Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Duminică, 10 Feb. 2013, 16:05
1
14960

GALERIE FOTO Mozaic unic în Europa, în Biserica “reconcilierii” din Cluj

Mozaicul din Biserica “Schimbarea la Faţă” va deveni un punct de reper în Europa, va intra în circuitul UNESCO şi, deşi lucrările nu sunt finalizate, poate fi admirat astăzi de toţi credincioşii care îi trec pragul.

galerie foto mozaic unic europa biserica reconcilierii din cluj
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

“Aşteptăm acum material de la Roma cu explicaţii amănunţite despre fiecare scenă. Le vom reuni într-o broşură în mai multe limbi. Pictura este autentic răsăriteană, a Bisericii primelor secole, înainte de Marea Schismă. Anul acesta avem promisiunea şefului echipei, că lucrarea va fi finalizată. Vor veni vitraliile comandate în Croaţia, în mijloc va exista un candelabru, vor fi concepute după o viziune a profesorului Marko Ivan Rupnik. Totul se face cu binecuvântarea Sfântului Părinte, pentru ei, şi la noi cu binecuvântarea Mitropolitului”, a declarat preotul Titus Moldovan.

Lăcaşul de cult unic în Europa este, poate, una dintre marile provocări ale acestui deceniu pentru Biserica Ortodoxă.

“Sunt unele voci care spun că în Biserica Ortodoxă nu întâlnim aşa ceva, deşi lucrarea este totalmente răsăriteană şi că nu îşi are loc tot stilul neo-bizantin. Noi i-am spus <<Biserica reconcilierii>>. Până în anul 1054, mergem în toate bisericile apusene păstrate de dinainte de acel an şi găsim împăraţi bizantini, pictură autentic răsăriteană, primară. Această biserică este unicat. Este o idee nouă. Este primul act concret al ecumenismului”, a declarat preotul Titus Moldovan.

Biserica “Schimbarea la Faţă” şi anexele ei erau revendicate în mod insistent înainte de anul 2000 de către ierarhia greco-catolică, până când ortodocşii au fost evacuaţi din locaşul sfânt de pe Bulevardul Eroilor nr. 10. Actualul teren din zona centrală din Bulevardul Eroilor nr. 24-26 a fost obţinut în anul 1999, urmând ca după un an să înceapă lucrările la noul locaş de cult. În anul 2006 s-au demarat lucrările de pictură în tehnica mozaic, de către renumitul pictor Marko Ivan Rupnik, când s-a realizat cupola altarului. Lucrările au continuat treptat, în timp.

Astfel, în toamna anului 2010 s-a realizat arcada triumfală din faţa iconostasului, iar în iarna lui 2012 au fost împodobiţi cu mozaic pereţii laterali, urmând ca în etapa următoare să se realizeze cupola, stâlpii şi arcadele laterale. Ceea ce au pus specialiştii Institutului de Arte Orientale Centro Aletti din Roma, sub conducerea pr. prof. Marko Ivan Rupnik în zece zile pe pereţi presupune patru-cinci luni petrecute în atelier. Foiţa de aur, placată peste bucăţele de ceramică, vopsite în diferite culori pentru a nuanţa culoarea aurului, provoacă un efect spectaculos.

Pictura bisericii a fost încredinţată renumitului pictor, deoarece era recunoscut în toată Italia, precum şi în ţările din Europa de Nord-Vest. Cooptarea pictorului Marko Ivan Rupnik, de la Institutul de Arte Orientale “Centro Aletti” din Roma nu a fost nici ea întâmplătoare. După litigiul şi confruntările îndelungate dintre ortodocşi şi greco-catolici era mare nevoie de reconciliere.

Dacă veche biserică “Schimbarea la Faţă” intrase în posesia greco-catolicilor, noua biserică “Schimbarea la Faţă” avea să fie pictată de un iscusit pictor catolic, dar într-un autentic stil bizantin. Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Ananaia, i-a acordat acestui artist distincţia “Crucea Transilvană”, în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru decorarea bisericii ortodoxe “Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca. Motivarea acestei aprecieri a ÎPS Bartolomeu pentru teologul iezuit este implicarea acestuia în refacerea unei legături, prin artă, între cele două Biserici: Romano-Catolică şi Ortodoxă.

Marko Ivan Rupnik, preot iezuit şi pictor al Vaticanului, agreat atât de Papa Ioan Paul al II-lea, cât şi de Papa Benedict al XVI-lea, împreună cu Silviu Oravitzan, artist plastic din Timişoara, au unit Apusul şi Răsăritul într-un „ecumenism al frumuseţii”. Când s-a binecuvântat biserica, în data de 19 decembrie 2004, aceasta era împodobită cu un iconostas-unicat, realizat de sculptorul Silviu Oravitzan, într-o tehnică inedită, pe module de lemn de tei, punându-se în evidenţă crucea, cu o mare forţă artistică.

De asemenea, opoziţia lumină-umbră trimite la sibolistica transfigurării. Motivul crucii este prezent prin cruci mari sau mai mici care se conturează clar sau difuz. La aprinderea luminii, apare un joc ingenios de lumini şi umbre, lumina pătrunzând pentru a spori frumuseţea chipurilor de pe iconostas. Cei doi artişti s-au întâlnit la New York, unde Oravitzan şi-a expus lucrările la Muzeul de Artă Catolică, iar Rupnik a fost impresionat de acestea.

L-a urmat pe artistul român în Cluj, unde a văzut opera acestuia de la Mănăstirea Nicula, şi s-au hotărât să colaboreze la proiectul Bisericii „Schimbarea la Faţă”. Cei doi reuşesc să-şi îmbine stilurile (sculptură în lemn - Silviu Oravitzan şi pictură în tehnica mozaic - Marko Ivan Rupnik) pentru a crea un tot unitar.

Părintele Paroh Titus Moldovan slujeşte în Biserica “Schimbarea la Faţă” din anul 1993. Acesta a fost numit preot în Biserica “Schimbarea la Faţă”, veche, până în anul 1998, respectiv până în momentul dării în posesie.

În prezent, preotul slujeşte în noua Biserică “Schimbarea la Faţă” şi face parte dintre cei care susţin finalizarea proiectului început în 2004. “Ajutorul îl primim în primul rând de la Dumnezeu”, spune cu convingere părintele paroh. Una dintre cele mai simbolice scene din interiorul Bisericii se află pe unul dintre pereţii laterali, o scenă pe care preotul Titus Moldovan o regăseşte cu totul inedită.

“Este reprezentat Iisus Hristos pe cruce, crucea neagră reprezentând moartea. El a omorât moartea prin Înviere dobândind o nouă statură, aceea a transfigurării în lumină. Iisus coboară în gura Iadului, îi ridică la viaţă pe Adam şi pe Eva şi pe toţi cei care au trecut acolo până la el. Crucea morţii, prin lumina lui Hristos, se zdrobeşte. Aşadar, Hristos moare, dar moartea nu-L poate cuprinde. Se poate vedea o cruce de lumină, care blochează gura Şeolului, toţi morţii putând ieşi. Crucea este Hristos răstignit, adică Calea Vieţii”, interpretează preotul clujean.

În interiorul Bisericii mai este reprezentată scena Botezului Domnului Hristos în Iordan, Înălţarea lui Hristos şi Pogorârea Duhului Sfânt, dar şi elemente precum mielul apocaliptic care în ortodoxie a fost interzis să se mai picteze.

Marko Ivan Rupnik s-a născut la 28 noiembrie 1954 în Zadlog, Slovenia lângă Idrija. Este al patrulea copil, după trei surori, născut din părinţii Ivan şi Kaucic Ivanka. În anul 1973 a intrat în cadrul Societăţii lui Iisus. A studiat filosofia la Ljubljana. În anul 1977 s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Roma, pe care a absolvit-o în anul 1981. A urmat studiile de teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma. A fost hirotonit preot în anul 1985. Încă de la Universitatea Pontificală Gregoriană a început o specializare în misiologie.

Din 1987 până în 1991, a locuit la Centrul iezuit „Morning Star” din Gorizia, unde a lucrat mai ales cu tinerii. În anul 1991 a obţinut doctoratul la Facultatea Gregoriană de Misiologie cu lucrarea: „The Theological Missionary Meaning of Art in the Writings of Vjaceslav Ivanovic Ivanov”. Din septembrie 1991 este directorul Centrului Aletti din Roma. Ca profesor, predă la Institutul Pontifical Oriental, la Universitatea Pontificală Gregoriană, la Institutul Pontifical de Liturgică „Sfântul Anselm”, susţinând seminarii şi prelegeri la numeroase alte instituţii academice europene.

Din 1999 a fost numit consultant pentru Consiliul Pontifical pentru Cultură. În februarie 2000 a primit „France Preseren”, cea mai mare recunoaştere a Republicii Slovenia pentru contribuţii la patrimoniul cultural. În anul 2002 a fost decorat cu distincţia „Sign of honor of the freedom of the Slovenian Republic”, distincţie care i-a fost conferită de însuşi preşedintele Republicii slovene. În anul 2003 a primit „Beato Angelico”, premiul pentru Europa. Munca lui ca artist şi teolog a fost întotdeauna completată cu activitatea specific pastorală desfăşurată în numeroasele seminarii şi cursuri susţinute.

Material preluat din cotidianul Transilvania REPORTER

Articole din aceeasi categorie
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj se va deplasa luni, 25 martie, începând cu ora 9.30, în localitatea Băișoara, cu staţia mobilă, în vederea preluării docume
23 Mar. 2019
10:05
0
Autorităţile maghiare restricționează circulația rutieră pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele cu masa maximă totală autorizată mai mare de 7,5 tone în fiecare săptămână, de sâmbătă, începand c
23 Mar. 2019
08:30
0
Sediul Consiliului Județean Cluj se pregătește să devină prima clădire publică „verde” din România, prietenoasă cu mediul și cu un consum de energie extrem de redus, aproape de zero.
22 Mar. 2019
11:10
2
Planetariu Mobil revine la Cluj-Napoca, în perioada 14 – 17 aprilie 2019 cu un spectacol nou "Jumatate de secol de la primul pas pe Luna".
21 Mar. 2019
12:34
0
În cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătățirea infrastructurii rutiere a judeţului, Consiliul Județean (CJ) Cluj a demarat pe drumul judeţean DJ 103M Vâlcele – Rediu - Aiton o serie de lucr
21 Mar. 2019
11:50
0
Asistența Individuală Integrată (AII) reprezintă cea de-a doua etapă a Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc“, un program unic în România, care își
21 Mar. 2019
08:30
0

Post new comment

Comentarii

De unde as putea cumpara un puiut de magarus? daca stie cineva va rog sa imi lasati mesaj la ,,roza_lia27@yahoo.com,,

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide