Drama copiilor cu părinți în străinătate, temă de spectacol la Reactor

by admin

“Sunt una dintre fortunate” este un spectacol despre sutele de mii de copii români care au crescut între două telefoane, între două pachete, care au suflat în lumânări aniversare pe video. Va avea loc duminică, 2 februarie, de la ora 20, la Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca.

Totodată, spectacolul este despre mamelor lor care au plecat fără să se poată uita înapoi, care au îngrijit simultan bătrâni în Italia și copii în România, şi care au reuşit să găsească forța de a rămâne la suprafață într-un climat economic extrem de nesigur, atât acasă, cât și în ţările spre care au plecat. Este despre cei care au învăţat să trăiască între aici şi acolo.

„La începutul anilor 2000, în căutare de mai bine, o femeie își împachetează câteva haine și pleacă în Italia, unde ajunge să lucreze ca badantă. Fiul ei de șapte ani rămâne acasă, în grija bunicii. Cu o privire intimă, Sunt una dintre fortunate dezvăluie secvențe din evoluția relației mamă-fiu, dar și parcursurile lor individuale”, spun organizatorii.

Textul are la bază câteva din cele 50 de interviuri realizate în cadrul proiectului Anonimii Migrației – cu precădere în satele Carastelec, Hida și Marca, județul Sălaj.

Regia este semnată de Lorand Maxim, textel de Alexandra Voivozeanu, scenografia de Anda Pop, documentarea de Ágota Ábran, Corina Bejinariu, Valer Simion Cosma, Iulia Hossu, Lorand Maxim, Vlad Petri, Anda Pop, Alexandra Voivozean, iar muzica de Panna Adorjáni, Zsolt Bodoki-Halmen și Dániel Láng.

În distribuție: Oana Hodade, Dániel Láng și Doru Taloș.

Spectacolul este o producţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza