Gripa aviară, diagnosticată într-un județ vecin cu Clujul

by admin

Un focar de gripă aviară a fost identificat în județul Maramureș, într-o fermă de găini. Potrivit Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au fost alertate și autoritățile din județele învecinate pentru a lua măsuri care să prevină răspândirea bolii.

„În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 şi conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor, în videoconferinţă cu Prefecţii din Maramureş şi judeţele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situaţiei provocate de diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din județul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe ţări europene”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Pentru izolarea focarului de infecție au fost luate deja măsuri specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramureş şi judeţele limitrofe. „La această oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Măsuri similare au fost luate la nivel național, pentru a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce în Polonia au fost diagnosticate 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă.  Luni, Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria a anunţat la rândul ei că virusul H5N8, o tulpină a virusului de gripă aviară, a fost descoperit la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, nord-vestul țării.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza