Teologul clujean Radu Preda, demis din fruntea IICCMER: „cultura memoriei în România, subminată de indivizi abulici, egolatari, răzbunători”

by admin

În seara zilei de 14 ianuarie 2020, premierul Orban a semnat decizia demiterii teologului clujean de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Decizia a fost anunțată de Preda pe pagina sa de Facebook, cu precizarea că „nu doar ca actul este ilegal, avand mandat legal (protectiv, cum spun juristii), dar este imoral”.

„Presa a preluat, ticălos, acuzații care îmi sunt aduse de un an de zile de un grupuscul de la institut și care nu s-au dovedit întemeiate până acum. Un “clasic” război pentru putere. Personal, am anunțat din vreme că, în ciuda primirii celui de al doilea mandat, am de gând să plec, dar lăsând instituția și mai ales tema pe mâini bune. Se pare că unii nu au mai avut răbdare. Una peste alta, cultura memoriei în Romania, la trei decenii de la căderea comunismului, este subminată de indivizi abulici, egolatari, răzbunatori, toxici, fără anvergură, capabili de trocuri politice imunde etc”, a apreciat acesta.

Potrivit Hotnews, Orban l-a demis pe Preda imediat ce a primit, marți, o notă de informare de la corpul de control al premierului privind documentarea efectuată la acest institut.

Clujeanul Radu Preda era șef al IICCMER din martie 2014, fiind numit în funcție de premierul de atunci, Victor Ponta.

„Mai multe documente obținute de site-ul Să fie lumină, dar și mărturiile unor actuali și foști angajați sau colaboratori ai IICCMER, arătau, într-un articol publicat în noiembrie anul trecut, o instituție a statului român – fundamentală în misiunea ei istorică – adusă într-o criză profundă sub conducerea unuia dintre cei mai cunoscuți teologi ortodocși români, Radu Preda”, potrivit publicației menționate.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza