TOA Summer Academy va avea loc la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Invitat special este David Lomeli, unul dintre cei mai buni tenori ai lumii în acest moment

by admin

TOA Summer Academy este la cea de-a treia ediție, iar anul acesta va avea loc în perioada 15-19 iulie la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Prin participarea la cursurile TOA, cu ajutorul unor invitați de renume, tinerii artiști au șansa de a fi introduși în adevărata lume a artei. Cei care sunt pasionați de muzica clasică, dar și cei curioși, sunt așteptați să ia parte la tot procesul de pregătire și producție a acestui act artistic.

„Eu sunt din New York, dar am început cursurile cu o profesoară din Transilvania, Mariana Rozeta Zahar. De la vârsta de 3 ani am început să cânt la pian, pentru că am fost fascinată de bagheta dirijorului. Muzica a fost limba maternă pentru mine. Ulterior am câștigat un concurs la Paris, unde am făcut și câteva studii mai avansate pentru pian și compoziție cu câțiva dirijori renumiți în toată lumea. Momentan sunt doctorandă în anul 5, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” cu profesorul Adrian Pop. Referitor la acest proiect, mă simt foarte încântată să iau parte. Eu sunt fondator  și director artistic al acestei academii, Transilvanian Opera Academy (TOA). Este o mare plăcere și o onoare faptul că pot să invit soliști, cât și artiști cu un renume internațional, la Cluj, în inima Transilvaniei. Vom ține câteva cursuri semi-private, adică mai multă lume poate să asculte ce se întâmplă în intimitatea cursului dintre profesor și elevi. În altă parte se vor desfășura masterclass-urile care vor fi deschise publicului larg. La sfârșit va avea loc un showcase concert, unde tinerii vor cânta, așa ca un <<buchet muzical>>. Sper că va fi o experiență foarte pozitivă și încurajatoare pentru artiști, să li se deschidă mai ușor orizonturile”, declară fondatorul și directorul artistic, Elizabeth Askren.

TOA Summer Academy le oferă tuturor participanților șansa de a se pregăti și evolua în carieră alături de reputate nume ale scenei lirice naționale și internaționale, prin participarea la masterclass-uri, seminarii, prezentări, pregătiri vocal-instrumentale, recitaluri și concerte camerale, roluri și spectacole.

Silvia Sbârciu este pianistă, conferențiar în cadrul Academiei „Gheorghe Dima”, membru în Forumul European de Lied, directorul festivalului Cluj Ensamble și președinte al Societății Române Mozart.

„Eu sunt invitată la acest eveniment. Sunt cu sufletul aproape de la apariția conceptului care este necesar pe piața românească. Nu avem o astfel de industrie, de plasare din școală direct în câmpul muncii prin aceste cursuri de măiestrie, cu mici festivaluri. Sunt onorată să fac parte din această echipă. Este necesar pe viitor să existe o constanță în acest tip de evenimente, pentru că de fapt acești tineri artiști vor să pătrundă în branșă, să înțeleagă mai bine mecanismele decât poate să le ofere școala. Oricât de bună ar fi o școală, care desigur, te învață niște lucruri precise, punctuale, dar această <<bucătărie>> a unui spectacol, felul în care te aruncă în câmpul muncii, felul în care lupți pentru a obține o poziție, asta e deja o chestiune mai complexă și vine abia când înveți să te descurci cu ceea ce ai învățat. Exact aceste lucru face TOA, facilitează acest proces de adaptare la lumea adevărată”, explică Conf. Univ. Dr. Silvia Sbârciu.  

Anul acesta, unul dintre invitații speciali este unul dintre cei mai buni tenori ai momentului,  David Lomeli, director artistic la Opera din Dallas. Doar cei mai buni dintre aplicanți au fost selectați pentru a urma cursurile TOA, respectiv 6 soliști și 2 pianiști.  La final, aceștia se pot bucura de o adevărată rampă de lansare.

„Efectiv cine e mai bun poate să participe. Tinerii își doresc foarte mult să se afirme. Vocile care vor participa sunt foarte frumoase, tineri de perspectivă. Pianiștii sunt foarte pasionați de această lume, a coaching-ului de operă. Invitatul nostru special va fi David Lomeli, directorul artistic al operei din Dallas, și totodată, unul dintre cei mai buni tenori ai lumii în acest moment. Deci este o somitate și cu siguranță tinerii doresc să fie auziți. Toată lumea are de câștigat de pe urma acestui fapt”, mărturisește Silvia Sbârciu.

Pe lângă șansa oferită tinerilor artiști, proiectul urmărește și promovarea și popularizarea muzicii clasice pentru mase. „Muzica clasică ar putea fi mai bine promovată  dacă ar exista pe toate canalele de comunicare, depinde foarte mult de receptor. Lucrurile merg cumva între interpreți, muzică, public. Cu cât este promovată mai puțin, cu atât scade și publicul și cererea. În România ar fi nevoie de agenții de impresariat pentru muzică clasică și prin urmare de sisteme de promovare profesioniste și de o piață de desfacere. Din păcate, în acest moment nu există cineva care să se ocupe de toate aceste lucruri. Nu există capacitatea de a face diferență între maneaua modernă și muzica clasică. Totuși, la Cluj, există deja un public care vine la concerte, este privilegiat din acest punct de vedere. Dar Clujul nu înseamnă toată România, de aceea este nevoie de acest tip de mecanism care să promoveze muzica clasică”, încheie Silvia.

Luni, 15 iulie, de la ora 10 vor începe cursurile la Transilvanian Opera Academy. Vor fi calupuri de cursuri, cu pauze. Joi seara va avea loc showcase concert la sala studioului din Academia „Gheorghe Dima”. Este o mică industrie, de la cursul privat la cursul deschis, la punerea în scenă, iar apoi la concert. Publicul are șansa să treacă prin toate etapele. Intrarea va fi liberă la toate aceste evenimente.

Cezar Leizeriuc

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza