Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 14 Mai. 2013, 14:16
28
11172

Napolact a închis fabrica de la Ţaga unde se făcea brânza de Năsal (UPDATE)

Conducerea Napolact a decis să închidă fabrica din comuna clujeană Ţaga, unde se producea şi celebra brânză de Năsal. Motivul ţine, din câte se pare, de lipsa comenzilor.

napolact inchis fabrica de la taga unde se facea branza de nasal
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Unitatea de producţie a fost închisă, potrivit reprezentanţilor Primăriei din Ţaga, în urmă cu două zile, iar o parte dintre utilaje au fost deja mutate. Aproximativ 15 persoane lucrau, până zilele trecute la fabrica de la Ţaga.

Motivele pentru care Napolact a luat această decizie sunt încă neclare, însă se pare că motivul e lipsa comenzilor. Reprezentanţii Napolact nu au emis niciun punct de vedere oficial legat de acest subiect şi, cel puţin deocamdată, nu au răspuns solicitării citynews.ro.

Brânza de Năsal este una dintre cele mai cunoscute delicatese tradiţionale româneşti. Se fabrică în grota de la Ţaga, judeţul Cluj şi este unică în lume datorită condiţiilor existente în grota unde se ţine la maturat câteva săptămâni.

Opt brânzari muncesc zi de zi la Ţaga, pentru ca pe mesele românilor să ajungă 60 de tone de brânză de Năsal anual.

Citeşte şi

Brânza grofilor de la Ţaga

UPDATE 15:14

Potrivit viceprimarului din Ţaga, Emil Sabău, cei 12-14 angajaţi de la fabrică au intrat, de luni, în preaviz. "Nu le-a spus nimeni nimic oamenilor de acolo, ne-au luat prin surprindere, mai ales că s-au făcut investiţii în fabrică. E o problemă pentru angajaţi, sunt oameni cu copii la şcoală, la liceu, care au rămas fără loc de muncă, dar şi pentru alţii din Ţaga, care duceau lapte acolo. Nu ştiu de ce rămânem fără brandurile acestea, brânza de Năsal e un brand de ţară. Ar trebui protejate, poate chiar de Guvern", a declarat pentru citynews.ro Sabău.

Articole din aceeasi categorie
Mirii anului 2019 sunt așteptați cu o serie de târguri destinate lor în anul ce urmează. Ofertele sunt care de care mai atrăgătoare, însă care târg este de neratat?
17 Dec. 2018
10:54
0
În cursul dimineţii de luni, 17 decembrie, pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier, circulaţia desfășurându-se, pe mai multe sectoare de drum, în condiţ
17 Dec. 2018
10:11
1
Joi, 13 decembrie, la ora 13.26, o femeie de 43 ani din comuna Corneşti, județul Cluj, a sesizat prin SNUAU 112 şi ulterior prin plângere Secţia 7 Poliţie Rurală Gherla, că autoturismul pe care îl deţ
14 Dec. 2018
13:12
0
De la începutul lui 2019, candidații clujeni la statutul de șofer cu acte în regulă vor putea susține proba de traseu și la Huedin.
14 Dec. 2018
09:30
0
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că a propus oficial schimbarea denumirii Casei de Cultură a Studenților (CCS) astfel încât aceasta să poarte numele maestrului Dumitru Fărcaș.
14 Dec. 2018
08:30
0
Consiliul Județean Cluj a aprobat recent, în calitate de for tutelar, achiziționarea de către Școala Populară de Arte „Tudor Jarda" a două noi dotări necesare în vederea derulării în condiții opt
13 Dec. 2018
10:48
0

Post new comment

Comentarii

Brinza asta,ca de altfel multe preparate vechi(vezi salamul de iarna devenit de Sibiu...) n-a mai fost preparata dupa vechea reteta pentru ca mult prea putini romani si-ar fi permis-o si-atunci nu era economic!!! Eu consider ca decit mult,ieftin si prost atunci mai bine putin,scump si foarte bun! Delicatesele trebuie sa ramina delicatese si in nici un caz nu te infrupti din ele pe saturate! Mi-amintesc mirosul si gustul nemaipomenit a unui "muschi ***EDITAT***esc" din anii saizeci din care nu ne permiteam mai mult de doua felii si astea la mese festive...La fel micii care se faceau din ceafa de vita si care se tineau la "maturat" dupa care se amestecau cu boia,piper,usturoi si bicarbonat dizolvat in apa...E-h-e-i...alte vremuri...!

Am mai fi cumparat brinza Nasal, era apreciata, dar s-a scumpit excesiv de mult si am refuzat sa o mai cumparam. Ar trebui ca un "brand" ca acesta sa fie protejat si subventionat si de la stat. S-a facut ceva in acest sens?

Acu cativa ani pretul branzei de nasal era accesibil. a venit napolactul a facut cutia de lemn si a triplat pretul. cum naiba sa se mai vanda? in general pe ce pune mana napolactul de duce de rapa.

Si acestea fiind zise si facute...Friesland va mai importa vreo 50 tone de cascaval olandez la pret si calitate de kko. Pacat. Asa vor ajunge toate produsele romanesti sa fie inlocuite de stifturi din Occident.

Branza sau casul Nasal a fost una dintre preferintelemele, de cas in anii '70 si inceputul anilor '80. Camembert al melegaurilor Transilvano-Danubian-Carpatin a fost preparat din lapte de oaie iar Branza Taga din lapte da vaca. Branza sau cas Nasal cu aroma, proprietati organoleptice specifice a fost preferata mea in materie de cas. Dupa preluarea societatii Napolact de Friesland Olanda acest sortiment a devenit una foarte scumpa si produs care de fapt nu-si mai amintea de produsul originar nici ca gust nici ca brand. Pacat. Sper ca in viitor sa apara producator care sa produca cas Nasal, in concordanta cu proprietatile asemanatoare ca gust si aspect al vechiului cas. In prezent Casul Nasal care se mai gasesta ici colo in comert sunt de calitate proasta, atat ca gust cat si aspect si mai ales scump.

Ungurii`s de vina ca au inchis fabrica aia!!

Pestera de la Taga, unde se dezvolta bacteriile care fermenteaza branza de Nasal este cunoscuta in toata lumea, Doar o locatie asemenatoare mai exista in Franta, unde exista asemnea bacterii sau asemanatoare. Deci prin urmare a-si face pariu ca, complexul de la Taga va fi "cumparata" in viitorul apropiat de catre "cineva" care stie bine mis-masurile. Totul sta in contractul care s-a facut la preluarea Napolact de catre firma olandeza. Dar pariez ca este secret, iar prostimea nu va ajunge sa vada cine sunt adevaratele jigodii care si-au umplut buzunarele din parandaturi si comisioane. Poate o ancheta ar scoate la iveala niste nume, care poate ar ajunge unde trebuie, la puscarie si in curul gol!

pacat. Nici eu nu am mai vazut produsul Nasal de multa vreme pe rafturi. Inca mai am ultima cutiuta din lemn in care era ambalata branza Nasal.

pacat. Nici eu nu am mai vazut produsul Nasal de multa vreme pe rafturi. Inca mai am ultima cutiuta din lemn in care era ambalata branza Nasal.

Fratilor...din pacate pentru noi romanii...ne-au "rezovat" si Napolactul....suntem niste PROSTI !!!!!!!! Unii dintre noi mai si semnalizam :(((((((Mare pacat ca tot ceea ce e bun dispare, ceea ce ne reprezinta ca si natiune....sacalii isi continua procesul de distrugere !!!!!

Economia de piata isi spune cuvantul Casul de Nasal a disparut din comert de mai multa vreme, nu l-am mai vazut de ani buni. Era destul de scump, era ambalat in cutie de 600 gr. si nu se putea cumpara fractie, ci doar o cutie intrega. Nici magazinele nu-l comandau tocmai din acest motiv, trecea greu si oamenii sunt saraci. Era foarte gustos. Firma olandeza, nu stiu precis, care a cumparat brandul, nu ia mai convenit sa tina fabrica si nici nu a promovat produsul pe plan intern, produsul avand costuri mari de productie, probabil avea vreun contract cu cineva de afara, care a cazut. Credeti ca pe un om de afaceri, strain, il doare la patina de Nasal? Oricum mare pacat, era un cas deosebit!

fratilor care faceti reportaje,ciuliti urechile inainte de a scrie reportaje.....cuvintul grota puteati sa,l inlocuiti cu tunel,iar cuvintul brinza trebuia sa,i ziceti cas.....sunteti departe domnilor

Pana acum nici nu am auzit de branza asta. Normal ca nu sunt comenzi.O sa caut sa vad daca exista in magazine.

nu ai auzit pt ca nu ii un cas ieftin de la oferta.

Ba Frate CIOACI: mama prostilor e tot timpul gravida! Tu esti ala micu' ! Cu dinastia ca tine se duce tzara noastra pe rapa. Sa vii sa-ti dau viza de USA, da numa dus!!!!:))))))

Acri mai sint strugurii (USA), cand n-ajungi al ei !!... asa-i , tzarane? Dai tu vize de USA cum da Ponta doctorate...Stati toti la Romanika si va indobitociti !... :-))

Ba Frate CIOACI: mama prostilor e tot timpul gravida! Tu esti ala micu' ! Cu dinastia ca tine se duce tzara noastra pe rapa. Sa vii sa-ti dau viza de USA, da numa dus!!!!:))))))

Ce branza de Taga sau Nasal? Cica tin branza in pestera. Hai ba, ce naiba, sa fim seriosi, romanii n-au habar sa faca o branza buna. Daca vreau o branza buna ma uit la marcile frantuzesti si italiene, cele romanesti, mai ales sutele de tipuri de cascavaluri sunt zero barat ca retete. Aveau aia de pe Valea Prahovei o branza buna de oaie intr-un burduf din lemn de brad, in rest, la noi nimeni nu stie sa faca branza buna, desi avem traditii in oierit, pastorit, cresterea vacilor, bla-bla-bla. Zero frate, romanul nu si-ar folosi veci imaginatia, nu-i in stare sa creeze ceva, e ignorant, fudul si usor de multumit. Deci sa n-aud de marci "celebre" de branzeturi romanesti fiindca NU EXISTA asa ceva! Preturile sunt nejustificat de mari pentru ce calitate ofera!

Stimate cioaci esti prost si fudul.

Dragul meu, mi-e mila de tine! Ce inseamna sa nu fi avut bunici la tara. Imi pare rau ca nu ai gustat niciodata un cas de oaie bine dospit la soare, ori o branza de burduf facuta de o batranica de la sat din ratia de lapte a oilor proprii familiei (reiesita la "masuris") adus de la stana cu magarul ...Alte vremuri, ce sa-i faci! Nu tu adaosuri, mucegaiuri, ori "isme"! Onoratii francezi sa mai astepte... Ghinionul lor .Si-al tau! Unii ne mai aducem aminte si nu vrem sa ne intoarcem la "furculition".

Da cu ce branza sau cascaval ai crescut ?????
Nu cumva cu cea romaneasca, sau cumva esti nascut crescut in Franta, Italia, Elvetia ..... etc ???
Ai auzit cumva de branza de burduf ? Ai gustat vreodata casul de Nasal, stii cumva ca a fost foarte apreciat chiar de francezi si are nenumarate premii castigate ??? Se pare ca nu stii nimic.
Las-o balta !!!!
Datorita unora ca tine, care habar nu au pe ce lume traiesc, ajung produsele din aceasta tara sa nu mai fie apreciate pe plan local. Uite asa gandesc si cei de la conducerea tarii si distrug totul !!!!
Toate porcariile si resturile celor din afara sunt aduse la noi, iar unii ca tine le si cumpara ! Nu se compara calitatea produselor romanesti cu cele din UE, etc ...
Desteapta-te romane, ca nu suntem lada de gunoi a Europei !!!!!

Preturile sunt intr-adevar putin cam mari, dar tu domnule esti un ignorant. Du-te atunci in Italia sau Franta si ramai acolo, dar nu te mai declara roman. Nu stiti numai a critica.

Ma scuzi ca n-am felicitat Napolactul pentru sub-produsele pe care le vand, asemeni tuturor asa-ziselor fabrici de prelucrare a laptelor care n-au nici un interes si nici un strop de inteligenta in crearea unor retete originale, autentice si bune calitativ, care-si bat joc de fermieri si care mai nou au invatat ca sub-calitatea poate fi compensata prin marketing, gen Napolact("Ca odinioara"...ca odinioara ce? Smantana fix ca iaurtul era odinioara???) Ma scuzi ca tari ca Franta si italia au stiut si si-au dat interesul sa aiba o bucatarie autentica foarte valoroasa, pe cand romanii au furat retete de la unguri, turci, rusi si greci. Ma scuzi ca suntem un popor primitiv care are ca singura preocupare de ieri, de azi si dintotdeauna sa copieze pe altii si sa-i lase pe ei sa gandeasca in locul lor. Macar daca toti napolactii si albalactii astia ar merge la studiu in Franta si italia, era ceva, dar vai de mama lor, ei au "retete vechi, traditionale, de mare mister". Prostii. Zero barat, 100% marketing. Puteam fi po***EDITAT***st si sa deplang pierderea acestui cascaval ANCESTRAL, a carui reteta a fost lasata in "inima Ardealului"(marketing, marketing, bla-bla) de mosii si stramosii daco-getilor, dar nu, am preferat sa fiu critic, scurt si la obiect, interesat de a expune un punct de vedere complet impartial. Daca vreti sa ne comparam cu Sudan si Uganda la produsele din lapte e foarte bine, suntem ASI, daca vrem sa ne comparam cu popoarele de langa noi atunci ne apropiem de adevar. Pacat ca nu avem un strop de mandrie si orgoliu in noi si nu suntem in stare sa pretindem calitate, mai ales ca avem posibilitati de a compara acum, de cand suntem o piata deschisa in Europa. Pacat. Vorbesc generic, nu particularizez, evident ca sunt destule exceptii, care inteleg ca a fi roman inseamna sa fii capabil sa-ti faci autocritica, altfel ghici ce? Bati pasul pe loc, nu progresezi nicaieri si ramai la coada, mic, ghebosat si trist. Voi ce doriti?

Spui si adevaruri dar si gresesti. De altfel ca noi toti. Adevarul pe care il spui este ca ...majoritatea producatorilor de branzeturi (lapte, iaurt, cas etc.) de la noi din tara ...sunt cam la fel. Produse uniforme, fara caracter, fara sa aiba ceva iesit din comun. Ai mancat de la un producator si ai mancat de la toti. Si cam la acelasi pret. De ce? Majoritatea au actionariat strain (Napolact de exemplu este al olandezilor prin FrieslandCampina), si le pasa fix in palarie, dividendele sa iasa, si ce este bun si ce nu...ce conteaza? poporul sa cumpere. Si daca cumpara calitatea mai slaba? Atunci asta se produce. Sa fie vandut...in cantitati mari si restul este cancan.

Dar cancan facut tot de ei.... Toti au pagini web facute misto, in flash sa sara ochi...si toti au povesti de spus legat de traditie, de povesti de odinioara de blabla pentru marketing. Iar produsele sunt atat de traditie incat sunt facute folosind startere produse in laboratoarele de chimie. Si daca spui xyzLact, la fel este si abcLact, si restulLact.

De fapt cum este si cu berea...Cam toate sunt pe acolo....traditie si filmulete pentru reclame de prin Timisoara, Sighisoara etc. de parca am fi in Bavaria. Calitate?! WAX. In schimb povesti de adormit copii cu texte cum ca berarul de pe vremea lu...cine?! Pai zona aceasta a fost consumator de vin, tuica, palinca... Berea a fost pe locul x dupa spritz! De unde dracu sa fi fost mesteri berari in fiecare oras...Erau cativa sasi pe ici colo care fabricau in cantitate mica si atat, evident si alea au fost distruse in comunism....atunci a fost ridicat berea la rang de bautura pentru mase.

Unde gresesti insa...este faptul ca sunt cateva (putine dar sunt) produse care au fost luate cu japca de aceste multinationale si folosite ca brand. De exemplul chiar Branza de Nasal. Si nu, textul care apare pe site la Napolact in legatura cu traditia acestei branza, este o prostie care tot de agentiile de marketing a fost nascocita. Adevarul este una mult mai simpla (nu ar arata foarte bine intrun text de marketing). In ani 1800 Schilling János (inginer arhitect, nici vorba de grof sau ceva asemanator) a cumparat un domeniu in zona Nasal, si mai tarziu au inceput sa produca in cadrul unei mici afaceri de familie printre altele si aceasta branza. De altfel si logoul a fost proiectat tot de acesta si era imaginea din fabula renumita Vulpea si Corbul. La expozitia de la Paris a castigat cu branza respectiva medalia de aur. Branza originala era facuta din lapte de oaie...mai nou Napolactul producea din lapte de vaca....sa fie traditional, nu-i asa?!

Si daca tot vroiau sa puna ceva "zemos" ca anecdota legat de branza de Nasal, gaseau cum ca un negustor grec la un moment dat a cumparat toata branza produsa de Schilling in respectivul an, si si-a mazgalit pereti pivnitelor sale cu mucegaiul de pe branza (in care se gaseste Brevibacterium Linens, o bacterie care de fapt este prezent si pe pielea umana...de aici si o asemanare cu mirosul de corp :-) )
sperand ca astfel va reusi sa reproduca efectul dorit.

Exceptional comentariu, mi-a facut placere sa-l citesc, m-ar bucura sa fie citit de cat mai multi ardeleni si romani in general. Eu n-am mancat niciodata branza de Nasal, decat acum 4-5 ani, sub marca Napolact, care nu m-a impresionat si nu si-a justificat pretul, cu atat mai mult cu cat reteta era modificata dupa cum bine mentionezi. Deci iti dai seama cat de rau am ajuns incat sa nu ne putem valorifica nici macar aceste produse traditionale atat de izolate. Sa-ti mai spun o chestie...maica-mea se uita duminica dimineata pe Rai1 la o emisiune care prezinta produse traditionale italienesti. Absolut in fiecare sat in care echipa de filmare calatoreste exista 20-30-40 de sortimente de mezeluri, paine, branzeturi specifice acelui loc, de o calitate fenomenala - raportandu-ne totusi la un perimetru restrans - , cel putin in comparatie cu produsele noastre traditionale. Exceptand palinca de prune(eu sunt din Zalau de loc si stiu ce e o palinca fara zahar, maturata in butoi de dud), unele sortimente de branza, a caror calitate a fost anihilata de foamea companiilor multinationale pentru bani, nu cred ca strangem in toata Romania acele 20-30-40 de produse alimentare specifice unui singur satuc din Italia. Da, sa protejam ce avem(mai exact sa salvam din ghearele capitalismului), sa valorificam(invatand cum sa devenim competitivi) si sa creem(capitolul la care Romania cu al sau popor e corigent). Multumesc inca o data de comentariu, o seara placuta!

Ai dreptate, dar branza Nasal este o exceptie.

Am cumparat si nu m-a impresionat deloc pentru pretul pe care l-am platit(parca in jur de 46lei/kg era). Este o parere personala, poate par subiectiv, insa gustul de cauciuc al branzeturilor romanesti(in primul rand la toata gama de cascavaluri) e predominant. Pe de alta parte, oricare branzeturi de provenienta italieneasca sau frantuzeasca au la baza un concept artistic, inainte de toate, se simte prin toate papilele gustative bucuria si satisfactia producatorului de a pune la dispozitia clientului sau cel mai bun produs pe care el l-a putut concepe. In aceeasi nota as putea vorbi de mezeluri sau de paine...subproduse la noi, arta pentru altii. Nu spun ca noi suntem prosti si altii sunt destepti, nu o sa-mi jignesc natia, dar o sa spun ca e momentul sa calcam acceleratia activitatii noastre neuronale la maxim, altfel, peste 100-200-600-2000 de ani vom fi asimilati total de alte popoare, fix de cele care gandesc astazi pentru noi, in locul nostru si luand decizii in numele nostru.

subiectiv? Esti PROST NENE ! nu baghee, unchess sau tchethe ,esti un sudist prosot adaptat in Ardeal

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide