Paradoxul social media: cât de singuri suntem într-o rețea cu milioane de utilizatori

by admin

Avem sute sau ”k” prieteni pe facebook, adunăm like-uri, comentăm pe subiecte la modă, ne dăm check-in în locuri speciale și facem story-uri despre viața noastră perfectă. Din spatele unui ecran, fericirea e la un scroll distanță. Totuși, știrea care ține de ieri prima pagină ne dă cu ”block”! Cum adică a murit Cristina Țopescu și a fost găsită după două-trei săptămâni? Nu a sunat-o nimeni, nu i-a bătut cineva la ușă, nu a întrebat-o nimeni de sănătate în tot acest timp?!

”Să nu ne trezim dimineața și prima dată să ne conectăm online, în loc să ne conectăm cu noi înșine!”, atrage atenția psihologul Gabriela Culda.  Dar câți dintre noi procedăm astfel? De multe ori nici nu ne dăm seama cât de dependenți suntem de Facebook sau Instagram. A devenit o obișnuință să petrecem timpul dând scroll printre postări și ne place să ne amăgim că astfel ținem legătura cu prietenii, rămânem la curent cu ce se întâmplă și eventual culegem informații utile. Adevărul e că mulți dintre utilizatori cu predispoziție introvertă pun prea mult accent pe interacțiunea virtuală și ignoră lumea reală.

„Da, social media ne poate crea un cadru de așa natură că am putea avea mulți prieteni. Oamenii interacționează foarte ușor, iar de aici li se poate întări ideea că uite cu câtă lume vorbesc. Nefiind față în față, aceștia își dezvăluie reciproc cele mai accesibile lucruri. Mai degrabă își spun bucuriile, lucrurile de care se mândesc, rezultatele, și mai puțin partea aia neplăcută care, de fapt, face ca doi oameni să se apropie”, explică Gabriela Culda.

Acești oameni trăiesc practic o iluzie. Sunt atât de conectați la viața lor virtuală, încât o confundă cu cea reală și nici nu par să aibă o problemă cu asta. „Sigur că există genul acesta de persoane și nu vorbim despre depresie. Dacă am vorbi despre asta este posibil ca acele persoane să nu aibă nici chef să intre pe o rețea de social media. Sunt persoane care își umplu un gol prin foarte multe interacțiuni și sunt foarte facile în acest cadru online. Unul dintre motive este al tristeții, dar nu este singurul. Și anxietatea socială pe care o au unii îi face să apeleze la social media. Există tipuri de persoane care nu au nicio problemă de depresie sau anxietate, dar și-au făcut din asta un mod de viață”, subliniază psihologul.

Inclusiv persoanele introvertite sau antisociale își găsesc confortul în rețelele sociale. În spatele unei poze de profil, care poate fi sau nu reală, putem fi cine vrem noi să fim. Dar asta nu ne face mai fericiți. ”Unii dintre noi nu pot să interacționeze decât în această formă online și le este foarte greu să-și dezvolte abilități cu omul față în față. Alții n-au problema aceasta, dar în continuare au nevoie de stimulare și interacțiune. În mediul online, interacțiunea este lipsită de orice risc, pentru că ești în spatele unui calculator și eviți sentimentul de rușine sau de stres care ar putea fi provocate față în față”, spune Gabriela Culda.

Rezolvarea cere în primul rând conștientizare și autocontrol. Asemenea oricărui viciu, dependența de social media cere o perioadă de dezintoxicare. „Ar fi bine să avem o perioadă pe zi în care să nu folosim rețelele de socializare deloc. Să avem un interval de două-trei ore în care să facem o pauză. Să nu ne trezim dimineața și prima dată să ne conectăm online, în loc să ne conectăm cu noi înșine. De asemenea, seara nu trebuie să mai folosim atât de mult rețelele înainte de a adormi”, încheie psihologul Gabriela Culda.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza