”I-am solicitat public Ministrului Sănătății, Victor Costache, să schimbe de urgență conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj, în frunte cu Petrică Șușca!”, a anunțat deputatul USR Emanuel Ungureanu. Acesta a fost azi într-o nouă vizită neanunțată la spital și a filmat neregulile găsite pe secția de Anatomie Patologică. În imaginile furnizate de el se văd pereți scorojiți, încăperi fără aerisire și dosare de pacienți depozitate necorespunzător.
Ungureanu acuză managementul spitalului că închide ochii la neregulile legate de igienă, lipsa dotărilor corespunzătoare și numărul mare de infecții nosocomiale. Mai mult, acesta susține că aceste infecții nosocomiale ar fi provocat moartea unui pacient internat pe secția Chirurgie 2, în luna august, iar medicii fac raportări false.
”De la zona de intrare în spital, până la zona de acces pentru pacienții care vin în stare gravă, toate circuitele sunt nefuncționale, nu respectă normele de igienă și pacienții sunt puși în pericol. Din cauză nu există dotările minime corespunzătoare, din cauza lipsei de protocoale, a lipsei substanțelor dezinfectante, mor oameni”, a declarat deputatul.
După un schimb de replici purtat pe scările spitalului cu managerul Petru Șușca, acesta din urmă a organizat o conferință de presă prin care a încercat să răspundă acuzațiilor care i se aduc. Printre altele, Șușca a ținut să sublinieze faptul că în ultimii ani s-au făcut investiții importante în modernizarea și dotarea unității, dar recunoaște că mai sunt încă neajunsuri. ”Sunt 33 de clădiri, unele din 1900. Discutăm despre reparații curente în condițiile în care eu, când am venit manager, am început cu UPU, că nu aveam CT în UPU. Am continuat cu blocurile operatorii, am schimbat toate paturile din ATI, am cumpărat un angiograf nou, pentru că reparațiile la cel vechi erau prea scumpe. Am investit în imagistică și acum spitalul de Urgență are cea mai mare bază imagistică din România. La Chirurgie 2 am venit cu dotări de 1.400.000 de lei, dar le facem pe rând. Nu putem închide o secție-două de tot, pentru că trebuie să asigurăm și tratarea pacienților”, a spus Șușca.
La rândul său, directorul medical al SCJU, Adela Golea, a făcut referire la infecțiile nosocomiale, care apar tot datorită hibelor din sistem. ”Noi ar trebui să lucrăm cu două unități de măsură. În primul rând încercăm să renovăm aceste clădiri care funcționează de la 1800 și ceva și apoi trebuie să existe un plan care să înlocuiască la 2, la 3 sau la 5 ani. Atâta timp cât ai puține secții de Terapie Intensivă, aparatura care ar trebui să funcționeze un număr de ore pe lună, la noi funcționează 24 din 24. Și atunci am aparatură perimată după numai 2 sau 3 ani dinc auză că funcționează non stop. Apoi, spitalele din România au partea socio-medicală pe care nu o preia nimeni. Ne-am dezvoltat tehnologic foarte mult, au apărut tot felul de dispozitive și soluții foarte bune de altfel, care cresc șansele de supraviețuire pentru pacienți care înainte nu aveau nicio șansă. Dar aceștia au nevoie de îngrijiri speciale care nu se pot face tot pe secțiile de Terapie Intensivă. Și atunci ne trezim că avem pacienți care se întorc cu complicații, cu infecții sau cu alte probleme”, a declarat Golea.
Ce usor arunca vorbe, acest domn.. Nu sunt circuite ? Pa autorizatie de functionare. Sau circuitele apar instant odata cu angajarea nevestei.