Proiectul european de 355 de milioane pentru rețele de apă în Cluj și Sălaj a demarat oficial

by admin

A fost semnat primul contract de lucrări din cadrul proiectului european în valoare de peste 355 de milioane de euro ce vizează dezvoltarea rețelei de apă din județele Cluj și Sălaj.

Mai exact, marți, 18 februarie, a fost semnat primul contract de lucrări din cadrul proiectului ce vizează „Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020″. În valoare totală de peste 355,6 milioane de euro, proiectul derulat de Compania de Apă “Someș” S.A. beneficiază de finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

„E un moment extrem de important, ce prefațează începerea efectivă a lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de apă. În cel mai scurt timp vom începe semnarea contractelor ce vizează lucrări din județul Cluj. La final, acest proiect european mamut va crește la 100% procentul de racordare la sistemul centralizat de apă potabilă a gospodăriilor din județ”, declară Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În ceea ce privește contractul semnat azi, în valoare de 28.855.642,66 lei, acesta vizează extinderea și reabilitarea rețelelor de apă din orașul Cehu Silvaniei (județul Sălaj) și localitățile aparținătoare, pe o lungime de circa 37 de km, extinderea și reabilitarea a aproape 10 km de rețea de canalizare, edificarea a 7 stații de clorinare și rezervoare de înmagazinare a apei, totul finalizându-se cu executarea de branșamente și racorduri la consumatori. Lucrările de construire sunt prevăzute să dureze circa 18 luni.

“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 355.636.401 euro, din care 77,55% reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul de Coeziune. Investițiile care se vor derula în următorii cinci ani vor îmbunătăți infrastructura de apă și apă uzată din nu mai puțin de 174 de localități, din care 76 în județul Cluj și 98 în județul Sălaj.

Vor fi realizați, astfel, în cele două județe, peste 1.550 de kilometri de aducțiuni, rețele de apă, colectoare și rețele de canalizare, respectiv se vor construi și moderniza surse de apă și stații de tratare, stații de epurare, stații de pompare, rezervoare, în paralel cu automatizarea continuă a infrastructurii.

Cea mai importantă lucrare din cadrul proiectului o va constitui ceea ce pro­babil va fi cea mai lungă aducțiune de apă potabilă din România, o magistrală principală de 164 de kilometri, cu 153 de kilometri de magistrale se­cundare ca și ramificații ale celei principale, care vor transporta în întreg județul Sălaj apa de excelentă calita­te potabilizată la Stația de tratare Gilău, din județul Cluj.



Te-ar putea interesa si

Comenteaza