Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Joi, 13 Feb. 2014, 13:00
1
4366

Proiect pilot derulat la Bistriţa. Copiii cu autism, învăţaţi să accepte medicul dentist (VIDEO)

Mersul la dentist poate fi o experiență foarte stresantă pentru orice copil și chiar pentru unii adulți. Pentru copiii cu o tulburare din spectrul autist, această experiență poate fi încă și mai traumatizantă. Dar poate fi şi una de succes. Medicul stomatolog Doru Stere a arătat că prin bunăvoinţă şi răbdare, un copil cu autism poate să scape de frica de stomatolog.

vlcsnap 2014 02 13 12

autismbn13feb.avi

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Proiectul, derulat pe bază de voluntariat, a fost pus la cale de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ. Timp de nouă luni, nouă copii care sunt înscrişi la Centru, au fost cuprinşi într-un program de desensibilizare graduală.  Din cei 9 copii cu tulburare din spectrul autist implicaţi în această etapă a programului, cinci au suferit intervenţii stomatologice în urma unui program de desensibilizare graduală de 9 luni, iar ceilalţi s-au obişnuit cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic. Programul s-a derulat în cabinetul medicului Doru Stere, unde copiii au avut alocată săptămânal o oră gratuită în vederea desensibilizării.

Copiii cu autism,  în primul rând trebuie să se obişnuiască cu medicul stomatolog, cu mediul în care intră

"Cu copii e în general dificil să lucrezi, niciodată nu e uşor să lucrezi cu copiii. Spun asta şi din experienţa personală. Am o fetiţă de cinci ani şi ştiu cât de greu este să o conving pe ea să facă anumite lucruri. În plus, în cabinetul stomatologic sunt foarte multe lucruri noi, experienţe noi, culori, gusturi, copiii în general le acceptă mai greu sau trebuie să le explici foarte bine tot ceea ce vrei să faci, tot ceea ce urmează să li se întâmple.

La copiii cu tulburări de spectru autist toate lucrurile astea sunt puţin exacerbate. Sunt copii care au probleme cu comunicarea socială, cu înţelegerea emoţiilor, a mediului ambiant. În aceste tulburări de spectru autist sunt foarte multe componente sociale care sunt deficitare şi atunci un astfel de copil, în primul rând trebuie să se obişnuiască cu mine ca persoană, cu mediul în care intră şi aici vorbim despre sunete noi, mirosuri noi, culori noi, lumini puternice. Toate acestea sunt lucruri cu care copilul trebuie să se obişnuiască, să-i devină familiare.

La un copil fără tulburare de spectru autist, aceste lucruri se rezolvă într-o şedinţă, două; vine, ne cunoaştem, îi arăt cabinetul şi îi explic tot ce urmează să facem. La copiii cu tulburare de spectru autist aceste lucruri durează mult mai mult", spune Doru Stere.

 photo vlcsnap-2014-02-13-13h09m54s142_zps04089859.jpg

Medicul stomatolog mai spune că în ultimele luni, de când s-a apucat de acest proiect pilot, a aflat foarte multe lucruri despre autism, lucruri cu care nu era familiarizat înainte.

"Sunt mulţumit de rezultate, de ce, pentru că am început să lucrez cu Ana Dragu (preşedinte Asociaţia Micul Prinţ Bistriţa n.r.), în urma unei discuţii. Ana a strâns toţi factorii de decizie din judeţ în ce priveşte Protecţia Copilului şi sistemul de sănătate, în încercarea de a expune problemele cu care se întâlneşte atunci când duce copiii la tratamente stomatologice.

Discutând cu ea am constat că e un domeniu străin mie. Nu lucrasem cu copii cu autism, nu ştiam ce înseamnă boala respectivă. Am continuat discuţiile şi am constat că sunt copii cu care, dacă lucrezi, urmând un protocol, nişte reguli de comportament, există o posibilitate să putem să lucrăm. Am început să citesc foarte mult pe tema asta şi am constatat că ar exista o posibilitate", mai spune Doru Stere.

Tot ce însemna sunet, la intensitate normală, pentru Alex era un hiperexcitant

Unul dintre cele mai dificile cazuri pe care le-a tratat, de care de altfel se declară mândru de reuşită, este cel al lui Alex, un copil cu autism care prezintă şi o sensibilitate auditivă.

"Cel mai greu şi cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în cadrul acestui program este faptul că lucram cu unul dintre copii, Alex, care avea şi o hipersensibilitate auditivă. Tot ce însemna sunet, la intensitate normală, pentru el era un hiperexcitant. Nu suporta efectiv sunetele normale, darămite sunetele asociate tratamentului stomatologic. Ştie toată lumea cum sună o turbină sau alte piese. În primele şedinţe refuza să intre în cabinet, pentru că nu-i plăceau sunetele.

Mi-a fost foarte greu să-l conving să stea liniştit zece secunde, cu turbina funcţionând; dar urmând paşi gradual, mergând din aproape în aproape 10 secunde, 15, 20 de secunde, a reuşit să treacă peste teama asociată cu sunetele şi am reuşit să-i lucrez efectiv, în condiţiile în care el sătea pe scaun, eu îi lucram şi aparţinătorii sau asistenta mea îi ţinea mâinile pe urechi apăsate. A acceptat să-i lucrez. Niciodată nu am experimentat o mai mare senzaţie de încredere pe care o are cineva, raportat la mine", mai spune Stere Doru.

Cel mai frică i-a fost de zgomotul făcut de aparate

Mama lui Alex, Ionela Urs, spune că nu este deloc greu să creşti un copil cu tulburări în spectrul autist, dar este nevoie de multă răbdare şi înţelegere. Ionela Urs spune că după câteva luni în care a făcut cunoştinţă cu medicul stomatolog, după câteva lucrări efectuate de Doru Stere, Alex s-a familiarizat cu ceea ce se întâmplă acolo şi nu îi mai este frică.

"A fost foarte greu să-l duc la medicul stomatolog, pentru că din cauza zgomotelor, care sunt acolo, îi este frică, şi atunci trebuie să mergi un timp mai îndelungat până se obişnuieşte cu zgomotele respective. De convins nu a fost greu, pentru că Alex este un copil destul de înţelegător, dar nu a fost chiar aşa de simplu. Cu înţelegerea şi bunăvoinţa domnului doctor am reuşit. Cel mai frică i-a fost de zgomotul făcut de aparate.

 photo vlcsnap-2014-02-13-13h09m17s30_zps26931294.jpg

Acum nu mai îi este frică, acum putem merge la medic şi să îi facem ce avem de-i făcut. Deocamdată nu l-am dus la alţi medici stomatologi, doar la domnul doctor Stere. Vom încerca dacă va fi nevoie să mergem şi în altă parte, dar pe cât posibil vom merge tot la domnul doctor. Acolo îi este mai uşor, cunoaşte mediul şi e mai simplu pentru el", spune Ionela Urs.

Programului pilot de desensibilizare şi intervenţii stomatologice al Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ s-a derulat pe bază de voluntariat. În momentul de faţă şi alte centre din ţară care se ocupă de copiii cu autism s-au arătat interesate de preluarea practicii de la Bistriţa.

"De ani de zile există aceeaşi problemă, şi e o problemă care se agravează şi anume faptul că copiii cu anumite dizabilităţi nu pot colabora, nu au acces la servicii stomatologice, nu mă refer la servicii stomatologice gratuite, ci pur şi simplu la servicii stomatologice în localităţile în care trăiesc, din diverse motive. Unul dintre motive ar fi cel legat de faptul că copiii nu colaborează, ceea ce e specific afecţiunii pe care o au. Al doilea, medicii stomatologi nu sunt dispuşi să aloce timp şi efort să ofere aceste servicii, preferând să le ofere celor cu care nu au atât de lucru.

Noi ne-am confruntat cu problema asta de la înfiinţare, din 2008, având foarte mulţi copii cu autism care aveau carii, probleme dentare şi nu puteau beneficia de serviciile astea şi atunci am am conceput un program. Ideea acestuia a venit în urma unei întâlniri de anul trecut, la care a participat Colegiul Medicilor Stomatologi. Am găsit un medic dispus să colaboreze, anterior noi am mai colaborat şi cu domnul doctor Marius Pop. Am găsit un medic mai tânăr şi dispus să înveţe, pentru că trebuie să înveţi cum să abordezi un copil cu autism şi am început exact pe baza teoriei să facem programul acesta de desensibilizare pas cu pas. E un program de inspiraţie americană, pentru că acolo nimeni nu rămâne pe dinafară, numai la noi se întâmplă asta.

A fost un proiect gratuit, exclusiv pe bază de voluntariat

Suntem foarte bucuroşi să vedem că avem rezultate foarte bune. Au fost puţine cazurile de copii cu care nu s-a putut lucra, într-un cabinet normal, fără anestezie generală, pentru că asta e problema. Toţi spun - nu stă cu gura deschisă, nu poţi să lucrezi nimic, trebuie dus la o clinică de specialitate, unde, din păcate, tot ce se face e pe principiul extracţiei. Imaginaţi-vă să aveţi un copil cu o carie mică şi să trebuiască să mergi, să te internezi la o clinică, unde nici măcar să nu se plombeze caria, ci să scoată dintele.

 photo vlcsnap-2014-02-13-13h09m33s193_zps9dda29a0.jpg

A fost un proiect gratuit, exclusiv pe bază de voluntariat. Ce s-a plătit, când s-a plătit au fost materialele, în rest a fost nevoie numai de bunăvoinţă şi cred că şi de experienţa noastră.

Eu ştiu că am dat tonul de la Bistriţa, pentru că ne-au contactat mai multe organizaţii, tot de autism, din ţară. Ştiu că sunt multe organizaţii care şi-ar dori să organizeze programe similare, noi le ţinem pumnii şi le dorim să facă lucrul ăsta. pare la prima vedere o problemă minoră, dar ste majoră, pentru că înrăutăţeşte orice durere, ne înrăutăţeşte comportamentul tuturor, mai ales a unor copii care au deja probleme de comportament. Ideea este că dacă începi la timp şi familiarizezi copilul cu mediul dintr-un cabinet stomatologic, cu sunetele, zgomotele, luminile şi atingerile specifice, atunci poţi spera la o intervenţie. Nu se întâmplă imediat, durează şase, şapte luni. Poate dura un an sau o lună, depinde de abilităţile copilului şi cât de bine ştii să structurezi demersul", spune Ana Dragu, preşedintele Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa.

La Bistriţa programul de desensibilizare se va relua începând cu luna iulie 2014.

Articole din aceeasi categorie
Sediul Consiliului Județean Cluj se pregătește să devină prima clădire publică „verde” din România, prietenoasă cu mediul și cu un consum de energie extrem de redus, aproape de zero.
22 Mar. 2019
11:10
2
Planetariu Mobil revine la Cluj-Napoca, în perioada 14 – 17 aprilie 2019 cu un spectacol nou "Jumatate de secol de la primul pas pe Luna".
21 Mar. 2019
12:34
0
În cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătățirea infrastructurii rutiere a judeţului, Consiliul Județean (CJ) Cluj a demarat pe drumul judeţean DJ 103M Vâlcele – Rediu - Aiton o serie de lucr
21 Mar. 2019
11:50
0
Asistența Individuală Integrată (AII) reprezintă cea de-a doua etapă a Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc“, un program unic în România, care își
21 Mar. 2019
08:30
0
Gazda ceremoniei de premiere va fi comisarul european Mariya Gabriel, alături de alți lideri ai statelor membre și va avea loc în dimineața zilei de 21 martie, începând cu ora 10.35.
20 Mar. 2019
11:41
0
Săptămâna 11-17 martie a fost dedicată controalelor T.I.S.P.O.L. Seatbelt (acțiunile Poliţiilor Rutiere din Europa, vizând purtarea centurilor de siguranţă de către ocupanţii maşinii).
19 Mar. 2019
08:30
0

Post new comment

Comentarii

Tin neaparat sa va felicit,pur si simplu ce faceti faceti din pasiune pentru oameni.Pentru oameni care uneori par respinsi de societate din diverse probleme.De ce?Si eu,am fost ajutata,tot la medic dentist la privat,cu suflet mare.Tin sa mai multumesc la Dumnezeu,ca mai exista medici adevarati si-n Romania,chiar daca ei sunt sub lupa(putini,greu de gasit).Multumim din plin.

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide