvoltarea Clujului.

Regele Carol de Anjou era franco-german, nu stiu de ce nu-i mentionezi numele intreg. Deci da, ar putea sa scrie si in franceza daca tot scrie in germana

Nu scriem pt. cei din 1300 toamna ci pt. cei de azi - din sec.XXI.

Asta nu se pune, nici Universitatile, cladirile. Conteaza ce a fost acu' 2000 de ani, ca au fost daci, romani, boci ori costoboci, vizigoti ori gepizi, ca de atunci inca se preconiza Romania Mare ca au gasit un ciob de la buda lui Scorilos pe care scriaq varza si barza. Napoca Latina.

Te buda lui Scorilo scria direct Buda. Iar pe aia pentru femei scria Pesta. Ia uite de unde se trag unii care au mancat toata viata rahat

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide