Cea mai de temut dronă din lume a ajuns în Câmpia Turzii. Cu un astfel de model a fost ucis liderul iranian Soleimani

by admin
aaaa

Drona MQ-9 Reaper, cu ajutorul căreia americanii l-au omorât pe liderul iranian Soleimani, a ajuns în dotarea Bazei Aeriene 71 „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. Aceasta va fi utilizată în misiuni de culegere de informații, supraveghere și recunoaștere aeriană, cel mai probabil în zona Mării Negre și în estul Ucrainei.

Drona este foarte performantă și poate fi comandată de la distanță. Statele Unite ale Americii dețin peste 200 de astfel de drone, considerate de specialiști armele viitorului. Construite pe modelul MQ-1 Predator, au fost gândite pentru găsirea și neutralizarea de ținte, iar în plan secundar au ca scop culegerea informațiilor, potrivit US Army. MQ-9 Reaper are o greutate de 2,22 tone, poate zbura la altitudini de peste 15.000 de metri, având o autonomie de 1.850 de kilometri. Deține un motor de 900 de cai putere, poate să atingă viteza de 480 km/h, iar greutatea maximă pe care o poate transporta este de 4.700 de kilograme.

Nu este pentru prima dată când aceste drone se află pe teritoriul țării noastre. Anul trecut au avut loc și alte misiuni cu aceste aparate de zbor. Misiunea de acum, în schimb, are rolul de a asigura securitatea și stabilitatea în regiune. Departamentul de Apărare din SUA a modernizat în ultimii doi ani Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, cheltuind aproximativ 3 milioane de dolari.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza