Americanii au trimis drone MQ-9 Reaper la baza aeriană de la Câmpia Turzii

by admin

Forțele Aeriane ale Statelor Unite au relocat în România, la baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii, dronele MQ-9 Reaper de la baza aeriană poloneză Miroslawiec, potrivit Hotnews.

Este a doua relocare în ultimul an, după ce aeronavele fără pilot au mai fost staționate timp de două luni la Câmpia Turzii și în vara anului trecut.

Măsura este una temporară care ar urma să dureze pe perioada primăverii, anunță Forțele Aeriene SUA din Europa într-un comunicat.

Misiunea care începe acum în ianuarie 2020 „a fost complet coordonată cu guvernul român. Este concepută pentru a promova stabilitatea și securitatea în regiune și pentru a consolida relațiile cu aliații NATO și alți parteneri europeni”, transmite US Air Force.

Dronele MQ-9 Reaper sunt, practic, pentru a doua oară la Câmpia Turzii după ce anul trecut din iulie și până în august dronele au fost relocate din Polonia cât timp la baza de la Miroslawiec AB au avut loc lucrări la pista de aterizare.

Practic, sunt aeronave fără pilot, dar teleghidate, special gândite atât pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, cât și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte.

Ultimul cel mai răsunător exemplu de astfel de misiune a fost tocmai asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.

SUA detin aproximativ 195 de drone MQ-9 Reaper. Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km si poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri.

Drona, subsonica (viteza maxima de 370 km/h) si propulsata de o elice, este produsa de General Atomics Aeronautical Systems.

O drona MQ-9 Reaper a fost prezentata in luna noiembrie a anului trecut la un miting aerian din Nevada, SUA, intr-o aparitie rara. Potrivit publicatiei The Aviationist, aeronava era “aproape silentioasa” si “a trimis un fior rece colectiv” printre spectatorii de la show-ul aerian.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza