Prescripţia electronică presupune scrierea reţetei în aplicaţia conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pentru asta medicii au nevoie de un calculator conectat la internet şi o imprimantă. Pacientul va primi o reţetă tipărită care va conţine un cod de bare, care va putea fi citit în farmacii.
"Dacă până acum prescripţia medicală în regim compensat, gratuit putea fi ridicată doar de la o singură farmacie o dată cu implementarea prescipţiei electronice aceasta va putea fi fracţionată, dacă asiguratul nu va găsi toate medicamentele la prima farmacie accesată, sau nu va dori să le ridice în aceeaşi zi se va putea adresa oricâtor farmacii până la eliberarea completă a reţetei", a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj.
Pacienţii nu trebuie să îşi facă griji că vor rămâne fără reţetă în cazul în care există probleme la conexiunea de internet.
"Va putea utiliza prescripţia offline, este prescripţia în format electronic care poate fi completată de medicul prescriptor utilizând o aplicaţie informatică care nu este conectată la sistemul informatic pentru prescriere electronică a Casei Naţionale de Asigurări, dar în condiţiile în care prescrie off-line medicul să introducă în anumite termene prescripţia în sistem. Se vor utiliza prescripţiile offline în situaţiile excepţionale când medicul nu va putea fi online", declară Crina Grozav.
Atât medicii cât şi farmaciştii au fost instruiti în ceea ce priveşte prescripţia electronică care până la finalul acestui an va fi utilizată în paralel cu reţetele clasice pe hârtie autocopiativă. Prescripţia electronică permite controlul în timp real al prescrierilor efectuate şi al medicamentelor eliberate de farmacii.