Fabrica de Pensule a primit Premiul pentru rezistență în cultură, la Gala AFCN

by admin

În cadrul Galei Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional au fost distinse cu premii organizaţii nonguvernamentale şi manageri culturali din toată țara, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Institutul Cultural Francez, sala Elvire Popesco.


Premiul pentru rezistenţă în cultură a fost acordat Federaţiei Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca. Potrivit juriului, organizaţia clujeană „a reuşit să realizeze de la înfiinţare un număr mare de expoziţii, spectacole, prezentări video, proiecţii de film, conferinţe, simpozioane, ateliere, programe educative şi de artă, dezbateri, a creat un spaţiu de referinţă cu care se asociază, a dat artişti consacraţi şi creatori locali şi internaţionali, a reuşit să-şi definitiveze un public numeros, a construit o comunitate ai cărei membri se implică nu doar în producţii culturale, ci şi în dezvoltarea politicilor culturale”.

Artiștii clujeni au mulțumit pentru recunoașterea eforturilor și și-au felicitat echipa pentru toată munca vizibilă și invizibilă depusă în cei 10 ani.

„Este important să ne reamintim că sutele de expoziții, spectacole, ateliere, dezbateri și variile proiecte, succesul și stabilitatea premiate azi înseamnă de fapt 10 ani neîntrerupți de “transformări instituționale” – care, în realitatea trăită a lucrătorilor Fabricii au însemnat o muncă grea, de prea multe ori la limita autoexploatării.

Credem că lumina reflectoarelor trebuie să cadă pe lucrătorul cultural, pe condițiile acestuia de lucru, între nesiguranța existențială și capturare. Ca un prim pas, trebuie să spunem: slavă mâinii de lucru!”, au scris aceștia pe Facebook.


“Anul 2019 a fost un an destul de frământat. (…) M-am uitat din nou la ce propuneri s-au întâmplat în anul acesta şi este foarte interesant că în tot mai multe proiecte se remarcă interesul pentru formarea de noi generaţii de artişti, unei noi generaţii de spectatori pentru cultura română şi e încurajator şi o mare bucurie să vedem acest lucru. Şi veţi vedea şi în proiectele care au fost nominalizate cât de importantă este această preocupare. E important şi de remarcat că se manifestă tot mai accentuat o preocupare pentru dezvoltarea durabilă, că tot mai multe festivaluri, expoziţii şi bienale sunt preocupate de folosirea responsabilă a materialelor, de reducerea atât cât este posibil a amprentei de dioxid de carbon în activităţile pe care le desfăşoară, şi credem că este o direcţie strategică importantă pe care trebuie să o avem în vedere şi în strategia pentru următorii doi ani”, a spus directoarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Irina Cios.

În cadrul galei au fost acordate zece premii pentru organizaţii şi manageri din domeniul cultural şi un premiu special, pentru soluţii inovatoare în promovarea culturii scrise.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza