Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 07 Noi. 2016, 16:20
4
3800

UBB, scrisoare deschisă către președinte și premier privind cercetarea: "Deşi câştigăm aceeaşi competiţie, calitatea aurului din medaliile primite este diferită!"

Universitatea Babeş-Bolyai a transmis luni o scrisoare deschisă către preşedintele României, premierul României şi europarlamentarii români, cu privire la finanţarea şi susţinerea activităţilor de cercetare. Profesorii sunt nemulțumiți de faptul că, din cauza salariilor, veniturile din granturile europene se reduc drasctic și cer ajutor pentru ca profesorii să nu mai caute să mute granturile la alte universități din Europa.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Scrisoarea deschisă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a fost transmisă "în numele şi pentru păstrarea competitivităţii academice româneşti" către preşedintele României, Klaus Iohannis, primul-ministru Dacian Cioloş și către europarlamentarii români.

"Politica declarată a Uniunii Europene este de a avea o dezvoltare echilibrată şi echitabilă a ţărilor membre. Nucleul competitivităţii unei ţări este reprezentat de cunoaşterea generată în mediul academic, care oferă soluţii inovatoare ce prezintă apoi un avantaj competitiv al ţării la nivel internaţional, cu impact pozitiv asupra calităţii vieţii şi funcţionării sociale a cetăţenilor", se arată în scrisoarea deschisă.

În trecut, arată reprezentanții UBB, competiţiile academice organizate la nivelul Comisiei Europene au pornit de la principiul echitabil, după care cei care câştigă într-un program să se bucure de aceleaşi beneficii, indiferent de unde provin, respectiv vestul sau estul Europei.

"Într-adevăr, aria internaţională a cercetării şi educaţiei este una globalizată, astfel încât cheltuielile academice în cercetarea de vârf (de ex. preţurile cărţilor, taxele la conferinţe şi cursurile de formare etc.) sunt aceleaşi. Contractul cadru folosit în programul Orizont 2020 a venit cu precizarea neechitabilă ca salariile din granturile câştigate prin competiţie la nivel european să se raporteze la funcţia de bază a cadrului didactic/de cercetare (interpretare coroborată şi de răspunsul ANCSI nr. 3659/29.09.2016 la adresa transmisă de UBB în luna iulie 2016, prin care se solicita clarificarea articolelor Contractului cadru). În consecinţă, veniturile din granturile europene se reduc drastic (de ex. până la 31 RON/oră pentru un profesor din UBB şi 15 RON/oră pentru un lector din UBB). Altfel spus, deşi câştigăm aceeaşi competiţie, calitatea aurului din medaliile primite este diferită! Atenţie, nu vorbim aici de fondurile europene structurale şi de coeziune, unde scopul nu este în primul rând susţinerea excelenţei, ci a dezvoltării, iar competiţia se organizează în ţară şi, aşadar, este normal să se încadreze la referinţele financiare locale. Vorbim despre competiţii care îşi propun să susţină excelenţa şi competitivitatea, organizate prin unităţi ale Comisiei Europene şi al căror discurs public sugerează că toţi câştigătorii sunt trataţi similar, ca europeni", se arată în document.

Reprezentanții universității clujene arată că schimbarea din programul Orizont 2020 are trei consecinţe nefaste, cu efect imediat asupra mediului academic românesc și anume:
(1) Cadrele didactice/cercetătorii cu granturi în derulare doresc să le mute la universităţi din vestul Europei;
(2) Cadrele didactice/cercetătorii care au câştigat granturi europene nu doresc să le contracteze şi/sau caută să le mute în vestul Europei;
(3) Cadrele didactice/cercetătorii performanţi din universităţile româneşti aplică în competiţii europene prin universităţi din vestul Europei.

"Asistăm aşadar la un fenomen de brain drain („migrare a creierelor”), iar în aceste condiţii nu mai poate să fie vorba de reducerea inegalităților la nivel european, ci, dimpotrivă, de accentuarea lor. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin eforturi proprii, a reuşit să ocupe cele mai importante poziţii ale unei universităţi româneşti în clasamentele internaţionale ale universităţilor în 2016. Aceasta, în condiţiile în care bugetul UBB este de cel puțin 10 ori mai mic decât cel al ultimei universităţi din clasamentele de referinţă. În condiţiile impuse însă de finanţarea proiectelor de cercetare prin programul Orizont 2020, asistăm la pierderea şi/sau demotivarea zonelor de competitivitate din UBB, astfel încât nu doar că nu vom reuşi să recuperăm diferenţele faţă de alte universităţi majore ale lumii, dar nu vom reuşi nici măcar să ne mai păstrăm statutul actual", arată cadrele didactice ale UBB.

Reprezentanții universității au informat forurile naţionale şi europene competente, încă din luna mai a anului curent, dar răspunsul, spun ei, întârzie şi orice întârziere are consecinţe catastrofale asupra mediului academic românesc.
"De aceea, pe această cale, vă solicităm sprijinul în corectarea acestei situaţii, în spiritul valorilor de echitate care unesc ţările europene, luându-se în calcul următoarele posibilităţi de soluţionare:
(1) Obţinerea unei excepţii pentru România (alte ţări din estul Europei au cerut acest lucru şi l-au obţinut);
(2) Interpretarea constructivă a reglementărilor, în sensul că finanţarea se face conform cadrului/reglementărilor naţionale, aşa cum se întâmplă în Programul Cadrul 7. Interpretarea trebuie să fie explicită şi asumată de Comisia Europeană, pentru a evita situaţia în care, mizând pe anumite neclarităţi, am fi tentaţi să oferim noi local această interpretare, iar apoi să ne găsim în faţa unor anchete ale forurilor de specialitate europene;
(3) Modificarea cadrului existent, pentru un tratament mai echitabil al ţărilor din estul Europei”, sut propunerile pe care UBB le-a făcut.

Articole din aceeasi categorie
Poliția Română se modernizează. Ministerul Afacerilor Interne a eliminat interdicția ca subofițerii și pompierii să aibă semne particulare mari sau tatuaje la vedere, în ținutele de vară.
22 Noi. 2017
18:35
1
Blocul Național Sindical, Cartel Alfa și 39 de grupuri neguvernamentale cheamă oamenii în stradă, duminică, 26 noiembie, pentru a cere retragerea legilor Justiției și a legilor de modificare a coduril
22 Noi. 2017
16:29
0
Peste 60 de donatori s-au prezentat încă de la primele ore ale dimineții la Centrul Mobil de Donare de sânge amplasat miercuri în Parcul Sportiv Universitar "Iuliu Hațieganu".
22 Noi. 2017
15:05
0
Monica Iacob Ridzi a fost eliberată condiționat, după ce a executat 2 ani și 9 luni din cei 5 ani de închisoare la care a fost condamnată pentru fapte de corupție.
22 Noi. 2017
13:37
2
Lucrările la DJ 107M, un sector de drum montan, sunt în plină desfășurare. CJ Cluj vrea să finalizeze lucrările până la venirea iernii.
22 Noi. 2017
13:20
0

Post new comment

Comentarii

ce buna-i gagica aia ce sta cu spatele.

Sa fie personajul feminin din poza inrudit cu familia Bocila? Ne prezinta formele ondulate ale posteriorului apetisant si crocant, fica lui Bocila, Cezara cumva ? A mers ea la olinpiade, a luat 10 la romana, i-a note mari la examene, ei si? Ne intereseaza pe noi asa ceva? E vedeta, sau o faceti voi? Astea sunt problemele Clujului?

"Mai echitabil", zici. Academic, zici.

Proiect B: exceptional! Promovezi un subiect de film si castigi bani! Cel mai bun film la Hollywood! Drumul spre Hollywood a inceput! Un film senzational se va produce la Hollywood! Totul depinde numai de tine! Solicita acum detalii la adresa de email: stan.petrica@yahoo.com

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide