Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea, a declarat astazi intr-o conferinta de presa ca a avut, recent, o intrevedere cu inspectorii scolari generali in cadrul careia au fost discutate aspecte importante pentru invatamantul preuniversitar, privind reforma in invatamant. Subiectele abordate de conducerea Ministerului Educatiei s-au referit in special la comasarea claselor si la eficientizarea utilizarii banului public care este destinat invatamantului preuniversitar.
“Nu trebuie create, la nivelul localitatilor, iluzii in cea ce priveste existenta sau inexistenta unor clase, legat de accesul elevilor, spre exemplu, la liceu. De aceea a fost foarte importanta intalnirea fata in fata cu inspectorii generali. Trebuie sa avem taria sa ne privim in ochi atunci cand vizam fundamentarea cifrei de scolarizare. Pentru noi poate fi un lucru foarte sec, un numar total de elevi, un numar de elevi pe clase si rezulta un numar de clase pentru fiecare judet. Insa, pentru fiecare judet in parte este important ca profilul sa se gaseasca in conformitate cu nevoile si optiunile elevilor. In sensul acesta a avut loc discutia cu inspectorii scolari”, a declarat Oana Badea.
Secretarul de stat a asteptat un feedback din partea Inspectoratelor Scolare pentru o reforma in invatamant adaptata nevoilor fiecarui judet in parte. “Totodata, nu putem fi ipocriti! Asa cum toata lumea stie, Ordonanta 114 implica un set de actiuni pe care inspectorii scolari generali le au de indeplinit. Dupa cum stiti, un document transmis Inspectoratelor scolare judetene cerea acestora, pe de-o parte, sa propuna masuri care pot duce la eficientizarea retelei scolare, respectiv la eficientizarea utilizarii banului public care este destinat invatamantului preuniversitar, si pe de alta parte, exista o solicitare de simulare a propunerilor de masuri pe care Ministerul Educatiei le-a inainta si sindicatelor in discutia pe care a avut-o saptamana trecuta. Era foarte importanta aceasta simulare pentru ca ne dadea un feedback cu privire la potentialul pe care il are orice propunere de masura la nivelul judetului. Am vrut sa vedem in consecinta in ce masura profilul fiecarui judet isi va lasa amprenta asupra celor patru propuneri de masuri. Trebuie sa recunosc ca discutia fata in fata cu inspectorii scolari ne-a adus foarte clar imagini ca o masura sau alta este asteptata intr-un judet sau altul si poate produce un beneficiu sistemului de invatamant preuniversitar, in timp ce alta masura n-are cum sa mai produca vre-un efect. Si aici va dau exemplul judetului Covasna, unde am identificat ca in mediul rural exista 39 de comune in care exista o singura unitate de invatamant cu personalitate juridica”, a mai precizat secretarul de stat in Ministerul Educatiei.
Gina Stanciu